![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Napędy optyczne CD Tematy poswięcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt CD-R/RW |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
![]() |
#1 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 15.06.2002
![]() |
![]()
witam
mam taki problemik od niedawna korzystam z programu EAC do zgrywania muzyki, pewnego razu postanowiłem ze przegram sobie kilka mpc na cd-audio tym programem (Cassandra Wilson- Traveling miles EAC.mpc ~150mb z pliku cue) Problem jest taki ze po nagraniu na krazek (LG, emtc, samsung -czarny spód) mam charakterystyczne trzaski w prawym kanale(głośniku). Nagrywałem płytki 4 razy na trzech typach w eac i w Nero - efekt zawsze ten sam mam winxp prof.+sp1 Lg GCE-8420B master samsung dvdrom sd-616f karta muzyczna zintegrowana z płytą kob kt266a fdsx athlon xp+1800 musepacka świeżego eac .094b skonfigurowany wg. cdrifno i mp3.bigg.pl-kodowanie mpc w eac mppdec w katalogu eac z tej stonki http://www.saunalahti.fi/~cse/mppdec_eac.zip nero 5.5.10.7 plus plugin do mpc może ktoś sie z tym już spotkał i wie gdzie tkwi haczyk -- Pozdrawiam |
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
Kocham Paskudy, Świntuszę
Data rejestracji: 30.03.2002
![]() |
pytanie jest tylko jedno - czy ktos nie zawalil kompresji... albo zrzutu - bo jesli rozumiem to masz zassany z netu plik w ktorym jest 150mb plikow mpc, rozkodowujesz go, nagrywasz i zgrzyta...
czy pliki odsluchiwane na kompie zgrzytaja? przetestuj je mpcscan...
![]() |
#3 |
Nowy na forum
![]() |
Plik zassany z netu programem emule, mpcscan nie wykrył żadnych błędów, zgrzytanie słychać jest tylko na cd.
Eac ładnie odtwarza ten plik- odsłuchałem wszystkie kawałki. jeszcze jedno spróbowałem nagrać inny plik w formacie mpc na cd-audio, efekt ten sam co poprzednio |
![]() |
![]() |
#4 |
![]() |
jak dekodujesz? z poziomu nero? czy zewnetrznie? sprawdz czy jesli uzyjesz mpcdec z linii polecen te zonki wciaz beda...
nagralem prawie setke plyt z mpc (BrainDead ![]()
![]() |
#5 |
Nowy na forum
![]() |
dekodowałem z poziomu nero i w eac (zgrany mppdec do katalogu eac).
próbuje wszystkich możliwych sposobów, właśnie przed chwilą przekonwertowałem .mpc na .wav(wav-a odsłuchałem jest oki) i nagrałem w nero z prędkością 8x-efekt ten sam tylko ze trzaski są rzadziej Może mam niesprawną nagrywarke, zanieczyszczony laser?? czy to może byc przyczyną tych zgrzytów?? |
![]() |
![]() |
#6 |
![]() |
prawdopodobienstwo ze efektem defektu nagrywarki beda akurat takie zgrzyty jest niezerowe - ale male - najczesciej problem przejawia sie ogolnym padem plyty a nie subtelnosciami w dzwieku...
zamieszczam moj dekoder - sprawdz go (na golo - nie z poziomu eac czy nero) - odsluchaj wava - nie spotkalem sie z takim przypadkiem jeszcze zeby wav przed nagraniem w nero byl czysty a po nagraniu - ze zgrzytami.. ps. sprawdz w winampie czy w pluginach do mpc i wavow ogolnie nie masz zaznaczonego 'prevent clipping' czy czegos takiego - winamp wycina wtedy ze strumienia trzaski - choc one tam sa... mozna sie ostro pomylic
![]() |
#7 |
Nowy na forum
![]() |
w pluginach winapa czegoś takiego jak "prevent clippig' nie znalazłem, mam natomiast "RelpayGain off/clipprotect off"
Zdekodowałem już swój plik mpc twoim dekoderem użyłem do tego mppdec.exe - wybrałem go intuicyjnie bo nie wiem do czego służą pozostałe. teraz pozostało mi tylko go zgrać na płytkie-nie wiem czy to dobry pomysł ale chyba nie mam innego wyjścia jak nagrywać je dla testu na cdrw. pozdrawiam |
![]() |
![]() |
#8 |
![]() |
moj plugin do winampa (zalaczam) to wersja 0.94
jest tam (prawy dolny rog) opcja - skip on out of sync - to o to mi chodzilo - przy zaznaczeniu tego winamp wycina trzaski - bo odznaczeniu powinno juz byc je slychac najlepsze ustawienie tego replay|clip to - replay:off|clip:album based na samym poczatku polecam nagrywac na rw ![]() ps. ja zawsze ko i de koduje zewnetrznie - integracja z eac'iem piekna rzecz - ale ja jestem zawodnik starej daty - i wszystko robie recznie tnz - zrzut do katalogu - przenosze wavy do katalogu roboczego gdzie ejst kodek - odpalam !mpcenc_all.bat i otrzymuje mpc w druga strone - wszystkei mpc do katalogu gdzie ejst dekoder - odpalam !mpcdec_all.bat - otrzymane wavy nagrywam nero... i zadnych problemow
![]() |
#9 |
Nowy na forum
![]() |
wciąż to samo
![]() sadze ze to wina mojej nagrywarki cos sie w niej musiało zwalić. ![]() może czas zacząć zbierać na nową wielkie dzięki za pomoc i poświecony mi czas. |
![]() |
![]() |
#10 |
![]() |
zostaje tylko sprawdzenie innych programow do nagrywania (co jest tylko pozornie glupim pomyslem) a jesli to nie pomoze - przeczyszczenie optyki (jesli dobrze odczytuje odnaczenie to to dosc stara nagrywarka a czyszczenie kazdej sie przydaje - wacik ze spirytem (CZYSTYM nie salicylem) sprezone powietrze - jesli to nowa nagrywarka - to serwis) a jesli i to nie pomoze - serwis
choc moze zacznij od przeczyszczenia - i sprawdz czy dane ktore nagrywasz tez nie maja jakis zonkow
![]() |
#11 |
Nowy na forum
![]() |
nagrywałem w nero, eac, i alkohol-u, za optykę wezmę sie później bo chce sprawdzić jak nagrywarka nagrywa na innym kompie,
nagrane dane sprawdzałem cdcheck jak narazie sześć płytek (nagranych z obrazów .bin, .iso, kilka z filmami, i dwie z plikami które ściągnąłem z netu programy dokumenty itp.) wszystkie OK. sprawdziłbym jeszcze te płytki audio, ale nie mogę znaleźć takiego programu który by mógł to zrobić. |
![]() |
![]() |
#12 |
![]() |
ASPI - jaka wersja ? Nie uwieżyłbyś, jak potrafi schrzanić wiele rzeczy niewłaściwa wersja ASPI. Kiedyś oprogramowanie do skanera podmieniło mi jeden plik i pierwsza płyta, jaką wypaliłem, jedwo dała się odczytać i miała widoczne kręgi od różnej mocy lasera w różnych obszarach płyty !!
Ale to tylko sugestia, może nie pomóc. ![]() |
![]() |
![]() |
#13 | |
=F=
Data rejestracji: 19.04.2002
![]() |
Cytat:
Miłego dnia |
|
![]() |
![]() |
#14 | |
Nowy na forum
![]() |
Cytat:
wnaspi32.dll 4,71 aspi32.sys 4,71 winaspi.dll 4,60 wowpost.exe 4,60 problemów jako takich z nagrywaniem danych nie mam, pojawiają sie dopiero przy kopiowaniu lub nagrywaniu cd-audio no i EAC i cdVergleich nie wykrywa mi napędów cd-rom gdy mam zainstalowany jakiś wirtualny napęd (nero, alkohol, deamontools) |
|
![]() |
![]() |
#15 | |
Nowy na forum
![]() |
Cytat:
pozdrawiam |
|
![]() |
![]() |