Powrót   Forum CDRinfo.pl > Napędy optyczne i nagrywanie CD, DVD, Blu-ray, HD DVD > Napędy optyczne CD

Napędy optyczne CD Tematy poswięcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt CD-R/RW

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Prev Poprzedni post   Następny post Next
Stary 11.11.2003, 18:49   #1
Leesior
Nowy na forum

Data rejestracji: 26.01.2003
Leesior w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Angry "Stara" nagrywarka

Cześć.

Mam taką dość "wiekową" nagrywarkę: YAMAHA CRW4416E (4XCD-R, 4XCD-RW, 16X odczyt). Używam jej rzadko, więc do tej pory wystarczało. Parę dni temu chciałem coś nagrać na płycie CD-RW. Kupiłem płytkę dobrej firmy (4X-12X).... ale nic nie mogę na niej nagrać. Po włożeniu płytki do nagrywarki, komputer zaczyna się "męczyć" i w końcu program do wypalania (wypróbowałem kilka) niby pokazuje, że w nagrywarce jest płytka z otwartą pierwszą sesją, ale Windows Explorer nie widzi w napędzie żadnej płyty... Program nagrywający informuje mnie również niespodziewanie, że mogę nagrywać płyty CD-RW z prędkością 2X, a nie 4X jak dawniej (czyżby po zmianie W98SE na W.XP ?). No i w rezultacie nic nie mogę na tej płytce nagrać... Dotaję komunikaty o błędach: a to "media corrupted", a to coś innego... Nie mogę też tej płytki wymazać... Pomyślałem sobie płytka uszkodzona; kupiłem inną... i to samo. Udało się za to nagrać dane na statrej płytce CD-RW, która dostałem przy zakupie nagrywarki (1X-4X). Tylko, że z kolei coś czytać ich nagrywarka nie zawsze ma ochotę... w przeciwieństwie do napędu DVD. który sobie z nią radzi bez problemu.
Nie wiem co jest grane... Czy zostaje mi tylko nagrywanie na CD-R, czy da się coś jescze zrobić ?
Proszę o pomoc.

Pzdr.:Leesior
PS. System Windows XP, sterowników do nagrywarki, nowszych niż mam, nie znalazłem.
Leesior jest offline  

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  

Twoje uprawnienia: