![]() |
Nie no pewnie, że to nie przez wpisy w rejestrze - tak mi się tylko pomyślało i przelało tutaj. Chociaż z drugiej strony to ktoś wie dokładnie wszystko o rejestrze? Ale swoją szosą istotnie rejestr to straszny śmietnik i aż się boję pomyśleć ile ma w windzie 2k3, bo z wersji na wersję jest większy.
Cytat:
|
Ależ oczywiście zgadzam się z Tobą, że przyczyną problemu kolegi Miki_ok chyba te wpisy być nie mogą - niemniej jednak, ślady po zainstalowanym kiedyś sprzęcie pozostają w rejestrze. Może służy to tylko temu, żeby Windows łatwiej te sprzęty znajdowało, jeśli się je ponownie włoży? Tak czy tak, Rejestr to straszny śmietnik, chyba, że ktoś w ogóle nie zmienia ani konfiguracji sprzętowej, ani programowej. Chyba przyszedł już dla mnie czas, by to oczyścić radykalnie!
|
hmm... popatrzylem poszukalem i musze przeprosic
faktycznie smieci zostaja... badam teraz co to za smieci - z konsultacji z mariusem wynika ze 'hgw' co moga te smieci robic - ale ten problem wczesniej nie byl nigdzie poruszany - mozna sie pokusic o zrobienie listy miejsc gdzie zostaja smieci u mnie bedzie ciezko - bo w tym kompie byly juz wszystkie napedy jakie mam w domu - ale moze ktos kto ma dwa kompy moglby wlozyc do kompa - na czas jednego resetu jakis naped ktorego w danym kompie nie bylo - i spisac (wpisujac w wyszukiwarce symbol napedu taki jaki odczytuje bios) w jakei miejsca w rejestrze sie toto wpisalo... problem jest ciekawy choc ja bym zlamanego grosza nie postawil ze to przez takie wpisy |
A żebym to ja pamiętał! Ale np. znalazłem teraz wpis o moim starym CD-ROMie ASUS w HKEY_LOCAL_MACHINE\Software\Windows\CurrentVersion \cfmgr32\4a (lub zamiast 4a inne dwucyfrowe lub literowe oznaczenia - powtarza się), ale także w
HKEY_LOCAL_MACHINE\Software\Adaptec|Easy CD Engine\1.0\Device Properties\. ASUS'a kupiłem jakieś 3 - 3.5 roku temu, a wyjąłem niecały rok temu. Easy CD Creatora zainstalowałem też jakieś 3 lata temu, i odinstalowałem go chyba jeszcze tego samego dnia! (Czas zainstalować system od nowa - tylko nie mam na to czasu!)^_^ :D :D ^_^ |
Oczywiście, że klucze pozostają. SYSTEMOWE klucze. :blee:
|
mozna wiedziec w jakich kluczach byly te wpisy? w kluczach SYSTEMU czy jakiegos oprogramowania zewnetrzengo? wspolczesne cdromy/nagrywarki nie posiadaja czegos takiego jak 'sterownik' - ich obsluga zajmuje sie system (min za posrednictwem aspi, lub natywnego interfejsu w2k/xp) i widzi je generalnie jako jeden typ urzadzenia i wszystkie obsluguje w ten sam sposob - nie przypuszczam ponadto zeby byly to wpisy systemu - tylko takie dokonane przez program typu feurio czy nero
zbadam temat glebiej - choc na cdfreaks nie slyszalem o takim przypadku |
Cytat:
|
to ze jakis naped pozostawia smieci w systemie to WIERUTNE BZDURY! i koniec - za gadanie takich herezji powinno sie bic!
przetaktowanie kompa - ide/pci - zle wplywa na prace nagrywarek i czytnikow - pierwsza rzecza powinno byc zdjecie przetaktowania druga sprawa - zainstaluj aspi (forceaspi - do znalezienia na serwisie albo googlem - moze byc wersja 1.7) trzecia - na badziewnych plytach moze byc to normalne - kup jakis pozadny nosnik - tdk, verbatim, memorex i sprawdz 8 min to mniejwiecej predkosc 16x... sprawdz w nero jaka pokazuje ci predkosc przesylu - moze cos jednak bruzdzi choc o tym nie wiesz a jesli to nie pomoze - to wez inny egz nagrywarki - sprzet ma to do siebie ze pada |
Hmm... gdzieś czytałem, ale nie pamiętam gdzie (chyba jednak na tym forum), że TEAK morduje inne palarki i spowalnia ich pracę. Może potrafi też pozostawić po sobie jakieś zabójcze śmieci. Jedyna opcja to chyba format c: i jeszcze raz wypróbuj litka po reinstalce windy. Ja mam ten sam model i pali jak wściekły. Max to 2.5 min/płytkę.
|
just rE
systek stoi od: kwietnia 2003 00:03:30 :)
|
Cytat:
Nie należy mylić taktowania szyny z prędkościami transferu przez kontroler IDE (33, 66, 100, 133). |
a jak dlugo masz zainstalowany system, moze czas na ponowna instalacje.
Cytat:
|
Może i bredzę, ale co szkodzi sprawdzić? W komputerach czasem sprawdzają się sztuki magiczne! :D ^_^ :D
A bardziej serio: Po pierwsze, sam kiedyś tego problemu doświadczyłem - z nagrywarką (LG 4x4x24) były kłopoty, gdy razem z nią jako Slave był podpięty CD-ROM LG 32x - bez napędu było OK; po wymianie CD-ROMu na ASUS-a problemy ustały. Po drugie, wydaje mi się, że na tym forum kilkakrotnie padło stwierdzenie, że po odpięciu CD-ROMu nagrywarka ruszyła lepiej. Po trzecie (zastrzegam, nie jestem komputerowcem ani elektronikiem) kilkakrotnie czytałem w różnych źródłach, że interfejs IDE jest dość niedorobiony z technicznego punktu widzenia, nie wszystkie jego parametry zostały podobno ściśle zdefiniowane, i stąd biorą się różne problemy z kompatybilnością. Panowie pewnie nie pamiętają sytuacji z połowy lat 90-tych, gdy dość częste było to, że dwa twarde dyski IDE podpięte do jednej taśmy nie chciały ze sobą współpracować, mimo nominalnie poprawnego ich skonfigurowania. Albo było tak, że w kombinacji dysk A - master, dysk B - slave wszystko było OK, a odwrotnie nie chciało to chodzić za Chiny Ludowe. A były to czasy, gdy kontrolerów IDE nie było na płycie głównej, tylko były to pojedyncze kontrolery na karcie Multi-I/O, a BIOSy komputerów nie przewidywały włożenia dwóch takich kart! Jeśli więc takie dwa dyski nie chciały ze sobą współpracować, to naprawdę nic nie można było z tym zrobić. Czytałem też kiedyś, że nie bez powodu pierwsze CD-ROM-y miały własne karty kontrolerów lub były to urządzenia SCSII - dostosowanie CD-ROMów do interfejsu ATA/IDE, czyli stworzenie interfejsu ATAPI jest podobno z technicznego punktu widzenia pewnym naciągnięciem tego standardu, i to też może powodować kłopoty. Niedawno w Chipie był artykuł o tym, jak podłączyć kartę pamięci CompactFlash bespośrednio do interfejsu IDE. Niejako na marginesie wspomniano, że dawniej sygnały w interfejsie IDE miały wartość 5V, a obecnie obniżono je do 3,3V. Teoretycznie nowoczesny kontroler powinien obsłużyć zarówno nowe urządzenia (3,3V), jak i starsze (5V). Zaznaczono jednak, że przy jednoczesnym podłączeniu do jednej taśmy dwóch różnych urządzeń, jednego 3,3V a drugiego 5V, mogą wystąpić kłopoty. Nie wiem, może nie ma to w tej sprawie żadnego znaczenia, w każdym razie wiem, że interfejs IDE nie jest absolutnie uniwersalny i czasem sprawia kłopoty z kompatybilnością przy łączeniu różnych urządzeń. Co szkodzi sprawdzić, czy podłączone urządzenia nie kłócą się jakoś ze sobą? |
Just rE
mm Litka mam na slave.. sprobuje podpiac samego na master moze cos sie zmieni.. a co do serwisu to obaw nie mam ;) pracuje w firmie komp. i napedzik trafil do mnie prosto od dystrybutora, i to bez vatu i marzy :D :chytry:
raczej kompa rzepa nie mam plytka gl. soltek SL 65 EB to nie badziew ;) podejrzewam ze stary teac ktorego wczesniej mialem cos nasmiecil.. co Wy na to? nie wiem sprawdze u qmpla jak wroce z pracy thx all i jeszcze one qwestion.. jakies pol roku temu testowalem Litka 48x i dzialo sie podobnie ale szybko goddac musialem i wypalilem raptem 3 CD'ki wiec wada nagrywarki nie wchodzi w gre.. musi byc cusik ze sprzetem :( jakis konflikt przetaktuje go z powrotem na 33MHz i zobaczymy.. jak sie uda to napize :) |
Cytat:
I nie pisałem, że puch pisze nie prawde, napisałem, że to może być, ale nie musi, zresztą kurde wszystko widać co ja tu będę się rozwodził! Ja nie narzekałem, że ludzie mają LG za gówno, broniłem LG przed zalewem głupich postów bezpodstawnie napisanych. Pokażesz mi w ostatnich postach gdzie pisze, że Litek jest feee to masz u mnie piwo, a może dwa. Bzdura. Chwale Litka tak jak LG, ale wady się zdarzają. Wszystko jest feee jak tym feee jest zakupione gówno w opakowaniu tak jak wciśnięto gościowi gówno w linkowanym przeze mnie temacie. Nie czaisz. AMEN w tej kwestii:chytry: 8) |
| Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 22:48. |