Powrót   Forum CDRinfo.pl > Napędy optyczne i nagrywanie CD, DVD, Blu-ray, HD DVD > Napędy optyczne CD

Napędy optyczne CD Tematy poswięcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt CD-R/RW

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Dyskusja zamknięta

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 20.04.2002, 01:24   #1
Scout
Nowy na forum

Data rejestracji: 05.11.2000
Scout zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Problem z LiteOn 32123S - Pomocy!!!

Kupiłem nagrywarkę LiteOn 32123S. Powinna nagrywać z prędkością 32x. Nero rozpoznaje tą nagrywarkę jako 12x. Dlaczego Mam zainstalowane najnowsze Nero 5.5.8.0, używam Windowsa XP Profesional . Wcześniej nagrywarka była rozpoznawana jako 32x ale cos sie stalo i teraz widzi ja juz tylko jako 12x. Nie wiem czy to wina nagrywarki czy wina oprograomowania? A może ustawień? Proszę o pomoc. Dziekuje.
Scout jest offline  

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 20.04.2002, 11:41   #2
Taz40
Forumator

Data rejestracji: 26.02.2002
Taz40 zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
Scout (20-04-2002 01:24):
Kupiłem nagrywarkę LiteOn 32123S. Powinna nagrywać z prędkością 32x. Nero rozpoznaje tą nagrywarkę jako 12x. Dlaczego Mam zainstalowane najnowsze Nero 5.5.8.0, używam Windowsa XP Profesional . Wcześniej nagrywarka była rozpoznawana jako 32x ale cos sie stalo i teraz widzi ja juz tylko jako 12x. Nie wiem czy to wina nagrywarki czy wina oprograomowania? A może ustawień? Proszę o pomoc. Dziekuje.
Spróbuj innego softu np cloneCD lub winoncd. Kłaniają sie również sterowniki ASPI do XP
Taz40 jest offline  
Stary 20.04.2002, 12:06   #3
Hawk
Stały bywalec ;)

Data rejestracji: 08.11.2001
Hawk zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Widocznie wgrałeś jakiś program który zmienił ASPI w windzie uaktualnij ASPI tak jak pisał Taz40 i wtedy zobacz
Stary 30.04.2002, 13:55   #4
filet
Nowy na forum

Data rejestracji: 30.04.2002
filet w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Moim zdaniem to wina XPka/albo nero Ostatnio bylem u kumpla z nagrywarka (LiteOn x24) i tez w nero wykrywal ja jako nagrywarke LiteOn x16 Jednak po nagraniu kilku plytek z ta predkoscia nagle cos mu sie odwidzialo i zrozumial ze jednak moze nagrywac x24 i pozniej bylo spoko Doszlismy do wniosku ze to moze byc tez wplyw nosnikow cdr ktorych nie dalo sie nagrywac szybciej Ale dla czego nero pokazywal w opcjach nagrywarke jako naped ktorej max szybkosc nagrywania to 16 to juz tylko chyba Bill wie ... Bo pod winMe nie mialem takich szopek ...

Pozdroo
filet jest offline  
Stary 30.04.2002, 20:50   #5
no name
Nowy na forum

Data rejestracji: 30.04.2002
no name w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Ja mam jeszcze większą ciekawostke. Używam Nero 5.5.8.0 , podczas kopiowania płyty Nero plujesię że nośnik nie jest pusty (not empty) choć płya jest nowiutka Platinium x40 na innych płytach to samo pod Win98 i pod XP to samo nie bardzo wiem co jest przyczyną (nagrywarka jest rozpoznawana przez NERO prawidłowo , nawet kopiuje płyty audio ale z danymi NIE )
Może ktoś pomoże ??
no name jest offline  
Stary 06.05.2002, 22:24   #6
Amba
Nowy na forum

Data rejestracji: 06.05.2002
Amba w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Nie jestem komputerowym guru, ale:
1. nie każdą płytkę możesz wypalić z taka szybkością... Ja też mam tą nagrywarkę i bez problemu wypalam pod XP-P zielone TDK-i (700 MB) - pewnie są i inne, ale nie sprawdzałem
2. Po kilku upgreadach wypalam pod Nero także big-CD, więc chyba jednak jest w porządku z nagrywarką - zresztą jestem z niej saaakramencko zadowolony - w końcu za 340 złociszów takiej drugiej (razem z Nero!) nie kupisz!

pozdro
Amba jest offline  
Stary 06.05.2002, 22:49   #7
grzeniu
XV1100

Data rejestracji: 19.02.2002
grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
Cytat:
no name (30-04-2002 20:50):
Ja mam jeszcze większą ciekawostke. Używam Nero 5.5.8.0 , podczas kopiowania płyty Nero plujesię że nośnik nie jest pusty (not empty) choć płya jest nowiutka Platinium x40 na innych płytach to samo pod Win98 i pod XP to samo nie bardzo wiem co jest przyczyną (nagrywarka jest rozpoznawana przez NERO prawidłowo , nawet kopiuje płyty audio ale z danymi NIE )
Może ktoś pomoże ??
Mozesz sprobowac zmienic numerek w nero. Za wiele bym na to nie obstawial, ale sprobowac nie zawadzi. :-)
Stary 07.05.2002, 01:39   #8
fido2001
Wyjadacz ;)

Data rejestracji: 24.04.2002
fido2001 zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Znam kogos kto pracujac ( czyt. wypalajac ) pod XP pozbyl sie problemow updatujac obsluge nagrywarek z witryny microsoftu - START - WINDOWS UPDATE. A tak swoja droga to osobiscie posciagalem sobie wszystkie poprawki z tejze strony i nie nazekam. Mam Athlona XP, 256 DDR, Asusa na VIA KT266A, Plextorka 24x IDE, Toshibe SD-M1612 i troszke urzadzen pracujacych pod kontrola Adapteca AHA-2940UW. Maszynka jest wiec pelna roznego sprzetu - czyli skora na rozne awarie, ale tak jak mowie - nic sie nie dzieje. Od 7 lat jestem zwolennikiem Linuksa ( FreeBSD ), a od pol roku rowniez i XP ;-) Pozdrawiam, i nie dajcie sie PROPAGANDZIE !!!
Stary 07.05.2002, 14:18   #9
DiVersions
Bywalec

Data rejestracji: 04.01.2002
DiVersions w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Generalnie zauwazylem ze pod WinXP ludziska maja naprawde mnostwo problemow z nagrywaniem i nagrywarkami i to niezaleznie od marki sprzetu. Dziwne to troche...
Wiecznie cos mu nie pasuje, albo ASPI podmienia, albo tryby pracy UDMA plyty mu nie pasuje itd itp. Ja rozumiem ze system jest na pewno bardziej zaawansowany niz Win9x, ale zeby z takimi ***ami sobie rady nie dawac... Zeby ktos musial UDMA w biosie plyty wylaczac bo inaczej mu nagrywarka UDMA-2 poprawnie nie pracuje pod XP... Przeciez to smiechu warte. Jesli naped jest udma-2 to ma hulac w udma-2 i koniec...

PS. Na szczescie ja juz zrobilem pozadek z dyskiem (mialem z nim problem jesli ktos nie pamieta :-)) i wszystko jest juz okay. Teac smiga w UDMA-2 bez problemow i normalnie nagrywa plytki w 4min :-)
Ale generalnie zadziwjaja mnie czasami te rozne kombinacje alpejskie, ktore ludzie musza wyczyniac na WinXP. Naprawde wspolczuje i oby nigdy nie u mnie :-)
R.I.P. Teac CD-W524E 1.0E
DiVersions jest offline  
Stary 08.05.2002, 13:35   #10
orson
Nowy na forum

Data rejestracji: 08.05.2002
orson w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Prędkość x12 jest maksymalna do wyboru w opcjach nagrywania jeżeli tak to może to być wina nośnika - jak wiadomo LiteOn ma smart-burna który po onalizie nośnika ogrqanicza prędkość wypalanie a jak nie nośnik to może bios
orson jest offline  
Dyskusja zamknięta

Twoje uprawnienia: