Powrót   Forum CDRinfo.pl > Napędy optyczne i nagrywanie CD, DVD, Blu-ray, HD DVD > Napędy optyczne CD

Napędy optyczne CD Tematy poswięcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt CD-R/RW

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Dyskusja zamknięta

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 01.11.2003, 01:11   #1
xczarnyx
Nowy na forum

Data rejestracji: 19.08.2003
xczarnyx w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Lightbulb Liteon 52327S "Zapis możliwy jest z prędkością 40x zamiast 52x".

Problem z LiteON 52327S.

Zawsze podczas "Określania maksymalnej prędkości zapisu" w NERO wyskakuje mi komunikat typu:
"Zapis możliwy jest z prędkością 40x zamiast 52x

z powodu zbyt małej prędkości dostarczania danych źródłowych!"

Sprawdzałem na różnych nośnikach z 52x, z 48x i zawsze to samo.
Taśma 80 żyłowa, różne wersje NERO np; 5.5.10.42; 6.00.19 itp.
Nagrywarka niby nagrywa dobrze.... ale czy to jest normalna rzecz z tym komunikatem?

---------------------------------------------
Baraccuda IV 80GB; Epox 8k9a; 1700+; DDR 512MB; LiteON 52327S;
Win XP
xczarnyx jest offline  

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 01.11.2003, 08:10   #2
Pawel_k
User

Data rejestracji: 25.09.2002
Pawel_k zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
DMA wlaczone
Stary 01.11.2003, 10:05   #3
Sebastian997
Forumator

Data rejestracji: 12.07.2002
Sebastian997 zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
To wyglada na klopoty z transferem danych do nagrywarki. Nagrywasz z HDD czy "w locie" z CD-Roma ? Jesli z CD-Roma to nie dziwilbym sie. Jesli natomiast z dysku to zacznij standardowo od wlaczenia DMA dla wszystkich napedow i zainstalowania sterownikow IDE
Sebastian997 jest offline  
Stary 01.11.2003, 12:33   #4
xczarnyx
Nowy na forum

1) Kable podłączone są tak jak należy. Dysk i nagrywarka na osobnym IDE jako MASTER. Próbowałem różnych kombinacji z taśmami bo myślałem, że moze jakaś uszkodzona.
2) DMA chyba jest włączone. W ustawieniach "pomocniczy kanał IDE" - "bieżący tryb transferu" - pisze "Multi-Word DMA tryb 2"
3) Sterowniki zainstalowane: Win XP SP1, pakiet VIAHyperion 4.49 itp.
4) Chodzi mi o przegrywanie z dysku. jeśli chodzi o przegrywanie w locie- z cd-rom-u to prawdę mówiąc nie wiem. Sprawdzę później.
5) A! Mam też cd-rom ASUS 40x podłączony jako SLAVE. Mysłałem, że to jego winna, więc go odłączyłem. Ale niestety to samo.... zawsze prędkosć przy sprawdzaniu nagrywania wyskakuje 40x co nie oznacza, że nie mogę nagrać z prędkością 52x (chyba, że dziadoskie nośniki) ale co do jakości nagranych tak płyt mam pewne wątpliwosci. Np; Sprawdzajac scandisc-iem w Nero na samym końcu (ostatni kwadracik) pojawia się błąd (czerwony) lub pojawia się parę żółtych.
Wracajac do tego cd-romu. Kiedy był odłączony mogłem jeszcze odłączyć nagrywarkę, tak aby bios jeszcze raz ją wykrył na nowo bo wydaję mi się, że moze przez ten cd-rom 40x to jest .... ale już sam nie wiem....
6) moze nagrywarka jest uszkodzona? Robiłem foramt, instalowałem róźne sterowniki, biosy w grywałem - szkoda gadać.
xczarnyx jest offline  
Stary 01.11.2003, 12:41   #5
ThanatoS
Silent Hunter ;)

Data rejestracji: 18.05.2002
ThanatoS zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Ma byc UDMA, a multiword to modyfikacja PIO 4.
ThanatoS jest offline  
Stary 01.11.2003, 18:29   #6
xczarnyx
Nowy na forum

Szukałem w poprzednich tematach mojego problemu ale nie znalazłem.
DMA w "Pomocniczy kanał IDE" udało mi się zmienić z "Multi-Word DMA tryb 2" na "Ultra DMA 2" ale to wymagało trochę kombinowania.
Przy okazji posprawdzałem jeszcze raz kable, czy wszystko jest tak jak w artykułach na temat podłączania napędów do IDE.
Zaraz będę instalował od nowa pakiet Via 4.49 i zobaczy się jak z tym transferem. Zrobię jeszcze raz defragmenatcje dysku.
xczarnyx jest offline  
Stary 01.11.2003, 21:46   #7
xczarnyx
Nowy na forum

Zrobiłem format, Zainstalowałem od nowa Nero, sterowniki płyty głównej itd. I to samo!!!
1) Albo wina dysku Barracuda IV 80 GB
2) Albo nagrywarki- moze oddać do serwisu?
xczarnyx jest offline  
Stary 01.11.2003, 23:19   #8
SEBAW
Stary użytkownik
Zlotowicz

Data rejestracji: 09.06.2002
SEBAW jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>SEBAW jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>SEBAW jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>SEBAW jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>
A ty masz kabel IDE 40 czy 80 żyłowy? Niektóre nagrywarki są wybredne i lubię 40 żył oraz żeby ten kabel nie był zbyt długi.
SEBAW jest offline  
Stary 02.11.2003, 21:03   #9
xczarnyx
Nowy na forum

Kabel 80 żyłowy. Do LiteON 52x zalecany jest właśnie ten.
Długość taśmy -standardowa.
xczarnyx jest offline  
Stary 03.11.2003, 07:50   #10
SEBAW
Stary użytkownik
Zlotowicz

SEBAW jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>SEBAW jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>SEBAW jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>SEBAW jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>
Cytat:
xczarnyx napisa***322;(a)
Kabel 80 żyłowy. Do LiteON 52x zalecany jest właśnie ten.
Długość taśmy -standardowa.
Od kiedy Pierwszy raz słyszę, aby Liteon podał rodzaj oraz długość kabla IDE, no chyba że się mylę...:chytry: Czy ktoś z wyższych sfer może się w tej sprawie wypowiedzieć.
Jeżeli się mylę to SORY.
SEBAW jest offline  
Stary 03.11.2003, 12:46   #11
KarolluZ
Guru

Data rejestracji: 29.06.2002
KarolluZ zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
może się mylę [jak tak to mnie poprawcie], ale kupując nagrywarkę boxową dostałem tylko ją w ładnie zapakowanym pudełeczku, kabelek audio, śrubencje oraz 1-dną sztukę CD-r oraz 1-dną sztukę CD-RW... a gdzie tasiemka !? o czymś takim nie słyszałem... zresztą jak miałem nagrywarke na PIO4 to po prostu nawet jak nagrywałem 16x to już po prostu były problemy... no nie wspomnę że smart burn włączał się non stop. Zresztą nie piszę o tym bo każdy wie co to znaczy PIO4.

Jadnak wracając do twojej sprawy czarny to nic nie da, że formatniesz twardy i postawisz system od nowa. U mnie jest tak, że w kompie mam twardy na jednej tasiemce z kieszenią, a nagryware i kieszeń na drugiej taśmie. Jak dysk główny miałem z cdromem a nagryware z kieszenią to ona wariowała. Nie wiem czemu... może wtedy nie wiedziałem, że trzeba zmienić to PIO4 . No ale ogólnie mówiąc spróbój różnej konfiguracji.
Stary 03.11.2003, 12:49   #12
KarolluZ
Guru

Data rejestracji: 29.06.2002
KarolluZ zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
ależ jestem zaspany.... sprostowanko....nagrywarke mam z cdromem, a główny twardy z kieszenią ... idę chyba spać... albo rozprostować nogi od kompa
Stary 03.11.2003, 12:58   #13
SEBAW
Stary użytkownik
Zlotowicz

Cytat:
KarolluZ napisa***322;(a)
może się mylę [jak tak to mnie poprawcie], ale kupując nagrywarkę boxową dostałem tylko ją w ładnie zapakowanym pudełeczku, kabelek audio, śrubencje oraz 1-dną sztukę CD-r oraz 1-dną sztukę CD-RW... a gdzie tasiemka !? o czymś takim nie słyszałem... zresztą jak miałem nagrywarke na PIO4 to po prostu nawet jak nagrywałem 16x to już po prostu były problemy... no nie wspomnę że smart burn włączał się non stop. Zresztą nie piszę o tym bo każdy wie co to znaczy PIO4.
Ja też jak zakupiłem napęd w wersji BOX miałem wszystko oprócz kabla IDE. To zależy od producenta woli.
SEBAW jest offline  
Stary 03.11.2003, 23:04   #14
xczarnyx
Nowy na forum

Dziękuję wszystkim za rady!!!!!!

Byłem w serwisie. Wymieniłem na nową nagrywarę 52327SQ9.
Podłączyłem ją i znowu to samo.....

W końcu doszedłem do wniosku, że to nie wina nagrywarki ale nośników.
Tesowałem ją na PLATINUM 52X I DATEX 52X
Dziś kupiłem ESPERANZE SILVER BLUE 48X. Niby taka Esperanza, bios widzi ją jako 40x ale przy teście prędkosci nagrywania wyskakuje 52x!
Czyli wydaję mi się, że wszsytko ok!

Czy ktoś może wie, jakie nośniki CD-R najbardziej lubią LiteON 5232
xczarnyx jest offline  
Stary 03.11.2003, 23:43   #15
Legam
Wyjadacz ;)

Data rejestracji: 31.07.2003
Legam zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Tylko bez nerwów.

Nero podczas sprawdzania prędkości przyjmuje najgorsze warunki z możliwych, czyli brak jakiegokolwiek buforu, a za wynik testu przyjmuje najmniejszą wartość transferu uzyskanego z dysku źródłowego. Jeżeli podczas próby nie daj Boże transfer z jakiegoś powodu spadnie do 150 kB/s, to Nero zaproponuje prędkość nagrywania x1.

Podczas normalnego nagrywania nic strasznego się nie dzieje. Możesz to zresztą wypróbować, od tego jest symulacja.
Kiedyś też się tym przejmowałem, ale teraz to olewam i już od jakiegoś czasu nie robię tego testu przed wypalaniem. Po prostu STRATA CZASU.

Co do płyt mogę polecić Esperanze silver-silver (uważaj na silver-blue, kosztują tyle samo a są dużo gorsze), Memorex, Platinum. Generalnie lepiej wypalają się płytki na phtalocyjaninie. Na starej cyjaninie nie można przesadzać z prędkością, x16 to max. Mam LTR 48246K.

Twoje uprawnienia: