![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Napędy optyczne CD Tematy poswięcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt CD-R/RW |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
|
![]() |
#1 |
z innej planety
Data rejestracji: 13.10.2002
![]() |
![]()
Kupiłem ja sobie dzisiaj w MM płytki benq 50sztuk w szpindlu z folii biały nadruk na płytach, producent Daxon, skusiła mnie cena 30zł. Na wykresie zawsze w tym samym miejscu są błędy c2. Dla pewności nagrałem 5 płyt z różnymi prędkościami. Jedną płytę nagrałem też na innej nagrywarce i to samo. Także nie polecam tych płyt
![]() ![]() ![]() |
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
liniejący leming
Zlotowicz
Data rejestracji: 20.12.2001
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
... na pechową partię trafiłeś, nagrywałem już benQ od Daxona i zero błędów C2, uśrednione C1 w granicach 1.0-1.5
#3 | |
z innej planety
Data rejestracji: 13.10.2002
![]() |
Cytat:
![]() |
|
![]() |
![]() |
#4 |
jav-or-not
Data rejestracji: 30.12.2003
![]() |
Ja też je mam i są spox
![]() btw a dziś sobie kupiłem w MM Emteci szpulkę 25szt za 19zł ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
^_^ czekam na bana ;)
Data rejestracji: 05.03.2004
![]() |
JA tych benków nigdy nie lubiłem. A i emteci mnie już rozczarowały. Kiedyś na płytce miałem jakąs kreche i podczas nagrywania wywaliło bład. Ale skąd ta krecha?
|
![]() |
![]() |
#6 |
Prorok na F.O.R.U.M.
Data rejestracji: 01.01.2002
![]() |
Ja swego czasu miałem 100 benqów ale tych pomarańczowych, kupiłem na allegro za 80zł no i spoko wszystkie sie nagrały (oprócz jednej ale to moja wina ze się nie nagrała). Kolega kupił u tego samego gościa ale nie był już z nich zadowolony (chociaż sam nie wiem co w nich mu nie pasowało, bo kiedyś mi zabrakło płyt a ze był juz wieczór i sklep zamknięty to pożyczyłem od niego kilka tych benqów i u mnie nagrały się bez problemów i to w miare z dobrą ilością C1 ). Dla pomarańczowych Benqów jestem na TAK, a dla tych białych? nie wiem bo nie nagrywałem, ciekawe tylko dlaczego zmienili kolor, moze zmienił się też producent, a co za tym idzie jakość?
"The only thing necessary for the triumph of evil is for good men to do nothing" - Edmund Burke "Jedynym sposobem na to by zatryumfowało zło, jest gdy dobry człowiek nie robi nic." -------------------------------------------------------------------------------- Ten post NIE powstał w celu przekręcenia licznika o kolejną cyferke - copyright by nie Nimal ani nie Gallus a Eliasz ![]() ![]() ![]() Ostatnio zmieniany przez Eliasz : 28.08.2004 o godz. 23:22 |
![]() |
![]() |
#7 |
Wymiatacz
Data rejestracji: 17.12.2002
![]() |
Sam nagrałem już koło 500 płyt benq białych, wszystkie ze szpindla po 50 sztuk. Trzeba wybierać odpowiednie nośniki ponieważ są ich 3 rodzaje:
1. daxon 2. sony 3. i chyba rozpoznawane jako acer (ewentualnie daxon ale nie chce mi się teraz sprawdzać) Można je rozpoznać po spodniej stronie płyty - widać to przez folię. 1. - wąski "srebrny pierścień" przy centrum nośnika - omijać, zdażają się dobre, ale też są z C1 > 4 i pojedyńczymi C2 2. - szeroki pierścień, oznaczenie zaczyna się: "U5-XXXX" - dobre płytki, C1 < 1, bez C2 3. - dwa wąskie srebrne pierścienie - b. rzadko je można znaleźć, ale płytki bdb, wszystkie jakie miałem były z C1 < 0,2 bez C2. Wszystko przetestowane na litku 52327s z prędkością nagrywania 24-32x. Na koniec taka moja uwaga i pytanie. Na niektórych płytkach (między innymi sony supremass jaki i tych benq na nosnikach sony, pojedyńcze memorexy, newet na jakieś verbatimce to widziałem), zdażają się na spodniej stronie płyty, drobniutkie pojedyńcze srebrne kropeczki widoczne przy patrzeniu na nośnik "pod ostre światło". Ich wydląd mógłby sugerować pęcherzyk powietrza lub może owarstwienie nośnika. Zdażyła mi się nawet cała seria płytek z 2 takimi kropkami w tych samych miejscach na wszystkich płytach. Brak błędów odczytu, C1 dla tych płyt było < 1, C2 brak. Czy ktoś wie co to może być ?? |
![]() |
![]() |
|
|