Powrót   Forum CDRinfo.pl > Napędy optyczne i nagrywanie CD, DVD, Blu-ray, HD DVD > Napędy optyczne CD

Napędy optyczne CD Tematy poswięcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt CD-R/RW

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Dyskusja zamknięta

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 29.09.2004, 01:39   #1
jeszybot
Nowy na forum

Data rejestracji: 29.09.2004
jeszybot w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Unhappy Problem z nagrywanie płyt RW (LG GCE 8480B 48/16/48)

Witam wszystkich

Jezdem pierwszy raz na forum i mam nadzieje, że pomożecie mie. Chodzi o nagrywanie płyt RW (nagrywarka LG GCE 8480B 48/16/48). Płyty RW które mozna zapisywać z prędkościami 8-12X śmigają i nagrywam bez problema. Natomiast nigdy nie nagrywałem płyt RW 16-24X, aż do dnia dzisiejszego no i pojawił się problem (nagrywałem płyty DYSAN). Mianowicie miałem do wyboru tylko prędkość 16X i wszystko byłoby w porzadku ale zaraz po 2% wyskoczył komunikat, że nagrywanie zakończone niepowodzeniem ze względu na "niemozność zamknięcia ścieżki". Zapuściłem zatem Nero CD Speed i też wyskoczył błąd zaraz na samym początku testu o treści "Power Calibration area error"

Czy wiecie może co może być problemem? Poza tym jednym incydentem z nagrywaniem płyt RW i to tylko płyt, które mogą być nagrywane z prędkością 16-24X nagrywarka śmiga bez problemu. Wcześniej żyłem w nieświadomości będąc pewien, że wszystko jest oki.

Będę wździęczny za helpa.

Pozdro

Mariusz (jeszybot) GG 1796475
jeszybot jest offline  

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 29.09.2004, 10:49   #2
grzeniu
XV1100

Data rejestracji: 19.02.2002
grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
Plyty 16-24x to de facto plyty 24x i tych ci nagrywara nie obsluzy. Poszukaj takich tylko do 16x i powinno byc OK.
Stary 29.09.2004, 10:53   #3
CIAPEK
mów mi więcej :P
CDRinfo VIP

Data rejestracji: 17.02.2003
CIAPEK niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>CIAPEK niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
RW 16-24X może być niepoprawnie czytane przez Twoją nagrywarkę bo coś mi się wydaje twoja nagrywarka nie czyta RW Ultra Speed - mogę się mylić.
Stawiam również na bios - nowy bios nagrywarki mógłby pomóc.

Ja sam nagrywam na 12X RW gdyż działają one bezproblemowo. Miałem 24X Memorexa, ale to największy złom jaki może być - wogóle nie działała.

nie załatwi wszystkiego "FLOTA", tak myślącego uważam za przegranego!
CIAPEK jest offline  
Stary 29.09.2004, 13:40   #4
jeszybot
Nowy na forum

Question Dodatkowe info

Cześć dzięki wielkie za pomoc. Jeżeli chodzi o BIOSA to wczoraj sciągnąłem wersję 1.06 to chyba będzie najnowszy i niestety to nie pomogło. Zastanawiam się czy może problem leży w samej płycie kupiem dzisiaj VERBATIME RW i zobacze reakcje. Jezeli plyta ma zakres nagrywania 16-24X to z tą 16 powinienem bez problemu ciachać.
Mam tylko jedna kwestię ponieważ nie wiem jak to rozumieć. W tej chwili będę wymyslał oczywiście ale do czego zmierzam. Jeżeli na przykład kupiem płyte RW z zakresem prędkości 24-48X (teraz oczywiscie wybiegam do przodu) to czy moja nagrywara będzie w stanie nagrać na nią z minimalną prędkością 16X, czy może nie da rady zejść poniżej tego przedziału?

Chyba się za bardzo rozpisałem. Od razu z góry wielkie dziex za helpa

Siemanata

Mariusz (jeszybot)
jeszybot jest offline  
Stary 29.09.2004, 15:16   #5
grzeniu
XV1100

Data rejestracji: 19.02.2002
grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
Cytat:
Napisany przez jeszybot
...Jeżeli na przykład kupiem płyte RW z zakresem prędkości 24-48X (teraz oczywiscie wybiegam do przodu) to czy moja nagrywara będzie w stanie nagrać na nią z minimalną prędkością 16X, czy może nie da rady zejść poniżej tego przedziału?

Chyba się za bardzo rozpisałem. Od razu z góry wielkie dziex za helpa
Siemanata
Mariusz (jeszybot)
Twoj sprzet obsluzy wylacznie plyty cdrw z max indexem predkosci 16x, czyli 16-24 juz nie ani wyzszych tez nie. Przedzial predkosci 16-24 znaczy tylko tyle ze plyte 24x mozesz wypalic z predkoscia 16x, ale jak wyzej pisalem twoja nagrywarka nie obsluguje takich plyt. Do tego musialbys miec nagryware 48/24/48 a twoja taka nie jest niestety.
Musisz zmienic plyty cdrw.
Stary 29.09.2004, 17:47   #6
jeszybot
Nowy na forum

Cytat:
Napisany przez grzeniu
Twoj sprzet obsluzy wylacznie plyty cdrw z max indexem predkosci 16x, czyli 16-24 juz nie ani wyzszych tez nie. Przedzial predkosci 16-24 znaczy tylko tyle ze plyte 24x mozesz wypalic z predkoscia 16x, ale jak wyzej pisalem twoja nagrywarka nie obsluguje takich plyt. Do tego musialbys miec nagryware 48/24/48 a twoja taka nie jest niestety.
Musisz zmienic plyty cdrw.

Dzięki bardzo za info i pomoc. No cóż w takim razie odpowiedź mam. Jeżeli mam być szczery to w pierwszym momencie pomyślałem, że to mój sprzęt nawala. Teraz przynajmniej mogem beć spokojnym.

Jeszcze raz wielkie dzieki

Pozdrówka

Mariusz (jeszybot)

jeszybot jest offline  
Dyskusja zamknięta

Twoje uprawnienia: