Powrót   Forum CDRinfo.pl > Napędy optyczne i nagrywanie CD, DVD, Blu-ray, HD DVD > Napędy optyczne CD

Napędy optyczne CD Tematy poswięcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt CD-R/RW

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Dyskusja zamknięta

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 20.04.2003, 12:49   #1
merho
Nowy na forum

Data rejestracji: 15.06.2002
merho w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Exclamation Problem .mpc -->audio cd : jakość

witam

mam taki problemik od niedawna korzystam z programu EAC do zgrywania muzyki,
pewnego razu postanowiłem ze przegram sobie kilka mpc na cd-audio tym
programem (Cassandra Wilson- Traveling miles EAC.mpc ~150mb z pliku cue)
Problem jest taki ze po nagraniu na krazek (LG, emtc, samsung -czarny spód)
mam charakterystyczne trzaski w prawym kanale(głośniku).
Nagrywałem płytki 4 razy na trzech typach w eac i w Nero - efekt zawsze ten
sam
mam winxp prof.+sp1
Lg GCE-8420B master
samsung dvdrom sd-616f
karta muzyczna zintegrowana z płytą kob kt266a fdsx
athlon xp+1800
musepacka świeżego
eac .094b skonfigurowany wg. cdrifno i mp3.bigg.pl-kodowanie mpc w eac
mppdec w katalogu eac z tej stonki
http://www.saunalahti.fi/~cse/mppdec_eac.zip
nero 5.5.10.7 plus plugin do mpc

może ktoś sie z tym już spotkał i wie gdzie tkwi haczyk

--
Pozdrawiam
merho jest offline  

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 20.04.2003, 13:19   #2
-Sid-The-Rat=>
Kocham Paskudy, Świntuszę

Avatar użytkownika -Sid-The-Rat=>

Data rejestracji: 30.03.2002
-Sid-The-Rat=> niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
pytanie jest tylko jedno - czy ktos nie zawalil kompresji... albo zrzutu - bo jesli rozumiem to masz zassany z netu plik w ktorym jest 150mb plikow mpc, rozkodowujesz go, nagrywasz i zgrzyta...

czy pliki odsluchiwane na kompie zgrzytaja? przetestuj je mpcscan...
Dołączone pliki
File Type: exe mpcscan.exe (41.5 KB, 115 oglądane)
Stary 20.04.2003, 14:50   #3
merho
Nowy na forum

Plik zassany z netu programem emule, mpcscan nie wykrył żadnych błędów, zgrzytanie słychać jest tylko na cd.
Eac ładnie odtwarza ten plik- odsłuchałem wszystkie kawałki.

jeszcze jedno spróbowałem nagrać inny plik w formacie mpc na cd-audio, efekt ten sam co poprzednio
merho jest offline  
Stary 20.04.2003, 15:10   #4
-Sid-The-Rat=>

jak dekodujesz? z poziomu nero? czy zewnetrznie? sprawdz czy jesli uzyjesz mpcdec z linii polecen te zonki wciaz beda...

nagralem prawie setke plyt z mpc (BrainDead ) i nie mialem z nimi zadnych problemow - o trzaskach nawet nie wspominajac
Stary 20.04.2003, 15:39   #5
merho
Nowy na forum

dekodowałem z poziomu nero i w eac (zgrany mppdec do katalogu eac).

próbuje wszystkich możliwych sposobów, właśnie przed chwilą przekonwertowałem .mpc na .wav(wav-a odsłuchałem jest oki) i nagrałem w nero z prędkością 8x-efekt ten sam tylko ze trzaski są rzadziej

Może mam niesprawną nagrywarke, zanieczyszczony laser?? czy to może byc przyczyną tych zgrzytów??
merho jest offline  
Stary 20.04.2003, 16:00   #6
-Sid-The-Rat=>

prawdopodobienstwo ze efektem defektu nagrywarki beda akurat takie zgrzyty jest niezerowe - ale male - najczesciej problem przejawia sie ogolnym padem plyty a nie subtelnosciami w dzwieku...

zamieszczam moj dekoder - sprawdz go (na golo - nie z poziomu eac czy nero) - odsluchaj wava - nie spotkalem sie z takim przypadkiem jeszcze zeby wav przed nagraniem w nero byl czysty a po nagraniu - ze zgrzytami..

ps. sprawdz w winampie czy w pluginach do mpc i wavow ogolnie nie masz zaznaczonego 'prevent clipping' czy czegos takiego - winamp wycina wtedy ze strumienia trzaski - choc one tam sa... mozna sie ostro pomylic
Dołączone pliki
File Type: zip dekodermpc.zip (211.4 KB, 62 oglądane)
Stary 20.04.2003, 18:19   #7
merho
Nowy na forum

w pluginach winapa czegoś takiego jak "prevent clippig' nie znalazłem, mam natomiast "RelpayGain off/clipprotect off"

Zdekodowałem już swój plik mpc twoim dekoderem użyłem do tego mppdec.exe - wybrałem go intuicyjnie bo nie wiem do czego służą pozostałe. teraz pozostało mi tylko go zgrać na płytkie-nie wiem czy to dobry pomysł ale chyba nie mam innego wyjścia jak nagrywać je dla testu na cdrw.

pozdrawiam
merho jest offline  
Stary 20.04.2003, 18:38   #8
-Sid-The-Rat=>

moj plugin do winampa (zalaczam) to wersja 0.94

jest tam (prawy dolny rog) opcja - skip on out of sync - to o to mi chodzilo - przy zaznaczeniu tego winamp wycina trzaski - bo odznaczeniu powinno juz byc je slychac

najlepsze ustawienie tego replay|clip to - replay:off|clip:album based

na samym poczatku polecam nagrywac na rw kasy mniej sie traci

ps. ja zawsze ko i de koduje zewnetrznie - integracja z eac'iem piekna rzecz - ale ja jestem zawodnik starej daty - i wszystko robie recznie

tnz - zrzut do katalogu - przenosze wavy do katalogu roboczego gdzie ejst kodek - odpalam !mpcenc_all.bat i otrzymuje mpc

w druga strone - wszystkei mpc do katalogu gdzie ejst dekoder - odpalam !mpcdec_all.bat - otrzymane wavy nagrywam nero...

i zadnych problemow
Dołączone pliki
File Type: zip in_mpc.zip (44.0 KB, 33 oglądane)
Stary 21.04.2003, 14:23   #9
merho
Nowy na forum

wciąż to samo co gorsza wszystkie audio (z .mpc, .mp3, .ape)które nagrywam maja taką sama skazę, nawet kopia krążka audio.
sadze ze to wina mojej nagrywarki cos sie w niej musiało zwalić.
może czas zacząć zbierać na nową

wielkie dzięki za pomoc i poświecony mi czas.
merho jest offline  
Stary 21.04.2003, 18:16   #10
-Sid-The-Rat=>

zostaje tylko sprawdzenie innych programow do nagrywania (co jest tylko pozornie glupim pomyslem) a jesli to nie pomoze - przeczyszczenie optyki (jesli dobrze odczytuje odnaczenie to to dosc stara nagrywarka a czyszczenie kazdej sie przydaje - wacik ze spirytem (CZYSTYM nie salicylem) sprezone powietrze - jesli to nowa nagrywarka - to serwis) a jesli i to nie pomoze - serwis

choc moze zacznij od przeczyszczenia - i sprawdz czy dane ktore nagrywasz tez nie maja jakis zonkow
Stary 21.04.2003, 20:20   #11
merho
Nowy na forum

nagrywałem w nero, eac, i alkohol-u, za optykę wezmę sie później bo chce sprawdzić jak nagrywarka nagrywa na innym kompie,

nagrane dane sprawdzałem cdcheck jak narazie sześć płytek (nagranych z obrazów .bin, .iso, kilka z filmami, i dwie z plikami które ściągnąłem z netu programy dokumenty itp.) wszystkie OK.
sprawdziłbym jeszcze te płytki audio, ale nie mogę znaleźć takiego programu który by mógł to zrobić.
merho jest offline  
Stary 24.04.2003, 03:15   #12
Marius_The_Mad
Avatar użytkownika Marius_The_Mad

Data rejestracji: 25.07.2002
Marius_The_Mad zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
ASPI - jaka wersja ? Nie uwieżyłbyś, jak potrafi schrzanić wiele rzeczy niewłaściwa wersja ASPI. Kiedyś oprogramowanie do skanera podmieniło mi jeden plik i pierwsza płyta, jaką wypaliłem, jedwo dała się odczytać i miała widoczne kręgi od różnej mocy lasera w różnych obszarach płyty !!

Ale to tylko sugestia, może nie pomóc.
Marius_The_Mad jest offline  
Stary 24.04.2003, 09:11   #13
Fantomas
=F=

Data rejestracji: 19.04.2002
Fantomas niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Cytat:
merho napisa***322;(a)
nagrywałem w nero, eac, i alkohol-u, za optykę wezmę sie później bo chce sprawdzić jak nagrywarka nagrywa na innym kompie,

nagrane dane sprawdzałem cdcheck jak narazie sześć płytek (nagranych z obrazów .bin, .iso, kilka z filmami, i dwie z plikami które ściągnąłem z netu programy dokumenty itp.) wszystkie OK.
sprawdziłbym jeszcze te płytki audio, ale nie mogę znaleźć takiego programu który by mógł to zrobić.
Merho, takim programem do sparawdzania CD Audio jest prościutki program CD Vergleich - znajdziesz go bez problemu. Porównuje on płytę źródłową i kopię (działa również na obrazach podmontowanych do napędów wirtualnych). Zaś same wavy można porównać pod EAC - jest tam taka opcja wśród narzędzi.
Miłego dnia
Fantomas jest offline  
Stary 24.04.2003, 12:53   #14
merho
Nowy na forum

Cytat:
Marius_The_Mad napisa***322;(a)
ASPI - jaka wersja ? Nie uwieżyłbyś, jak potrafi schrzanić wiele rzeczy niewłaściwa wersja ASPI. Kiedyś oprogramowanie do skanera podmieniło mi jeden plik i pierwsza płyta, jaką wypaliłem, jedwo dała się odczytać i miała widoczne kręgi od różnej mocy lasera w różnych obszarach płyty !!

Ale to tylko sugestia, może nie pomóc.
ASPI adaptec mam zassane z cdrinfo.pl sa to
wnaspi32.dll 4,71
aspi32.sys 4,71
winaspi.dll 4,60
wowpost.exe 4,60

problemów jako takich z nagrywaniem danych nie mam, pojawiają sie dopiero przy kopiowaniu lub nagrywaniu cd-audio
no i EAC i cdVergleich nie wykrywa mi napędów cd-rom gdy mam zainstalowany jakiś wirtualny napęd (nero, alkohol, deamontools)
merho jest offline  
Stary 24.04.2003, 12:58   #15
merho
Nowy na forum

Cytat:
Fantomas napisa***322;(a)
Merho, takim programem do sparawdzania CD Audio jest prościutki program CD Vergleich - znajdziesz go bez problemu. Porównuje on płytę źródłową i kopię (działa również na obrazach podmontowanych do napędów wirtualnych). Zaś same wavy można porównać pod EAC - jest tam taka opcja wśród narzędzi.
Miłego dnia
dziki juz sie za niego wziełem, mam kilka problemów (język) ale i tak sobie z nim poradze.

pozdrawiam
merho jest offline  
Dyskusja zamknięta

Twoje uprawnienia: