![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Napędy optyczne CD Tematy poswięcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt CD-R/RW |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
![]() |
#1 |
Wolny strzelec
Data rejestracji: 17.10.2002
![]() |
Problem z Liteon LTR-40125S (chyba) ???
Witam
Zacznę od tego, że to jet mój pierwszy pościk na tym forum więc proszę o wyrozumiałość ![]() Mój komputerek to : Płyta główna oparta o chipset VIA Procesorek celeron 466 Dysk twardy Samsung 5,1 GB CDR asus 52x (nowy) CD-RW Liteon LTR-40125S (40x12x48) 256 MB ram Zacznę od tego że nagrywarka jest NOWA. Wymieniłem niedawno nagrywarkę lg 8080b - nie miałem z nią problemów, ale stwierdziłem że jest za wolna. I tak po pdpięciu nowej nagrywarki było wszystko cacy. Pierwsze nagrywanie na nowej było to kopiowanie "w locie" - nagrała bez problemu (bufor nie spadł nawet na chwilkę). Później nagrywanie z dysku twrdego - ustawiłem w nero opcję "określ maksymalną prędkośc zapisu" Prędkośc określona na 12x i też płytka się nagrała, aczkolwiek bufor spadł ze dwa razy ale zadziałał system ochrony zapisu - wynik nagrywania OK. I od tego momentu pojawił się problem: Windows98 i programy chodzące pod tym systemem, gry, oglądanie filmów zaczęły "klatkować" - tzn jak chcę przenieść ikonę na pulpicie to zatrzymuje mi się wskaźnik co chwilkę na chwilkę i pojawia w dalszym miejscu pulpitu. jak oglądam film obraz zatrzymuje się na chwilkę i przeskakuje pare klatek dalej. Jak leci jakaś mp3 w winampie też zatrzymuje się i przeskakuje pare sek dalej. Problem ten znika CAŁKOWICIE kiedy odepnę nagrywarkę (całkowicie z szyny IDE i z zasilania). Jak ją podepnę problem się pojawia na nowo, i tak w kółko ![]() Rozmawiałem z paroma informatykami i wszystkie problemy które oni poddali w wątpliwośc są OK - dysk twardy nie jest uszkodzony, zasilacz jest nowy 300W. Podpinałem nagrywarkę na różne sposoby - secondary master/slave. DMA jest włączone wszędzie. Nowe sterowniki do VIA są zainstalowane. Na primary master jest twardy, na slave ASUS. Proszę o jakiekolwiek wskazówki o co chodzi. ![]()
Hardware: Athlon 1700+ (1467@1750), Asus A7V266-C, 256 MB DDR, DVD+-RW LiteOn 451s, CD-RW LiteOn 40125s, CD Asus 52x, HDD Samsung 40GB Software: WinXp pro (bez SP1 narazie), CCe 2.50, Avisynth 207, MaestroSBT, Spruce DVD Maestro, Nanub, Subtitleworkshop@subtitletoolen itd... itp... |
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
Ramblings of a Madman
Data rejestracji: 25.06.2002
![]() |
A spróbuj zrobić defragmentację dysku.
#3 |
Wolny strzelec
Data rejestracji: 17.10.2002
![]() |
Nic nie dała, formatowałem dysk
![]()
Hardware: Athlon 1700+ (1467@1750), Asus A7V266-C, 256 MB DDR, DVD+-RW LiteOn 451s, CD-RW LiteOn 40125s, CD Asus 52x, HDD Samsung 40GB Software: WinXp pro (bez SP1 narazie), CCe 2.50, Avisynth 207, MaestroSBT, Spruce DVD Maestro, Nanub, Subtitleworkshop@subtitletoolen itd... itp... |
![]() |
![]() |
#4 |
Ramblings of a Madman
Data rejestracji: 25.06.2002
![]() |
podłącz recorder na innym sprzęcie i jak będzie to samo to udaj sie do serwisu.
|
|