Powrót   Forum CDRinfo.pl > Napędy optyczne i nagrywanie CD, DVD, Blu-ray, HD DVD > Napędy optyczne CD

Napędy optyczne CD Tematy poswięcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt CD-R/RW



Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Dyskusja zamknięta
 
Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 06.03.2004, 21:13   #1
kaktus
Nowy na forum
 
Data rejestracji: 06.03.2004
Posty: 5
kaktus w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
problem z Lg gce-8525B (wczoraj kupiona) POMOCY!!

witam

wczoraj zakupielm sobie ten model i wydaje mi sie ze jest cos nie tak. po 1 robiac obraz w clone cd chce go robic 10 min z predkoscia ok 10X gdy mam nagrywarke 52X wiem ze tak niegdy sie nie stanie ze bedzie sunąć z 52X ale chyba 10X na nowa plyte to tyć za mało. po 2 nie mam do niej zadnych sterow. w menadzerze urzadrzen jest ze dziala poprawie ale nie ma podanego typu itd. wczoraj nagrywalem 2 plyty z 48X i 32X i obie nagrywala 12 min co sie dzieje?? czy jest jakis program aby ją sprawdizc??
POMOCY!
kaktus jest offline  

  #ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec
 
 
 
Data rejestracji: 29.12.2008
Lokalizacja: Sieć globalna
Wiek: 31
Posty: 1227
 

CDRinfo.pl is online  
Stary 06.03.2004, 21:47   #2
RoKFoR
d[-.-]b
 
Avatar użytkownika RoKFoR
 
Data rejestracji: 12.08.2003
Posty: 562
RoKFoR zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Sprawdz czy masz wlanczone DMA
RoKFoR jest offline  
Stary 06.03.2004, 22:26   #3
SEBAW
Stary użytkownik
Zlotowicz
 
Avatar użytkownika SEBAW
 
Data rejestracji: 09.06.2002
Lokalizacja: W-ń
Posty: 3,845
SEBAW jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>SEBAW jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>SEBAW jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>SEBAW jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>
Wgraj również ForceASPI 1.7 http://seba.wsm.wielun.pl/pliki.htm
SEBAW jest offline  
Stary 06.03.2004, 22:43   #4
mallow
Koordynator
CDRinfo VIP
 
Avatar użytkownika mallow
 
Data rejestracji: 03.03.2003
Lokalizacja: Elblążak w Toruniu ;)
Posty: 2,789
mallow zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
stery do mobo tez by sie przydaly
__________________
mallow jest offline  
Stary 06.03.2004, 22:47   #5
SEBAW
Stary użytkownik
Zlotowicz
 
Avatar użytkownika SEBAW
 
Data rejestracji: 09.06.2002
Lokalizacja: W-ń
Posty: 3,845
SEBAW jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>SEBAW jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>SEBAW jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>SEBAW jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>
Tylko jak posiadasz płytę główną opartą na nForce to zainstalowanie sterów może spowodować brak napędów w systemie. A w przypadku płyty VIA to wgraj Hyperion 4in1 z podanego powyżej posta (link).
SEBAW jest offline  
Stary 06.03.2004, 23:33   #6
kaktus
Nowy na forum
 
Data rejestracji: 06.03.2004
Posty: 5
kaktus w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
odp

plyte mam pod amd-ka via k7 lucky star itd. DMA mam wyłączone. Więc piszcie pokolei co mam robić, bo sie gubie

ps. co to jest te dma?
kaktus jest offline  
Stary 06.03.2004, 23:57   #7
mallow
Koordynator
CDRinfo VIP
 
Avatar użytkownika mallow
 
Data rejestracji: 03.03.2003
Lokalizacja: Elblążak w Toruniu ;)
Posty: 2,789
mallow zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Wszystko masz opisane na stronie jaka ci podal SEBAw. a w skrocie to MUSI byc wlaczone to DMA bo w innym przypadku masz ograniczone prdkosci skad wynikaja twoje problem
od twoja plytke Via 4in1 Hyperion. tez ze strony SEBY
__________________
mallow jest offline  
Stary 07.03.2004, 00:08   #8
kaktus
Nowy na forum
 
Data rejestracji: 06.03.2004
Posty: 5
kaktus w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
odp

czyli teraz wlaczyc dma i zainstalowac to ze strony sebaw tak?
kaktus jest offline  
Stary 07.03.2004, 00:32   #9
SEBAW
Stary użytkownik
Zlotowicz
 
Avatar użytkownika SEBAW
 
Data rejestracji: 09.06.2002
Lokalizacja: W-ń
Posty: 3,845
SEBAW jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>SEBAW jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>SEBAW jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>SEBAW jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>
TAK.
Po wgraniu Hyperionów sprawdź jeszcze raz czy jest DMA. Jak nie bedzie to przestaw. A jak nie będzie można przestawić to użyj programu IDETool
SEBAW jest offline  
Stary 07.03.2004, 14:31   #10
kaktus
Nowy na forum
 
Data rejestracji: 06.03.2004
Posty: 5
kaktus w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
odp

witam ponownie

po zainstalowaniu tego porgramy VIAHyperion4in1451v (zainstalowalem i nic z nim nie robilem mam nadzieje ze nie trzebabylo) i wlaczeniu DMA plyta Benq 48X Gold nagrywała sie 2 min, clonem cd nagrywalem z obrazu plyty. I wygladalo to mnie wiecej tak ze nagrywarka jakby rozpędzała się czyli z predkosci 10X przy 10% do 30X przy 50% i wreście od jakis 80%-90% predkosci wynosiła 48.00-52.03X nie wiem jak 52X jak plytka jest 48X ale mniejsza z tym.
Więc czy wszystko juz gra? dzis jeszcze znajomy informatyk powiedzial mi ze na troche wolniejsza prace mojej nagrywarki moze miec wplyw wolny dysk (seagate 40gb 5400 obr).
To jak gra czy nie?
pozdrawiam.
kaktus jest offline  
Stary 07.03.2004, 15:10   #11
SEBAW
Stary użytkownik
Zlotowicz
 
Avatar użytkownika SEBAW
 
Data rejestracji: 09.06.2002
Lokalizacja: W-ń
Posty: 3,845
SEBAW jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>SEBAW jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>SEBAW jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>SEBAW jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>
Jak nagrywa z maksymalna prędkością - 52x ok. 2,5 minuty czyli jest dobrze.
SEBAW jest offline  
Stary 07.03.2004, 15:56   #12
Maciej
.:Esin Member:.
CDRinfo VIP
 
Avatar użytkownika Maciej
 
Data rejestracji: 31.12.2002
Lokalizacja: PL
Posty: 7,664
Maciej niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>Maciej niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Cytat:
Napisany przez kaktus
[...]plyta Benq 48X Gold nagrywała sie 2 min, clonem cd nagrywalem z obrazu plyty. I wygladalo to mnie wiecej tak ze nagrywarka jakby rozpędzała się czyli z predkosci 10X przy 10% do 30X przy 50% i wreście od jakis 80%-90% predkosci wynosiła 48.00-52.03X nie wiem jak 52X jak plytka jest 48X ale mniejsza z tym.
Więc czy wszystko juz gra? dzis jeszcze znajomy informatyk powiedzial mi ze na troche wolniejsza prace mojej nagrywarki moze miec wplyw wolny dysk (seagate 40gb 5400 obr).
To jak gra czy nie?
pozdrawiam.
Twoja nagrywarka ma metode zapisu CAV ...i przy tej metodzie jest normalnie że prędkość zapisu stopniowo wzrasta aż do uzyskania maksymalnej prędkości przy utrzymaniu stałej prędkości obrotów płyty.Zrób sobie test zapisu w Nero CD Speed to zobaczysz na wykresie jak to wygląda.

Jeśli nagrywasz maks ...czyli x52 średni czas zapisu płyty 700MB wynosi około 2-2.5minuty (7800Kb/s).

Jeśli chodzi o ten dysk ...to mnie się nie wydaje. Oczywiście nagrywarke masz podłączoną na innym kanale niż HDD?
__________________
Jak mądrze zadawać pytania

Ostatnio zmieniany przez Maciej : 07.03.2004 o godz. 20:31
Maciej jest offline  
Stary 07.03.2004, 20:03   #13
VANTWG
-=MIXED CLAN=-
 
Avatar użytkownika VANTWG
 
Data rejestracji: 19.09.2003
Lokalizacja: Deep Space 9
Posty: 1,143
VANTWG jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>VANTWG jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>
a od kiedy to LG 52x ma clv clv to miały nagrywarki do 16x, poźniej było z-clv do 32x, potem p-cav a teraz nagrywarki 52x pracują w trybie CAV!!
nagłe zmiany prędkości podczas nagrywania są spowodowane systemem ochrony zapisu i doboru optymalnej prędkości zapisu-jak nagrywara stwierdzi że nagrywa za szybko i mogą pojawić sie błędy albo nie dostaje na czas danych z hdd to zwalnia lub przerywa zapis...
http://www.cdrinfo.pl/software/stron...eid=3233004624
__________________
1.DVD RW HP DH16ABLH @ Plextor PXL890SA ..........
2.DVD RW HP DH-16ACSH @ Plextor PX891SA ..........

I kilka szt. poza budą.

Ostatnio zmieniany przez VANTWG : 07.03.2004 o godz. 20:07
VANTWG jest offline  
Stary 07.03.2004, 20:30   #14
Maciej
.:Esin Member:.
CDRinfo VIP
 
Avatar użytkownika Maciej
 
Data rejestracji: 31.12.2002
Lokalizacja: PL
Posty: 7,664
Maciej niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>Maciej niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
oczywiście że CAV (Constant Angular Velocity)
__________________
Jak mądrze zadawać pytania
Maciej jest offline  
Stary 09.03.2004, 16:17   #15
mallow
Koordynator
CDRinfo VIP
 
Avatar użytkownika mallow
 
Data rejestracji: 03.03.2003
Lokalizacja: Elblążak w Toruniu ;)
Posty: 2,789
mallow zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
mozesz sprobowac jeszcze z przytrzymaniem przycisku wsowania tacki, podobno cos daje, nie wiem
a co do tego dysku, to popieram Macieja
__________________
mallow jest offline  
Dyskusja zamknięta

Opcje związane z dyskusją
Tryby wyświetlania

Twoje uprawnienia:
Nie możesz rozpoczynać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz umieszczać załączników
Nie możesz edytować swoich postów

BB codeWłączone
EmotikonkiWłączone
Kody [IMG]Włączone
Kody HTML są Wyłączone

Teleport


Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 23:33.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2023, vBulletin Solutions Inc.