![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Napędy optyczne CD Tematy poswięcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt CD-R/RW |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
![]() |
#1 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 26.01.2003
![]() |
![]()
Cześć.
Mam taką dość "wiekową" nagrywarkę: YAMAHA CRW4416E (4XCD-R, 4XCD-RW, 16X odczyt). Używam jej rzadko, więc do tej pory wystarczało. Parę dni temu chciałem coś nagrać na płycie CD-RW. Kupiłem płytkę dobrej firmy (4X-12X).... ale nic nie mogę na niej nagrać. Po włożeniu płytki do nagrywarki, komputer zaczyna się "męczyć" i w końcu program do wypalania (wypróbowałem kilka) niby pokazuje, że w nagrywarce jest płytka z otwartą pierwszą sesją, ale Windows Explorer nie widzi w napędzie żadnej płyty... Program nagrywający informuje mnie również niespodziewanie, że mogę nagrywać płyty CD-RW z prędkością 2X, a nie 4X jak dawniej (czyżby po zmianie W98SE na W.XP ?). No i w rezultacie nic nie mogę na tej płytce nagrać... Dotaję komunikaty o błędach: a to "media corrupted", a to coś innego... Nie mogę też tej płytki wymazać... Pomyślałem sobie płytka uszkodzona; kupiłem inną... i to samo. Udało się za to nagrać dane na statrej płytce CD-RW, która dostałem przy zakupie nagrywarki (1X-4X). Tylko, że z kolei coś czytać ich nagrywarka nie zawsze ma ochotę... w przeciwieństwie do napędu DVD. który sobie z nią radzi bez problemu. Nie wiem co jest grane... Czy zostaje mi tylko nagrywanie na CD-R, czy da się coś jescze zrobić ? Proszę o pomoc. Pzdr.:Leesior PS. System Windows XP, sterowników do nagrywarki, nowszych niż mam, nie znalazłem. |
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
|
|