![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Napędy optyczne CD Tematy poswięcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt CD-R/RW |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
|
![]() |
#1 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 25.08.2003
![]() |
![]()
Mam dziwny problem z moim MSI:
Nagrywarka ma 6 miesiecy, nagrala moze 100 CD. Przez ok. 5 miesiecy wszystko bylo ok.Od pewnego czasu pali jak chce... <24x pali dobrze (glownie audio ale nie tylko). Przy wyzszych predkosciach (>32x) srednio 50%-70% plyt idzie do kosza (nie wszystkie) Soft: Nero 5.5.8.1 (dostarczone w BOXie) Nosniki: Glownie TDK D-View, takze inne TDK, Verbatim DataLife, Memorex BlackEd. OS: WinXP (wczesniej 98 na ktorym juz byly problemy dlatego reinstall) Oczywiscie mam najnowsze drivery ASPI, wlaczone DMA itd. Dla przykladu sytuacja sprzed paru dni: Pale DivX`a na TDK D-View, rowne 700MB, 48x - zapis&weryfikacja OK.. Pale kolejny film na takiej samej TDK, rowne 700MB, 48x - zapis OK, weryfikacja juz nie... plytka do kosza (widzi CD i pliki ale film sie nie otwiera) Pomocy.. co to moze oznaczac ? Czy moze to byc wina firmware`u ? Mam najnowszy dostepny..(1.60) PS: Czy przy aktualizacji firmware`u traci sie gwarancje ? Z gory dziekuje za pomoc/wskazowki.. UPDATE: Sprawdzalem rozne kable IDE, obecnie nagrywarka jest podpieta na osobnej (nowiutkiej) tasmie ATA100 jako master. Ostatnio zmieniany przez lookout : 14.09.2003 o godz. 23:17 |
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
TDI
Zlotowicz
Data rejestracji: 23.09.2001
![]() |
Hmm... może warto przeczyścić laser? daleki strzał, ale warto spróbować...
Sprawdź jeszcze na innym systemie lub od razu na innym kompie. Co do aktualizacji firmware'u i gwarancji, to sprawa wygląda różnie, w zależności od producentów... Zresztą tu jest link do tego postu.
#3 |
Nowy na forum
![]() |
Zmienialem system Z win98SE na XP.
|
![]() |
![]() |
#4 |
Stary użytkownik
Zlotowicz
Data rejestracji: 09.06.2002
![]() ![]() ![]() ![]() |
Ja bym zrobił jak NOL. Przeczyścić laserek oraz wgrać nowego biosa. Moim zdaniem nie powinno się uracić gwarancji, przecież firmy wypuszczają nowe bios, aby je flashować.
Tu masz linka do biosu http://forum.rpc1.org/dl_firmware.php?download_id=578 Tylko sprawdź czy bios zgadza się z twoja nagrywarką. Po rozpakowaniu będziesz miał tam plik z rozszerzniem *.bin i wydaje mi się, że za pomocą MtkWinFlash_a powinieneś uaktualnić bios. |
![]() |
![]() |
#5 |
Nowy na forum
![]() |
Zmienialem Biosa na najnowszego tydzien po tym jak sie pojawil...
Ale sprobuje jeszcze na innym kompie zeby miec pewnosc |
![]() |
![]() |
|
|