Powrót   Forum CDRinfo.pl > Napędy optyczne i nagrywanie CD, DVD, Blu-ray, HD DVD > Napędy optyczne CD

Napędy optyczne CD Tematy poswięcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt CD-R/RW

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Dyskusja zamknięta

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 21.09.2003, 00:36   #1
edo
Bywalec

Data rejestracji: 20.09.2003
edo w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
litek 48125s na 52327s dla audio

Witam,
chcialem zasiegnac rady w kwestii zmiany nagrywarki na nowsza.
Przy rippowaniu starych lub gorszej jakosci plyt audio na moim ltr48125s (bios 1s07,wczesniej 1s05)zdarzaja sie niemile niespodzianki, w rodzaju dodawania do zgrywanego dzwieku trzaskow (szumow) jak z plyt analogowych, czasem zdarzaja sie skoki w obrebie tej samej sciezki. Nie byloby problemu, bo programy testujace (CDspeed,KProbe) rozpoznają plyty zrodlowe jako wadliwe (w newralgicznych miejscach mnostwo C2), ale odtwarzacz w wiezy i odtwarzacz w przenosnym radyjku radza sobie z nimi bez zadnych przykrosci. EAC tylko poteguje defekty. Najlepiej wychodzi kopiowanie w CLONECD, ale to tylko minimalizuje defekty i nie na wszystkich plytach. Czy zmiana na/dokupienie ltr52327s da jakies szanse na poprawe tej sytuacji (ponoc swietnie czyta audio), a moze dokupic cos z innej stajni (LG,Teac), moze jakis czytnik (cd-rom,dvd-rom)?
Aha, plyty nie sa porysowane, defekty raczej wewnetrzne (zle tloczenie, troche utlenione).
Prosze o rade co dokupic.
Pozdrawiam.
edo jest offline  

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 21.09.2003, 01:31   #2
MaciejT
Team Member
CDRinfo VIP

Data rejestracji: 20.06.2000
MaciejT zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
EACa trzeba BARDZO DOBRZE skonfigurowac, i DOBRZE uzywac (na przyklad nie poprzez przycisk z ikonka po lewej stronie)

Taki wlasnie EAC poradzi sobie raczej ze wszystkim, sam juz WIELE widzialem co on potrafi

Problem ktory opisales wystepuje przy zgrywaniu WSZYSTKIMI ripperami innymi niz EAC, lub nieskonfigurowanym EACem (wtedy zachowuje sie on tak samo jak kazdy standardowy ripper).

Niektore napedy "juz tak mają", wiec jedyna rada: EAC lub zmiana palnika na PEWNY
Stary 21.09.2003, 02:27   #3
edo
Bywalec

Cytat:
Zbieg12 napisa***322;(a)
Niektore napedy "juz tak mają", wiec jedyna rada: EAC lub zmiana palnika na PEWNY
EAC to u mnie slepa uliczka. Sporo czasu poswiecilem na konfiguracje, czytal bardzo dlugo (w okolicach 0.5h jeden utwor), chyba rachunek za prad pobije koszt ponownego kupienia nagranej plyty a efekty . Problem raczej lezy po stronie sprzetu. Jaki jest PEWNY? Mozesz cos polecic?
edo jest offline  
Stary 21.09.2003, 22:03   #4
MaciejT
Team Member
CDRinfo VIP

Pewny, oznacza dla mnie sprawdzony przez osobę ZNAJĄCĄ się na rzeczy znakomicie.
Powiem jak ja mialem: (kwestia Audio)
CD-ROMy:
Samsung 32x - szajs
Samsung 48x - szajs
LG 52x - strasznie wolno, ale przechodziło
Teac 40x (notabene najlepszy CD-ROM pod słońcem) - tak, najlepszy, tyle że NIE do AUDIO
CD-RW:
HP 8100 - strasznie wolno, ale przechodziło jakoś (wysoki offset)
Plex 24/10/40 - (Sid klnie na to) a ja powiem, że z AUDIO radzi sobie DOBRZE, podstawą jest EAC

Jedna osoba powie Ci najlepiej co AKTUALNIE jest PEWNE: Marius The Mad
Stary 21.09.2003, 22:24   #5
VANTWG
-=MIXED CLAN=-

Data rejestracji: 19.09.2003
VANTWG jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>VANTWG jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>
Cytat:
Zbieg12 napisa***322;(a)
Pewny, oznacza dla mnie sprawdzony przez osobę ZNAJĄCĄ się na rzeczy znakomicie.
Powiem jak ja mialem: (kwestia Audio)
CD-ROMy:
Samsung 32x - szajs
Samsung 48x - szajs
LG 52x - strasznie wolno, ale przechodziło
Teac 40x (notabene najlepszy CD-ROM pod słońcem) - tak, najlepszy, tyle że NIE do AUDIO
CD-RW:
HP 8100 - strasznie wolno, ale przechodziło jakoś (wysoki offset)
Plex 24/10/40 - (Sid klnie na to) a ja powiem, że z AUDIO radzi sobie DOBRZE, podstawą jest EAC

Jedna osoba powie Ci najlepiej co AKTUALNIE jest PEWNE: Marius The Mad
Przyczepie sie do CD-ROM'u Teac 40x - z biosem 1.0 to do audio rzeczywiście jest szajs, ale jusz z biosem 3.0A to rewelka, zwłaszcza że do dyspozycji mamy narzędzie "Speed Utility" w ktoorym można ustawić prędkość ripowania (a co za tym idzie jakość) i kilka
innych rzeczy
VANTWG jest offline  
Stary 21.09.2003, 22:28   #6
MaciejT
Team Member
CDRinfo VIP

Cytat:
VANTWG napisa***322;(a)
Przyczepie sie do CD-ROM'u Teac 40x - z biosem 1.0 to do audio rzeczywiście jest szajs, ale jusz z biosem 3.0A to rewelka, zwłaszcza że do dyspozycji mamy narzędzie "Speed Utility" w ktoorym można ustawić prędkość ripowania (a co za tym idzie jakość) i kilka
innych rzeczy
Odebrałem to tak jakbym nie wiedział jaki ten mój Teac jest. Ale nie o to chodzi.

Oczywiscie ze ma 3.0 i sprawdzalem go przy kazdej predkosci.

Niestety rwie pliki i nigdy w zyciu nie uzyje ani nie polece go do Audio. A to, ze moze odczytywac Audio z predkoscia 40x jakos nie swiadczy NIC o jakosci tego ripu.
Stary 21.09.2003, 22:42   #7
VANTWG
-=MIXED CLAN=-

Data rejestracji: 19.09.2003
VANTWG jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>VANTWG jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>
ok kolego Zbieg12 jeśli twierdzisz że prędkość odczytu audio nie ma nic do jakości to ja sie z tobą jusz nie bede sprzeszczał :o
VANTWG jest offline  
Stary 22.09.2003, 00:18   #8
-Sid-The-Rat=>
Kocham Paskudy, Świntuszę

Avatar użytkownika -Sid-The-Rat=>

Data rejestracji: 30.03.2002
-Sid-The-Rat=> niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
sadze ze nie zrozumiales zbiega...

marius faktycznie to guru nad guru - ale ja go gonie i moze za 300 lat bede wiedzial tyle co on?

plex - zwlaszcza model 24x ma KATASTROFALNA korekcje bledow - lekko porysowan aplyta i on juz zaczyna mielic - we wszsytkich testach odczytu ten model zajmuje poczesne ostatnie miejsce - palic to on pali dobrze, nawet bardzo dobrze - ale do odczytu to lepszy juz jest samsung...

EAC to faktycznie jedyna droga do porysowanych plyt - plyty w dobrym stanie mozna spokojnie zgrywac kazdym programem - przestrzegajac zasady zeby sie nie spieszyc - efekt bedzie taki sam (nie da sie miec wiecej niz 100% jakosc ) - choc kiedy przychodzi mi tlumaczyc zielonemu userowi co i jak ustawic w EAC'u odnosze wrazenie ze to strasznie skomplikowany program - choc w rzeczywistwci wystarczy przeczytac tooltipsy - ale nikomu sie nie chce albo wiedza posiadana nie wystarcza do skorzystania z nich

co do samego ripowania - rzadza napedy liteona, cdrw teac 40x, moj egzemplarz cdrw lg 32x (szybko i pewnie), mam tez dvd LG - gdyby nie to ze ma drobne problemy z cdtextem to moglbym polecic z cala odpowiedzialnoscia

niestety czesc ustawien eac'a (np ga detection) wymaga prob i bledow - a zielony user nie jest w stanie stwierdzic czy jest ok (co oznacza rowniez ze ew. bledu nie zauwazy szczesliwiec )

a teraz do twojego posta drogi autorze - to ze twoj czytnik audio nie daje ci uslyszec bledow naturalnie nie znaczy ze ich tam nie ma - i sadze ze nie sa to bledy w strukturze plyty - tylko ze one zostaly tak poprostu nagrane (zwlaszcza jesli to jakies ruskie piraty, lub polskie 'oryginaly')
takich bledow - przy zalozeniu wiernosci kopiowania - naturalnie nie usunie zmiana nagrywarki - wrecz przeciwnie - lepszy czytnik odda te bledy jeszcze silniej traktujac je jako prawidlowe nagranie - masz dwa wyjscia - uzywac programu do edycji dzwieku i recznie usuwac te zonki (zmudne - ale sie da jesli ci zalezy), zdobyc inna wersje danej plyty
kopiujac clonem robisz to samo co naped audio - maskujesz te wyskoki - jednak nie ma to nic wspolnego z wiernym kopiowaniem

osobiscie polecam quest for the better copy - czyli poszukaj lepszego nagrania
Stary 22.09.2003, 00:43   #9
paput2000
lub po prostu Paput

Data rejestracji: 07.03.2002
paput2000 niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Cytat:
VANTWG napisa***322;(a)
ok kolego Zbieg12 jeśli twierdzisz że prędkość odczytu audio nie ma nic do jakości to ja sie z tobą jusz nie bede sprzeszczał :o
Myśle że kolega Zbieg doskonale zdaje sobie sprawę z zalezności: prędkość odczytu, a jakość, a Ty go po prostu nie zrozumiałeś.

PS. Sid widzę że też zareagowałeś. Twojego posta nie widziałem na końcu, ale chyba dlatego że ten temat miałem otwarty w przeglądarce dość długo, bo odpowiadałem na inny.

Ostatnio zmieniany przez paput2000 : 22.09.2003 o godz. 00:46
paput2000 jest offline  
Stary 23.09.2003, 22:43   #10
edo
Bywalec

Cytat:
-Sid-The-Rat=> napisa***322;(a)
a teraz do twojego posta drogi autorze - to ze twoj czytnik audio nie daje ci uslyszec bledow naturalnie nie znaczy ze ich tam nie ma - i sadze ze nie sa to bledy w strukturze plyty - tylko ze one zostaly tak poprostu nagrane (zwlaszcza jesli to jakies ruskie piraty, lub polskie 'oryginaly')
takich bledow - przy zalozeniu wiernosci kopiowania - naturalnie nie usunie zmiana nagrywarki - wrecz przeciwnie - lepszy czytnik odda te bledy jeszcze silniej traktujac je jako prawidlowe nagranie - masz dwa wyjscia - uzywac programu do edycji dzwieku i recznie usuwac te zonki (zmudne - ale sie da jesli ci zalezy), zdobyc inna wersje danej plyty
kopiujac clonem robisz to samo co naped audio - maskujesz te wyskoki - jednak nie ma to nic wspolnego z wiernym kopiowaniem
Oops, moj opis byl zbyt skromny.
Sid, jezeli odtwarzacz audioCD czyta plyte plynnie od deski do deski bez trzasków, chrzęstu i szumu, mozemy zalozyc ze maskuje jakies defekty - jest to w koncu urzadzenie przeznaczone wylacznie do audio.
Jesli jednak TE SAMA PLYTE odtwarzam przy pomocy nagrywarki (np. w WindowsMediaPlayer) i nagranie (pomijajac szumy) skacze (w przypadku TEJ PLYTY odtwarzajac ostatnie nagranie uzyskuje mix ostatniego z przedostatnim z wysokia czestotliwoscia przeplotu) to wydaje mi sie, ze jest to pewna wlasciwosc(niedociagniecie?) sprzetu (jego oprogramownia wewnetrznego).
NIE TWIERDZE ze ltr48125s zle czyta audio, czesto radzi sobie lepiej od stacjonarnego playera, przy dobrych (moga byc mocno porysowane) plytkach jest niezawodny, jednak sa przypadki jak opisany wyzej.
Stad moje pytanie o napedzik potrafiacy czytac takie felery (alternatywne algorytmy odczytu do ltr48125s ), ltr52327s=nopwa optyka (SONY,nie SANYO), nowy chipset - stad pomysl ewntualnego dokupienia zamiast wymiany (czego nie ruszy pierwszy, poradzi sobie drugi i odwrotnie).

P.S. Sid, jako ekspert moze rozwiejesz moje watpliwosci:
Czy kopiowanie CALEJ PLYTY AUDIO przy dobrym jej stanie (c2=0,srednie c1<5) przy odczycie czterokrotnym w CloneCD jest gorsze od zgrywania pojedynczych sciezek jakims ripperem i tworzeniu nowej kompilacji?

No i oczywiście dzieki Panowie za odzew
edo jest offline  
Stary 23.09.2003, 23:23   #11
rcobex
Roman Barbarzyńca

Data rejestracji: 01.09.2003
rcobex jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>rcobex jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>rcobex jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>
Jeżeli można wtrącić swoje 3 grosze to...

ripowałem na LiteOn 52327S kilka oryginałów AUDIO, musze powiedzieć że radzi sobie, przynajmniej narazie znakomicie. Robi to troche wolniej niż mój poprzedni TEAC CD-W552E, ale dokładniej. Do AUDIO myślę że to jest właśnie to.

pozdrawiam.
cobex.
Stary 23.09.2003, 23:56   #12
-Sid-The-Rat=>

Cytat:
edo napisa***322;(a)
Oops, moj opis byl zbyt skromny.
Sid, jezeli odtwarzacz audioCD czyta plyte plynnie od deski do deski bez trzasków, chrzęstu i szumu, mozemy zalozyc ze maskuje jakies defekty - jest to w koncu urzadzenie przeznaczone wylacznie do audio.
Jesli jednak TE SAMA PLYTE odtwarzam przy pomocy nagrywarki (np. w WindowsMediaPlayer) i nagranie (pomijajac szumy) skacze (w przypadku TEJ PLYTY odtwarzajac ostatnie nagranie uzyskuje mix ostatniego z przedostatnim z wysokia czestotliwoscia przeplotu) to wydaje mi sie, ze jest to pewna wlasciwosc(niedociagniecie?) sprzetu (jego oprogramownia wewnetrznego).
NIE TWIERDZE ze ltr48125s zle czyta audio, czesto radzi sobie lepiej od stacjonarnego playera, przy dobrych (moga byc mocno porysowane) plytkach jest niezawodny, jednak sa przypadki jak opisany wyzej.
Stad moje pytanie o napedzik potrafiacy czytac takie felery (alternatywne algorytmy odczytu do ltr48125s ), ltr52327s=nopwa optyka (SONY,nie SANYO), nowy chipset - stad pomysl ewntualnego dokupienia zamiast wymiany (czego nie ruszy pierwszy, poradzi sobie drugi i odwrotnie).

P.S. Sid, jako ekspert moze rozwiejesz moje watpliwosci:
Czy kopiowanie CALEJ PLYTY AUDIO przy dobrym jej stanie (c2=0,srednie c1<5) przy odczycie czterokrotnym w CloneCD jest gorsze od zgrywania pojedynczych sciezek jakims ripperem i tworzeniu nowej kompilacji?

No i oczywiście dzieki Panowie za odzew
zaczne od konca - c1 avg <5 nie to jest jeszcze dobra plyta dobra to taka z avg = 0.1 - ale to taka dygresja tylko - przy takiej plycie mozesz spokojnie kopiowac clonem czy nawet nero - nie da sie osiagnac wiecej niz 100% jakosc o czym pisalem wyzej
rippery pokaza swoja wyzszosc dopiero przy plytach w jakis sposob zuzytych - rysy, kurz, zbyt duza predkosc wypalenia - wtedy mechanizm odczytu i algorytmy 'dochodzenia do prawdy' obecne w takich ripperach sie przydadza - przy nowiutkiej tloczonej plycie kopia wykonana clonem i EAC/feurio bedzie identyczna
ps. pojedynczych sciezek? wiem ze tak mozna - ale przeciez EAC w piekny sposob zrzuca cale wav+cue

opisane przez ciebie zjawisko jest dziwaczne - nie spotkalem na cdfreaks'ach opisu czegos podobnego - na 100% takie zachowanie nie jest jej wlasciwoscia! prawdopodobnie masz jakis bajzel w systemie (mozna sprawdzic niosac nagrywarke do drugiego kompa) lub sam naped padl (w dosc niecodzienny sposob...) - a problem ujawnia sie ze wzgldu na jakas wlasciwosc tej plyty audio - zaden sprawny naped nie bedzie miksowal plyty audio! zaden! niewazne jak marnej jest firmy - jesli twoj to robi to nie dokupuj drugiego - tylko ten zanies do serwisu - ew. wywal w kosz - i kup tego 7s

mam w domu dwa kompy wiec u mnie sprawdzilbym dugi od razu - jesli masz taka mozliwosc polecam ci to sprawdzenie - czasem system potrafi sie skopac w naprawde glupi sposob - ostatnio moj padl przez demo homeworlda 2 - feurio przestal nagrywac cdtext - i jestem pewien ze to przez to demo - ale jak? tego pewnie nigdy nie dojde

mialem w swoim zyciu w rekach dobre tysiace roznych plyt - nie spotkalem sie jeszcze z tym zeby plyta ktora nie byla dokumentnie zniszczona odmowila wspolpracy - przypadek ze plyta przeskakuje w napedzie oznacza uszkodzony naped (a nie jego wlasciwosc) dlatego polecalbym jednak wymiane a nie dokupowanie - przy sprawnym sprzecie jedna z nich nie bedzie ci ani razu potrzebna

co do felerow czy napedow - ten 52327s to naped ogolnie przyzwoity - osiagnal doskonaly wynik w DAE test (100%) jako jeden z pierwszych, obchodzi zabezpiecznia plyt audio, dobrze wspolpracuje z programami do nagrywania i EAC'iem i ma naprawde solidna korekcje bledow - dodajac do tego kprobe i latwosc zabawy biosmai i niziutka cene to to jest naprawde dobry zakup
powtorze jeszcze raz - taki sposob odczytu plyty jest wg. mnie spowodowany USZKODZENIEM napedu/systemu a nie wlasciwoscia napedu - sprawny naped tak sie poprostu nie zachowuje niezaleznie od tego jak bardzo szajsowata jest plyta - mialem esperanze 16x wypalona na 52x - i mimo iz z audio lecial straszny chrzest to cdrom czytal to spokojnie

ps. expert to ze mnie cieniutki
ps2. jakby co to g:2319150
Stary 24.09.2003, 00:59   #13
MaciejT
Team Member
CDRinfo VIP

Same madre slowa widze powyzej wiec dodam jeszcze kilka swoich.

Z tego co wiem najwierniej odczytuja plyty audio stacjonarne odtwarzacze audio.

W przypadku plyty z bledami/rysami naped komputerowy ma szanse wybic sie na prowadzenie za sprawa swojej korekcji bledow (sa mniej i bardziej doskonale, ale to zostawmy).

Tryb odczytu audio w napedach cd-rom/rw jest, jak sadze, dodawany niejako przy okazji, do funkcji czytania plyt cd-r/rom/rw. Wnioskuje to na podstawie wlasnych doswiadczen: naped po wykryciu plyty audio przechodzi w "inny" tryb odczytu niz standardowo, czyli mniejsza predkosc obrotowa, inna korekcja bledow.

Naped z dobra korekcja DATA-CD nie musi miec dobrej korekcji AudioCD.

Tu dochodzi jeszcze jedna (przynajmniej) kwestia: umiejetnosc odczytania przez naped sciezki audio z zachowaniem jej idealnie ciaglej struktury.

Tego wlasnie nie potrafi czesc napedow.

Spotkalem 2 takie: 1 nie pamietam ktory, ale zdaje sie Szajsung 48 cd-rom (no i 32x tez, tylko ze to rowniez Szajsung), no i mój obecny Mastah TEAC 40x CD-ROM.
Korekcja - superhiperdoskonała (teac), ale strumien audio nie jest ciagly (na jednej plycie mam 3 peaki, wiecej plyt juz nim NIE kopiowalem).

Plex 24x cdrw - hmm, coz z tego ze korekcje ma do dupy, jesli spojnosc strumienia audio jest 100%?! Wkladam mu TYLKO nieporysowane, odczytywalne płyty no i jest to czego oczekuje - BARDZO DOBRY rip.

Czymze rozni sie EAC od cdexow clonecd i innych "zwykłych" ripperów? Otoz stara sie (wszystko w zaleznosci od indywidualnych ustawien) ZMUSIC dany naped do JAK NAJBARDZIEJ POPRAWNEGO zripowania plyty, oraz zminimalizowac ewentualne niedociagniecia napedu.
(kiedys czytalem zasade odczytu plyt audio przez EACa z porownaniem do zwyklych ripperow).

W skrocie EAC wymusza na napedzie okreslone tryby pracy i odczytu, podczas gdy zwykly ripper wysyla komende "ciagnij co widzisz" (niektore rippery nawet redukuja predkosc )

Sid ma racje ze lepiej niz 100% sie nie zrobi.
Tylko zeby osiagnac te 100% trzeba niemalze stawac na uszach.

Nikt, jakimkolwiek autorytetem by niebyl, nie wmowi mi, ze Plex za 1000pln czy chocby teac za 500pln lub nawet litek za 200 pln odczytaja plyte audio porownywalnie do odtwarzacza stacjonarnego pracujacego na predkosci obrotowej 1x o napedzie paskowym, z recznym odgornym wywazeniem plyty przy pomocy 8 (chyba) centymetrowego ciezkiego krazka. Po prostu NIKT.

Płyta z danymi to płyta z danymi, a plyta audio w komputerze to OSOBNA BAJKA. Tu korekcje NIE WYSTARCZĄ.

Dlatego sklanialbym sie ku DOKLADNEMU sprawdzeniu litka 5s i 7s pod katem poprawnosci i jednolitosci strumienia audio. Kupowanie "bo ten jest nowszy" nie ma sensu.

Nowszy nie musi robic AKURAT TEGO lepiej niz np. 5s.

Tego nauczylo mnie doswiadczenie.

Poprawnosc/jednolitosc strumienia audio oceniam poprzez BARDZO DOKLADNY odsluch, w odpowiedniej atmosferze i warunkach oczywiscie, na srednio-niskiej klasy sprzecie Audio i wygodnych sluchawkach. (ok 5000pln komplet).

Moja ocena nagran jest oczywiscie w 100% subiektywna :zeby:

Miłej lektury
Stary 24.09.2003, 08:02   #14
-Sid-The-Rat=>

heh - gdyby bylo tak jak piszesz - z tym najwerniejszym odczytem w stacjonarnych audio - to ludzie na hydrogenie przez okno by wyskoczyli
problem nie lezy w odczycie - bo nagrywarki robia to tak samo jak stacjonarne - i niewazne z jakim napedem - a dzieki temu ze dysponuja nadmiarem mocy w postaci kilkudziesieciokrotnej przewagi w predkosci odczytu moga (po ew. zauwazeniu) poprawic blad - roznica miedzy nagrywarkami i stacjonarnymi napedami zaczyna sie dopiero PO odczycie - jakosc przetwornikow d/a, stopnia przedwzmacniacza - w napedzie za 80$ te elementy nie moga byc wysokiej jakosci - i nie sa - jednak przy kopiowaniu na dysk nie graja one zadnej roli, problem zaczyna sie kiedy ktos uzywa czytnika cdrom jako playera - wtedy jest tragedia - bo nie dosc ze czytnik swoje doda (przy przesylaniu sygnalu inaczej niz cyfrowo) to doda swoje karta dzwiekowa (w 95% fatalny SB lub jakis ac'97)

wiele elementow w tych 'dobrych' playerach audio to zabawki, gadzety, nic nie wnoszace bajery - ale to tego trzeba troche elektroniki liznac zeby wiedziec co jest wazne w takim procesie a co dodano dla picu - to komentarz do tego odwaznika na serwie - fajnie to brzmi i profesjonalnie wyglada - tylko ze przyda sie przy naprawde fatalnych plytach - kazdy taki bajer to bonus do ceny i wieksze uznanie w 'srodowisku audiofili' - popytaj akustykow jakiego sprzetu uzywaja - zadko kiedy to jeden z takich wyskokow

teac posiada accurate stream - jesli pojawily sie piki w nagraniu prawdopodobnie przy zrzucaniu EACiem popelniles blad nadgorliwosci i zaznaczyles 'use c2' CZEGO NIE WOLNO ROBIC - autor opisuje efekt uzycia tej opcji wlasnie tak - pojawiaja sie z niczego dziwaczne bledy... radze wrocic do kopiowania tym napedem bo to naprawde dobry sprzet

korekcja jest taka sama - sklada sie z 3 warstw (2 'sprzetowych' i jednej 'softowej') na podstawie tej samej struktury danych naprawczych - z tym ze w audio dwie warstwy i jeden zestaw danych nie istnieje - ale algorytm jest ten sam - na cdrinfo.com jest piekny artykul 'writing quality' - radze poczytac, dawno nie widzialem czegos madrzejszego

EAC nie rozni sie od CDEX'a - to sa dwa bardzo podobne prorgamy - oba posiadaja mechanizm 'dochodzenia' do prawdy - i nie polega on bynajmnije na cudownych metodach odczytu - bo nie da sie zmusic napedu do wykonania operacj ktorej konstruktor nie uwzglednil w biosie - tylko na wieeeelokrotnym powtarzaniu odczytu az do uzyskania w ilustam kolejnych probach identycznego wyniku, w porownianiu z standardowymi ripeerami potrafi tez czyscic cache nagrywarki (naped cdrom posiada cache do odtwarzania audio - poniewaz posiada on olbrzymi nadmiar mocy czyta do pamieci np 40 sek naprzod a potem odpoczywa (dlatego wydaje sie ze pracuje wolniej) - jesli przy ripowaniu naped kozysta z tego mechanizmu i dokonuje ponownego odczytu - to czyta z CACHE! - co oczywscie nie daje zadnej poprawy jakosci bo zawsze zwroci wartosc odczytana w pierwszym podejsciu...) co jest dosyc istotne, posiada tez pare bajerzastych funkcji ktore moglby posiadac kazdy ripper ale tylko autorowi eaca sie chcialo je implementowac - gap detection, offset correction, odczyt isrc i innych pomocniczych danych - ale w zadnym wypadku nie zmusza napedu do innej pracy (na poziomie sprzetowym) niz inne rippery - bo tego sie poprostu nie da!

litek 7s jako pierwszy uzyskal 100% w tescie DAE - oznacza to ze poprawnie odczytal (wielokrotnie) plyte zniszczona w straszny sposob - jest to wynik ktory gwarantuje spokojny sen [na stronie EACa jest opis testu dae - mozna sie lekko zdziwic i pochylic glowe nad tym 100% wynikiem...]

gdyby modele litka 5s mialy takie cuda na pokladzie jak odczyt plyty z miksowaniem to nikt powazny nie polecalby tych napedow do odczytu przy wypuszczaniu muzy w formacie mpc - a tak sie robi - liteony, toshiba dvd i teac 40x to te napedy ktore poleca sie do ripow muzy superhiperquality (-q10) i robia to ludzie ktorzy naprawde wiedza o co chodzi

ps. ciaglosc odczytu strumienia EAC okresla jako accurate stream - i nie myli sie z tego co mi wiadomo - i ten accurate stream maja wszystkie napedy cdrw od mniejwiecej predkosci 24x w gore
ps2. naped cdrom/cdrw NIE SLUZY do sluchania muzyki! on sie do tego poprostu nie nadaje (razem z calym kompem) nagrywarka mozna muze zrzucic i nagrac bez ZADNEJ straty jakosci - zeby posluchac jej w stacjonarnym czytniku (glownie przez atrakcje dodawane przez karte dzwiekowa)
Stary 24.09.2003, 09:09   #15
rcobex
Roman Barbarzyńca

Data rejestracji: 01.09.2003
rcobex jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>rcobex jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>rcobex jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>
EAC

Ciekawe ile zainsteresowanych osób ripuje za pomocą EAC ? Dla mnie ten soft to czarna magia, wystarczy przecierz zrobić to za pomocą innego prostego programiku, ustawić kilka prostych opcji a ja przynajmniej różnicy na pożądnym sprzęcie stacjonarnym nie wyczułem. Ustawić odpowiednio EAC nie dało by się chyba nawet z instrukcją obsłógi. Moim skromnym zdaniem jest to przesadzone, nawet nie udało mi się nic zripować do mp3, niby wszystko ustawiłem ( po godzinie ) a tu klapa. Myślę że jeżeli ktoś chce po prostu zgrać w miare przyzwoicie pliki na dysk czy też zripować to nawet nie dotknie EAC.

pozdrawiam.

Twoje uprawnienia: