Powrót   Forum CDRinfo.pl > Napędy optyczne i nagrywanie CD, DVD, Blu-ray, HD DVD > Napędy optyczne CD

Napędy optyczne CD Tematy poswięcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt CD-R/RW

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Dyskusja zamknięta

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 09.01.2003, 20:23   #1
mesmer
Nowy na forum

Data rejestracji: 09.01.2003
mesmer w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
problem - nagrywanie 800MB

Witam!
od razu przepraszam, bo ten temat na pewno sie gdzies pojawil, ale ja poczatkujacy i nie znalazlem (choc szukalem).
mam taki problem:
chcialbym nagrac plyte 800MB (z tego co wyczytalem, moja nagrywarka je obsluguje - mam TEACa CD-W524E, bios 1.0C; 870tek juz nie). Używam nero w wersji 5.5.9.9. Jesli chodzi o opcje overburningu to wszystko mam ustawione tak jak trzeba (topic o tym udalo mi sie znalezc ).
Problem polega na tym, ze po wlozeniu tej plyty do nagrywarki i sprawdzeniu "medium info" Nero pokazuje ze w srodku siedzi plyta 79 min (703MB). dlaczego nie widzi pozostalych 100MB? czy moze tak powinno byc a plyte trzeba nagrywac "na zywca" dajac stumegowy overburn? A może aktualizowac biosa? Albo nero? Pomóżcie

Jeszcze mam dodatkowe pytanie laika: ile mozna dopchac mniej wiecej do 700ki overburnem, tak zeby bylo to bezpieczne? (niewiem czy rodzaj plytki ma znaczenie ale uzywam platinium).

Jeszcze raz dzieki za wszelka pomoc.
mesmer jest offline  

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 09.01.2003, 20:25   #2
CrazyLucas
Forumator

Data rejestracji: 30.12.2002
CrazyLucas zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
tak powinno byc - to chyba wynika z tego ze palnik by "zdurnial" jakby zobaczyl wiexej niz te przepisowe 700mb pojemnosci

strzel to overburnem
CrazyLucas jest offline  
Stary 09.01.2003, 21:03   #3
Yahol
Gość

ad 1. wszystko co jest ponad 700 mb(703) to jest overburn.
Plyta jest przez Nero widziana jako 700 - jak masz dobrze ustawione opcje w Nero to mozesz spokojnie wypalac te 800 mb.
ad 2. zrob test overburn w Nero - pokaze ci ile mozesz nagrac. Ja nie przesadzam i 712 to jest taka granica zdrowego rozsadku. Choc mozna i wiecej - sa metody na 730 -750 mb.
Tylko po co sa plyty 800 mb i sa 870 mb (tych niektore napedy nie chca czytac)

Stary 10.01.2003, 11:40   #4
Electron
Stały bywalec ;)

Data rejestracji: 11.12.2002
Electron zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
Yahol napisa***322;(a)
Tylko po co sa plyty 800 mb i sa 870 mb (tych niektore napedy nie chca czytac) [/B]
Właśnie są one po to żeby upchać więcej danych. Producenci starają się jak mogą aby wyjść poza standard - to jest taki smaczek, który przyciąga kupujących - "popatrzcie - ja mam nagrywarkę/czytnik, która nagrywa/zapisuje np. płyty 99min/DD/HD/CDRW-HS/(wstaw cokolwiek) a oni nie".
Np. ja mam na pawlaczu stary czytnik 8x, który nie rozpoznaje CDRW - czy to jest do wyobrażenia w dzisiejszych czasach aby kupić czytnik/nagrywarę CD, który nie rozpoznaje takiej płytki? A kupowałem go niedawno bo jakieś 5 lat temu i wtedy o CDRW to się jeszcze nikomu nie śniło, a zwykły czysty CDR to kosztował 30 zł (ale to była inna wartość tych pieniędzy niż dzisiaj)...
Tak też bedzie i z tymi płytami 99 min. Jak jeden zacznie to po pewnym czasie i reszta będzie musiała to wprowadzić, nie chcąc wypaść z obiegu.
Inna sprawa to kompatybilność - jak chcesz aby wszystko czytało twoją produkcję to nagrywaj standardowo i na standardowych płytach, ot co ... 8)

Electron
Electron jest offline  
Dyskusja zamknięta

Twoje uprawnienia: