Powrót   Forum CDRinfo.pl > Napędy optyczne i nagrywanie CD, DVD, Blu-ray, HD DVD > Napędy optyczne CD

Napędy optyczne CD Tematy poswięcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt CD-R/RW

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Dyskusja zamknięta

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 12.04.2002, 12:33   #1
Alinoe
thorgal to ciota

Data rejestracji: 12.04.2002
Alinoe zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
LG 32x

Witam
Jestem nowy więc z góry przepraszam za ew. lamerstwo.
Mam takie pytanie związane z nagrywarką LG 32x, chodzi o tryb PIO-4 - co to oznacza i dlaczego UDMA-33 jest lepszy ?? Czy istnieje możliwość przejścia w tej nagrywarce na ww. UDMA ??
Pytam ponieważ wcześniej miałem również LG ale 8x i o dziwo miała ona UDMA, tak więc skoro ten interfejs jest lepszy po co w nowszym modelu stosować PIO-4 ??
Dzięki za odpowiedź - pozdrawiam
Alinoe jest offline  

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 12.04.2002, 14:08   #2
Plemnik
Forumator

Data rejestracji: 05.04.2002
Plemnik zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
...o rany po co pytasz dwa razy o to samo? Zreszta włącz nawet googla i poszukaj - gwarantuje ze znajdziesz odpowiedz na swoje pytanie o różnice między DMA a UDMA i PIO. Ani Twoja nagrywara 8X ani ta nowa nie obsługują UDMA. To co brałeś za Ultra DMA to było MULTI WORD DMA. LG z uporem maniaka używa nadal w swoich produktach kombinacje PIO4 i MWDMA dlatego zreszta ja zakupiłem Liteona. Co mam przeciwko MWDMA? Moj LG 12 w tym trybie od czasu do czasu potrafil się 'zawiesić'. Poza tym o ile wiem jeśli masz na tym samym kablu dysk twardy to on tez będzie pracował w trybie MWDMA2 nawet jeśli obsługuje UDMA66 ;-(

PIO Mode 0: Maksymalny transfer : 3.3Mbyte/sec
PIO Mode 1: Maksymalny transfer : 5.2Mbyte/sec
PIO Mode 2: Maksymalny transfer : 8.3Mbyte/sec
PIO Mode 3: Maksymalny transfer : 11.1Mbyte/sec
PIO Mode 4: Maksymalny transfer : 16.6Mbyte/sec

DMA Single-word Mode 0: Maksymalny transfer : 2.1 MByte/sec
DMA Single-word Mode 1: Maksymalny transfer : 4.2 MByte/sec
DMA Single-word Mode 2: Maksymalny transfer : 8.3 MByte/sec
DMA Multi-word Mode 0: Maksymalny transfer : 4.2 MByte/sec
DMA Multi-word Mode 1: Maksymalny transfer : 13.3 MByte/sec
DMA Multi-word Mode 2: Maksymalny transfer : 16.6 MByte/sec
DMA Multi-word Mode 3: Maksymalny transfer : 33.3 MByte/sec (UDMA/33)
DMA Multi-word Mode 4: Maksymalny transfer : 66.6 MByte/sec (UDMA/66)
...
zaznaczyłem tryb w ktorym działa nagrywara. mam nadzieje że niczego nie pomieszałem ;D
Plemnik jest offline  
Stary 12.04.2002, 15:53   #3
dragal
Forumator

Data rejestracji: 28.02.2002
dragal niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Plemnik:
to ze komputer sie wiesza nie jest przyczyna pio4, a co najwyzej niezgodnosci trybu urzadzen podpietych na jednej tasmie , jesli podlaczysz nagryware udma33 na jednej tasmie z twardzielem to tez bedzie zwalniala dysk.
LG stosuje pio4, gdyz nagrywarce nie jest potrzebny wyzszy transfer
Stary 12.04.2002, 17:43   #4
Plemnik
Forumator

Cytat:
dragal (12-04-2002 15:53):
Plemnik:
to ze komputer sie wiesza nie jest przyczyna pio4
Ale ja napisalem ze zdazalo sie wieszac w MWDMA

Cytat:
... a co najwyzej niezgodnosci trybu urzadzen podpietych na jednej tasmie
Cytat z CDRINFO FAQ do Windows NT:

Jeżeli potrzebujesz włączyć (aby odciążyć procesor) lub wyłączyć tryb DMA dla urządzeń IDE (...) Czasami po włączeniu trybu DMA mogą występować dziwne rzeczy jak np. wieszanie się napędu przy nagrywaniu płyty

Koniec cytatu.

Cytat:
jesli podlaczysz nagryware udma33 na jednej tasmie z twardzielem to tez bedzie zwalniala dysk.
No ale jednak wyraznie w mniejszym stopniu niz PIO4, prawda?

Cytat:
LG stosuje pio4, gdyz nagrywarce nie jest potrzebny wyzszy transfer
Zadne wyjasnienie tym bardziej ze uzycie tylko PIO4 a nie MWDMA spowoduje ze np Athlon 800 z 256 RAM zatka sie przy nagrywaniu X16-24X tak ze nic innego nie zrobisz.

hehe ja wiem ze jestes fanem LG ja tez lubię tą firme a to nie tłumaczy stosowania przez nią archaicznego trybu pracy napędów.
Plemnik jest offline  
Stary 12.04.2002, 19:23   #5
Alinoe
thorgal to ciota

Data rejestracji: 12.04.2002
Alinoe zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Wyjaśnienie i pytanie

Cześć

Dzięki za tak szybki odzew - chcę tylko jedno wyjaśnić - otóż kiedy miałem LG 8x tuż po starcie systemu na tablicy która informuje o zainstalowanych napędach miałem dwie pozycje - twardziela ( z zaznaczeniem że pracuje w trybie ATA100 ) i napęd CDRW ( z oznaczeniem DMA33 ), natomiast w chwili obecnej ( z LG 32x ) jest twardziel (jw.) i napęd CDRW ( z oznaczeniem PIO4 ) - i bynajmniej nie był to bład bo kumpel któremu ową nagrywarkę odstąpiłem również ma taki wpis. Mam jeszcze jedno pytanie - czy tryb ( PIO-4, DMA-33, czy inny ) zależy tylko i włacznie od firmware'u czy też od jakiegoś chipa w elektronice nagrywarki.

Dzięki i pozdrawiam
Alinoe jest offline  
Stary 12.04.2002, 19:42   #6
Taz40
Forumator

Data rejestracji: 26.02.2002
Taz40 zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Zależy to od konstrukcji samej nagrywarki aczkolwiek lg 8x o której piszesz z firmware 1.08 działa w UDMA33. Standardowo z wesją 1.06 działa w PIO4 ale jak czytałem nie ma praktycznie różnicy w szybkości pracy nagrywarki.
Taz40 jest offline  
Stary 12.04.2002, 22:43   #7
Plemnik
Forumator

Cytat:
Taz40 (12-04-2002 19:42):
...działa w PIO4 ale jak czytałem nie ma praktycznie różnicy w szybkości pracy nagrywarki.
Bo i róznicy w szybkości wypalania [font color="#FF0A0E"]NIE[/Font] powinno być! 8X jest jeszcze z czasów gdy nie było w oprogramowaniu (biosach) nagrywarek mechanizmów dopasowujących szybkośc wypalania do możliwości sprzętu i jakości nośnika a co za tym idzie jeśli sprzet nie wyrabiał to płyta szła do kosza. Tak więc nie ważne czy nagrywara działała w DMA czy w PIO to i tak próbowała wypalić we wskazanej prędkości - tj. jesli w PIO wypalaleś w 8X i sie dało to i w DMA też się da ale to nie znaczy że uda się palić szybciej!
Plemnik jest offline  
Stary 12.04.2002, 22:52   #8
dragal
Forumator

Plemnik:
Sorki, ze sie czepiam, ale mam LG32x, przy nagrywaniu z max predkoscia moge odpalic winampa, siedziec w necie a bufor ponizej 98% nie spada,a sprzet to troche stary duron 700, 192MB ram. Nie jestem fanem LG, ale zadowolonym posiadaczem, mam tez do czynienia z wieloma tego typu spawarkami od lg8x w gore i wiem,ze jesli klient zna sie na rzeczy i nie ma kichy w systemie, to wszystko dziala ok, wiec nie "fanuje" tylko polecam
Stary 12.04.2002, 23:01   #9
Plemnik
Forumator

Zgadza sie da sie tak zrobic ale w MultiWordDMA a nie w czystym PIO!!! Spróbuj to wykonać w PIO - będzie ubaw ;-) A ajk już mówiłem moja nagrywara LG 12X potrafiła się zawiesić w Multi-wordzie wiec zostawało mi ślamazarne Pio. Zresztą ja nie mówię że LG to badziew czy coś takiego - po prostu nie wiedzę powodów dla którego producent nie może używać DMA jak reszta 'cywilizowanego' swiata ;-) A Liteon obsługuje UDMA, ma 2 latka gwarancji i jest 'lepszy' (bo mam :-D )

Pozdrawiam
Plemnik jest offline  
Stary 12.04.2002, 23:07   #10
dragal
Forumator

a u mnie w pracuje w pio

Twoje uprawnienia: