![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Napędy optyczne CD Tematy poswięcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt CD-R/RW |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
![]() |
#1 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 24.09.2003
![]() |
problem-LiteOn 52327s :(
CZe pomoze mi ktos? bylo to tak:
1. mialem se teaca 8x -> sprzedalem ->kupilem LiteOna 52327s 2. zainstalowalem nagryware, zainstalowalem new nero ultra + drivery do mojego chipsetu.. i .... wypalilem pierwsza plytke CDR 48x - 8min! sytuacja sie powtorzyla na cdkach innych firm. 3. zadalem glupie pytanie na cdrinfo.pl i dostalem konkretna odpowiedz... 4. przecztalem wszystkie niemalze faqi a od forum juz mnie glowa boli i nie znalazlem rozwiazania ![]() 5. wlaczylem DMA napedu, dysku, wgralem nowy firmware, zadnych programow w tle i co? dalej 8min! moj sprzet to: soltek 65EB, 256MB RAM, Quantum fireball 20gb Celek 700 -> 840 win98SE Potrafi mi ktos pomoc? ![]()
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
Author
Zlotowicz
![]() Data rejestracji: 29.03.2003
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
kumpel mial podobnie z lg 48x
zaczela spawac w rozsadnych czasach jak sie przesiadl z win98 na winxp... |
![]() |
![]() |
#3 |
mów mi więcej :P
CDRinfo VIP
Data rejestracji: 17.02.2003
![]() ![]() |
Trzeba SE było nie kupować LiteOn'a. Dochodze coraz bardziej do wniosku, że ten model jest jakiś walnięty coraz więcej z nim problemów i hec. A przypadek, że gościowi wcisnęli walnięty model, a potem w serwisie go z góry przeprosili bo wiedzieli już wcześniej, że dali mu taki model rozbawił mnie do bólu, a potem nazwałem to tragedią bo to nic innego-zabawa w kotka i myszke czy królika doświadczalnego. Tak było tu...
http://forum.cdrinfo.pl/showthread.p...threadid=25896 Przesiadka z systemu na system nie ma tu wiele do rzeczy, bo komputera padaki to kolega nie ma. Jak mówisz, że przekopałeś forum "do góry nogami" ![]() ![]()
![]() nie załatwi wszystkiego "FLOTA", tak myślącego uważam za przegranego! Ostatnio zmieniany przez CIAPEK : 25.09.2003 o godz. 10:42 |
![]() |
![]() |
#4 |
Author
Zlotowicz
![]() Data rejestracji: 29.03.2003
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
ten kumpel, ktory musial sysytem zmienic mial (i nadal ma) durona 650, 256 ramu - wiec sprzet poruwnywalny
oczywiscie nie twierdze ze to rozwiazanie - sprawdzil bym spaware w innym kompie - jak bedzie to samo to serwis, jak Ciapek sugerowal |
![]() |
![]() |
#5 |
Nowy na forum
![]() |
just RE
oks sprawdze u qmpla cos czytalem o podkrecaniu prockow ze to moze wadzic.. z 700 zrobilem 840
![]()
#6 |
Forumator
Data rejestracji: 22.03.2003
![]() |
Masz rację, podkręcenie komputera może być przyczyną kłopotów - wiele urządzeń podłączanych do szyny PCI (a więc i urządzeń IDE) nie znosi podkręcenia jej nominalnej częstotliwości, wynoszącej 33 MHz. Jeśli podkręcając procesor zwiększyłeś też taktowanie PCI, kłopoty gotowe.
Ale proponuję też inną próbę. Lite-On-y pozwalają na wyłączenie mechanizmu Smart-Burn, który dopasowuje maksymalną prędkość nagrania do włożonej płyty. Wyłącz Smart-Burn w Nero i spróbuj nagrać całą płytę z maksymalną prędkością. (Poświęć na to jedną czystą płytę; możliwe, że będzie potem do wyrzucenia). Jeśli faktyczny czas nagrania wyniesie poniżej 3 minut, to znaczy, że nagrywarka nie lubi płyt, którymi ją karmisz. Jeśli nadal będzie 8 minut, to znaczy, że gdzieś w komputerze jest wąskie gardło, albo rzeczywiście nagrywarka jest uszkodzona. Może jeszcze spróbuj sprawdzić ją drogą eliminacji - przez włożenie do jakiegoś innego "znajomego" komputera.
#7 |
walidator
Data rejestracji: 23.06.2002
![]() |
Czy aby ten litek nie jest na jednej tasmie z dyskiem
![]() Mialem takie chece ze jak skladalem zestaw z nagrywarka to obowiazkowo musiala byc tasma ata-100 dla palnika bo sie cuda dzialy, zwisy podczas kopiowania, uwalal plytki przy nagrywaniu, resetowal sie. Tak se gdybam bo objaw cudny a komp tez nie padaczka. |
![]() |
![]() |
#8 | |
Nowy na forum
![]() |
Cytat:
dzieki za posty piszcie jak cos bedziecie wiedziec wiecej... moze jakies ciekawe linki ![]() pozdro |
|
![]() |
![]() |
#9 |
Forumator
![]() |
Na jednej taśmie z CD?
No to koniecznie odepnij to CD i sprawdź, jak sobie radzi nagrywarka jako jedyna na taśmie. Niektóre napędy CD znane są z tego, że spowalniają transfer danych na drugim urządzeniu, podłączonym do tej samej taśmy - wymuszają obniżenie prędkości przepływu danych. PS. A poza tym, jak już, to proponuję New Market ![]()
#10 | |
CDRinfo VIP
![]() ![]() |
Cytat:
Tak to zrozumiałem i dziwnie na ta mi się pztrzy. Niektóre napędy CD znane są z tego? Na pewno nie LiteOn i to nowy. W instrukcjach od napędów nic także nie jest wspomniane o czymś takim, ale nie mówie także, że puch bzdury piszesz bo może to być parwdą, ale raczej nie w tym przypadku, Miki_OK nie ma także "średniowiecznego" komputera, żeby tak mu spowalniało. To mój Celeron 566 z nagrywarką i cd-romem ciągną równo nawet "w locie" Miki_ok odwiedź Panów w serwisie, a może Ci kawał zrobili tak jak już mówiłem ![]()
![]() |
#11 |
Pilot oblatywacz
Data rejestracji: 12.05.2002
![]() |
Puch prawde pisze, a Ty Ciapek nie badz taki
...... Sam niedawno narzekales, ze ludzie maja LG za gowno - wiec spojrz na swoje posty caly czas dajesz do zrozumienia, ze litek jest feee. Na master jest litek? Jesli tak, DMA dziala to obstwiam, ze wine ponosi podkrecenie ![]() Nie bede polemizowal, wiesz o co chodzi...
Pozdrawlaju Sprężyn Ostatnio zmieniany przez Sprezyn : 25.09.2003 o godz. 14:54 |
![]() |
![]() |
#12 | |
CDRinfo VIP
![]() ![]() |
Cytat:
I nie pisałem, że puch pisze nie prawde, napisałem, że to może być, ale nie musi, zresztą kurde wszystko widać co ja tu będę się rozwodził! Ja nie narzekałem, że ludzie mają LG za gówno, broniłem LG przed zalewem głupich postów bezpodstawnie napisanych. Pokażesz mi w ostatnich postach gdzie pisze, że Litek jest feee to masz u mnie piwo, a może dwa. Bzdura. Chwale Litka tak jak LG, ale wady się zdarzają. Wszystko jest feee jak tym feee jest zakupione gówno w opakowaniu tak jak wciśnięto gościowi gówno w linkowanym przeze mnie temacie. Nie czaisz. AMEN w tej kwestii:chytry: 8)
![]() nie załatwi wszystkiego "FLOTA", tak myślącego uważam za przegranego! Ostatnio zmieniany przez CIAPEK : 25.09.2003 o godz. 14:52 |
|
![]() |
![]() |
#13 |
Nowy na forum
![]() |
Just rE
mm Litka mam na slave.. sprobuje podpiac samego na master moze cos sie zmieni.. a co do serwisu to obaw nie mam
![]() ![]() raczej kompa rzepa nie mam plytka gl. soltek SL 65 EB to nie badziew ![]() nie wiem sprawdze u qmpla jak wroce z pracy thx all i jeszcze one qwestion.. jakies pol roku temu testowalem Litka 48x i dzialo sie podobnie ale szybko goddac musialem i wypalilem raptem 3 CD'ki wiec wada nagrywarki nie wchodzi w gre.. musi byc cusik ze sprzetem ![]() ![]()
pozdrawiam, ___ MiK| Ostatnio zmieniany przez Miki_ok : 25.09.2003 o godz. 15:59 |
![]() |
![]() |
#14 |
Forumator
![]() |
Może i bredzę, ale co szkodzi sprawdzić? W komputerach czasem sprawdzają się sztuki magiczne!
![]() ![]() A bardziej serio: Po pierwsze, sam kiedyś tego problemu doświadczyłem - z nagrywarką (LG 4x4x24) były kłopoty, gdy razem z nią jako Slave był podpięty CD-ROM LG 32x - bez napędu było OK; po wymianie CD-ROMu na ASUS-a problemy ustały. Po drugie, wydaje mi się, że na tym forum kilkakrotnie padło stwierdzenie, że po odpięciu CD-ROMu nagrywarka ruszyła lepiej. Po trzecie (zastrzegam, nie jestem komputerowcem ani elektronikiem) kilkakrotnie czytałem w różnych źródłach, że interfejs IDE jest dość niedorobiony z technicznego punktu widzenia, nie wszystkie jego parametry zostały podobno ściśle zdefiniowane, i stąd biorą się różne problemy z kompatybilnością. Panowie pewnie nie pamiętają sytuacji z połowy lat 90-tych, gdy dość częste było to, że dwa twarde dyski IDE podpięte do jednej taśmy nie chciały ze sobą współpracować, mimo nominalnie poprawnego ich skonfigurowania. Albo było tak, że w kombinacji dysk A - master, dysk B - slave wszystko było OK, a odwrotnie nie chciało to chodzić za Chiny Ludowe. A były to czasy, gdy kontrolerów IDE nie było na płycie głównej, tylko były to pojedyncze kontrolery na karcie Multi-I/O, a BIOSy komputerów nie przewidywały włożenia dwóch takich kart! Jeśli więc takie dwa dyski nie chciały ze sobą współpracować, to naprawdę nic nie można było z tym zrobić. Czytałem też kiedyś, że nie bez powodu pierwsze CD-ROM-y miały własne karty kontrolerów lub były to urządzenia SCSII - dostosowanie CD-ROMów do interfejsu ATA/IDE, czyli stworzenie interfejsu ATAPI jest podobno z technicznego punktu widzenia pewnym naciągnięciem tego standardu, i to też może powodować kłopoty. Niedawno w Chipie był artykuł o tym, jak podłączyć kartę pamięci CompactFlash bespośrednio do interfejsu IDE. Niejako na marginesie wspomniano, że dawniej sygnały w interfejsie IDE miały wartość 5V, a obecnie obniżono je do 3,3V. Teoretycznie nowoczesny kontroler powinien obsłużyć zarówno nowe urządzenia (3,3V), jak i starsze (5V). Zaznaczono jednak, że przy jednoczesnym podłączeniu do jednej taśmy dwóch różnych urządzeń, jednego 3,3V a drugiego 5V, mogą wystąpić kłopoty. Nie wiem, może nie ma to w tej sprawie żadnego znaczenia, w każdym razie wiem, że interfejs IDE nie jest absolutnie uniwersalny i czasem sprawia kłopoty z kompatybilnością przy łączeniu różnych urządzeń. Co szkodzi sprawdzić, czy podłączone urządzenia nie kłócą się jakoś ze sobą?
#15 | |
d[-.-]b
Data rejestracji: 12.08.2003
![]() |
a jak dlugo masz zainstalowany system, moze czas na ponowna instalacje.
Cytat:
![]() |
|
![]() |
![]() |
|
|