Powrót   Forum CDRinfo.pl > Napędy optyczne i nagrywanie CD, DVD, Blu-ray, HD DVD > Napędy optyczne CD

Napędy optyczne CD Tematy poswięcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt CD-R/RW

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Prev Poprzedni post   Następny post Next
Stary 07.11.2004, 22:17   #1
Agentlos
Nowy na forum

Data rejestracji: 07.11.2004
Agentlos w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Nagrywarka YAMAHA CRW 4001t nowy BIOS?

Witam wszytkich.
Juz od kilku dobrych lat rozkręcam wszelkiego rodzaju CD-ROM'y. Ostatnio mój tata znalazał na rynku CDR YAMAHY z 1997 roku. Napisałem o niej w TWEAK forum ze nie działa i czy ktoś moze wiedziec czemu. Wtedy wszedłem w posiadanie innej nagrywarki CDR YAMAHY poniewaz koles z forum przysłał mi ją z czego jestem bardzo zadowolony i bardzo mu za to dziękuje. I teraz sedno sprawy.
- nagrywarka chyba działa w trybie PIO3
- CDR i CDRW nagrywa z predkoscią 1x, 2x i 4x. Nagrywa nawet płyty 700MB, LECZ przy zamykaniu ścieżkipowyżej 650MB występuje błąd bloków. Nie wiem czym jest to spowodowane.
- Czy po zmianie BIOSu jest szansa że zacznie nagrywać 700MB płytki?
- Czemu stare napędy nie chcą nagrywać wyższych płytek? Co jest tego przyczyną? Czy to blokada na BIOS'ie?
- Czy da sie tak zmodyfikować BIOS nagrywarki aby nagrywała wszytko łącznie z overburningiem do 703MB?

Proszę Was o pomoc. Napiszcie jak zrobić Upgrade BIOS'u jak zrobić zeby go zachowac oraz co jeśli się nie uda. Czy nagrywarka do kosza, czy da się jeszcze jakos przywrócic ją do odpowiedzinego stanu

Piszczie wszelkie rady. Jestem otwarty na wszystkie propozycję. Bios ściagnąłem ze strony tego portalu, tyle, że ni było przy nim żadneego opicu. Po szukaniu w interecie natknałem się na ten sam BIOS i pisało że jeśli nagrywarka nie chce czytać szytkich płyt CD-RW to warto sprobować.

I jeszcze jedno!! Czy wie ktoś gdzie w tych typach nagrywarek umieszczone są potencjometry? Przy laserze nie znalazłem. Czy możliwe że są umieszczone na układzie scalonym? W następnej wercji tej nageywarki na płytce jest AŻ SIEDEM potencjometrów!!

Piszcie, piszcie, piszcie!! Czekam na waszą pomoc z otwarą tacką!
Agentlos jest offline  

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  

Twoje uprawnienia: