![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Napędy optyczne CD Tematy poswięcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt CD-R/RW |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
![]() |
#1 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 23.10.2004
![]() |
![]()
Mam nagrywarkę LG HL-DT-ST CD-RW GCE-8320B (która jest podpięta na Slave obok DVD-Romu, który jes na Master), WIndows XP SP1, Nero Burning Rom 6.3.1.6 i następujący problem, gdy nie mam płytki w nagrywarce i uruchmię NeroStartSmart, nie mogę później wysunąc kacki w nagrywarce (nagrywarka nie odpowiada), nie moge równierz uruchomić innej aplikacji w systemie ani nawet uruchomic ponownie komputera (pozostaje tylko restart). Prosze o pomoc, może jakś łatka do systemu.
|
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
Bywalec
Data rejestracji: 20.10.2004
![]() |
przestaw napędzy.
na początek wsadz sama nagrywarke na master, sprawdz czy działa wszystko (kiedys miałem podobny problem). a jak będzie git to dvd podłącz jako slave. "Albowiem w śmierci niemasz pamiątki o tobie, a w grobie któż cie wyznawać będzie." |
![]() |
![]() |
#3 |
Hitokiri Battousai
Data rejestracji: 14.09.2004
![]() |
A kurat ten model LG faktycznie kiepsko współpracuje z USEREM jako slave (chciałem mieć wolnu kanał IDE i podłączyłem HDD Master i CDRW slave dla testu i objawy były znacznie poważniejsze - tacka się co prawda wysuwała ale ani nie czytał ani nie rozpoznawał płytek) ... Jak podłączyłem na master sec channel to wszystko było OK
P.S. Sprawdź czy nie masz ustawionego CABLE Select - na którymś z napędów - tam dopiero cyrki odwala ;-)))) |
![]() |
![]() |
#4 |
Nowy na forum
![]() |
![]()
Dzięki za odpowiedzi, cos mu nie pasuje. Dałem samą nagrywarke Master, odpaliłem system i ucieszony bo wszystko działa OK (Nero działa bez problemu bez płytki w nagrywarce). Więc nastepnie dopiąłem DVD-Rom (Teac DV-516E) na Slave, próbuje i nie działa!!!, próbowałem równierz ustawić DVD-Rom na Cable Select i dalej nic, ja już nie wiem, wygląda na to jakby nagrywarka miała konflikt z innym sprzętem. Proszę o pomoc
|
![]() |
![]() |
#5 |
Hitokiri Battousai
Data rejestracji: 14.09.2004
![]() |
W tym ci akurat nie pomogę bo miałem zawsze tylko jeden napęd wcześniej CDRW, Teraz DVDRW - ale jak masz jeden dysk HDD to spróbuj tak
Primary: HDD MASTER/DVD ROM SLAVE Secondary: CDRW P.S. I nie pal "w locie" przy takiej konfiguracji (ale może zadziałać) [niektóre nagrywarki źle znoszą "towarzystwo"] |
![]() |
![]() |
#6 | |
-=MIXED CLAN=-
Data rejestracji: 19.09.2003
![]() ![]() |
Cytat:
![]() |
#7 |
Nowy na forum
![]() |
![]()
I po problemie, zostawiłem DVD-Rom na Slave a CDRW na Master no i zainstalowałem nowy system WIndows Xp z wbudowanym SP2, no wszystko działa OK, Nero i system juz sie nie zawiesza.
|
![]() |
![]() |
|
|