![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Napędy optyczne CD Tematy poswięcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt CD-R/RW |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
![]() |
#1 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 20.06.2003
![]() |
![]()
Kupiłem sobie nagrywarkę: PLEXwriter PX-W4824A
I mam wielki problem ! Nagrywarka nie może wyciągnąć więcej niż 16x przy nagrywaniu CDR. Najprawdopodobniej jest to błąd bufora nagrywarki. Przy nagrywaniu płyt w NERO występuje błąd niedopełnienia bufora. Wygląda to tak, że przy nagrywaniu CD, co 2-3sek bufor nagrywarki (4MB) spada stopniowo od100% do 0%, wtedy na chwilę zaświeca się zelone światełko (nagrywarka przestaje nagrywać), aż bufor nagrywarki się znowu napełni (1sek) i później znowu miga na pomarańczowo (nagrywa dalej). Podczas nagrywania płyty także powoli spada bufor odczytu jak już spadnie do 0, nagrywarka przestaje nagrywać bufor odczytu później się napełnia i jak się cały napełni, płyta dalej się nagrywa. Bufor ten spada od 2 do 5 razy/CD Przez to np. płyta o pojemności 671MB przy szybkości nagrywania 32x (nośnik CDR Platinum 700MB x48 ) nagrywa się 6min 8sek gdy CD już się nagra wyskakuje info - błąd niedopełnienia bufora został uniknięty 153 razy. Gdy kopiowałem płytę 511MB szybkością x16, BNB został uniknięty 46 razy. Płyta nagrywała się 6minut 57 sekund A 650MB przy szybkości x24 nagrywała się 8:32 prz 162 unik. BNB Nagrane płyty można później na szczęście normalnie odczytać. W CloneCD gdy kopiuję CD w loce, to jak ustawię żeby kopiowało się z prędkością 48x, to aktualna prędkość nagrywania skacze między 11 a 15x nagrywarka przez sekundę miga na pomarańczowo, a przez następną sekundę świeci na zielono, i tak przez cały czas nagrywania. klonowanie płyty 664MB trwa ponad 8 minut. Czy jest to wina komputera, systemu ![]() Czy może nagrywarka jest uszkodzona ![]() Mój sprzęt: Płyta główna - ASUS P4B266SE Procesor - INTEL PENTIUM 4 1,9GHZ ;256cache Pamięć - 512MB DDR 266(2100) HDD - 80GB SEAGATE 7200 BARRACUDA, ok 60GB zajętych IDE - 1. m)HDD s)wolny 2. m)CDRW Plextor 48x24x48 s)DVDROM TOSHIBA SD-M1712 1004 16x(48x) Windows'98 PROSZĘ O POMOC !!! |
![]() |
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
|
|