![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Napędy optyczne CD Tematy poswięcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt CD-R/RW |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
![]() |
#1 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 21.10.2002
![]() |
Problem z buforem nagrywarki
Czesc!!!
Mam maly problem z moja nagrywarka Teac 40x10x48x. Do niedawan bylo wszystko ok i plytki smigaly na niej bez problemu, a od czasu do czasu po instalacji jakiegos oprogramowania moj bufor zaczyna swirowac tzn laduje sie do pelana a nastepnie rozladowuje i tak w kolko (pod nero pod systemem WinXP+sp1+wiekszosc z dodatkow sp2) i przy predkosc palenia np x24 czas nagrywania plytki z okolo 5min wzrasta do 10min i jest to denerwujace!!! Dodychczas jedynym sposobem na to bylo format c: i postawienie systemu na nowo - no ale to tez jest denerwujace!!! Moze ktos ma lepszy pomysl?? Pomozcie!! Zastosowalem wszystkie Tipsy dla XP (CdRinfo/porady), zmieniliem drivery plyty, nero ale to nie pomaga CO MAM ZROBIC ![]() ![]() Pozdrawiam!!! i czekam na pomoc PS Mysle ze problem jest po stronie systemu bo w ustawienieach tryby pracy na kanale glownym i pomocniczym. Dla nagrywarki pracujacej na 2tasiemce jako master nie moge wlaczyc trybu ultraDMA, wlaze na opcje DMA jezeli dostepne zatwierdzam a system zglasza mi biezacy tryb urzadzenia jako PIO. PS 2 A odnosnie programow to jade tylko na 2 Nero + CloneCD
Wojtus Ostatnio zmieniany przez Wojtus : 29.10.2003 o godz. 10:55 |
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
Author
Zlotowicz
![]() Data rejestracji: 29.03.2003
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
nie instaluj kilku programow do spawania - np nero + clonecd Ci przeciez wystacza (albo winoncd + alcohol, ale jakos temu podobnie) - pewnie masz konflikty bo program zainstalowany pozniej spiepszyl aspi wrzucone przez nero
zawsze mozesz fixaspi ![]() pozatym standardowo: sprawdzic dma, podlaczenia itp. |
![]() |
![]() |
#3 | |
lub po prostu Paput
Data rejestracji: 07.03.2002
![]() |
Re: Problem z buforem nagrywarki
Cytat:
|
|
![]() |
![]() |
#4 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 29.01.2003
![]() |
Ja Ci poradze tak: sprawdzalem i ustawialem te rozne DMA i wykonywalem wszystko zgodnie z zaleceniami w jakims wątku. Nie pomoglo na bufor. Dopiero reinstalacja systemu pomogla. I to dopiero druga bo po pierwszej znów popsul bufor jakis prog albo ster. Nie wiem. Reinstaluj. Strata czasu z walka "sposobami".
|
![]() |
![]() |
#5 |
Wyjadacz ;)
Data rejestracji: 31.07.2003
![]() |
A może masz zainstalowanego Nortona Antyvirusa?
U mnie spadał bufor przy nagrywaniu dużych plików. Nie wiedziałem co to może być. Winny okazał się NAV2003, który pożerał pamięć przy wypalaniu płytki. Pomogło dopisanie do listy nie skanowanych plików typu .avi .mpg itd. Można także na czas nagrywania wyłączać monitor antywirusowy.
|
|