![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Napędy optyczne CD Tematy poswięcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt CD-R/RW |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
|
![]() |
#1 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 03.04.2004
![]() |
problem z nagrywaniem (100% i...zawiecha)
Witam. Mam problem. Probowalem dzisiaj nagrac plytke audio, wszystko szlo dobrze, nagralo sie 100% i zamiast zakonczyc nagrywanie naped dalej chodzil (palila sie czerwona lampka). Zeby wyjac plytke z napedu musialem zrobic restart. Oczywiscie plytka do wyrzucenia (dzialalo tylko kilka pierwszych utworow z kilkunastu) Uzywam nero, nagrywarki lite-on ltr 48246S. Plytka ktora nagrywalem byla o pojemnosci 800MB (90 min) Platinum. Wspomne jeszcze ze z overburningiem chyba wszystko w porzo jest bo ostatnio nagrywalem plytke 870MB 99 min i wszystko bylo OK. Czy ktos wie jak rozwiazac ten problem?
|
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
Guru
Data rejestracji: 01.05.2002
![]() |
Jak nagral 100% a nie dalo sie odtworzyc wszystkich piosenek to bardzo dziwne. Mi raz przerwalo nagrywanie przy 100% i gralo wszystko do momentu zwiechy, czyli pare sekund obcielo. Mozliwe ze plytka byla trefna albo nagrywarka Ci sie konczy. A nagrywales w trybie DAO i w miare powoli ??
#3 |
Stary użytkownik
Zlotowicz
Data rejestracji: 09.06.2002
![]() ![]() ![]() ![]() |
Może coś źle wykonujesz. Gdy wypalasz płyty z overburningiem to stosuj metodę Disc-At-Once i zawsze zamykaj CD. Natomaist co do prędkości to wybierz z przedziału 8x-16x.
|
![]() |
![]() |
#4 |
Nowy na forum
![]() |
Nagrywam w trybie DAO, zamykam nośnik. Co do prędkości to nagrywalem raz 40x a potem 32x i w obu przypadkach padaka. W momencie zwiechy nagrywarka wydawala z siebie jakies dziwne dzwieki.
Dziwi mnie jedynie to ze wczesniej problemow z overburningiem nie mialem nawet przy wysokich predkosciach i plytach o pojemnosci 870 MB (nagrywalem na ogol z predkoscia 32x). Nie wiem czy to wazne ale niedawno mialem problem innego typu. W trakcie nagrywania wystepowal blad zapisu ale zmienilem tryb transferu na DMA i wszystko wrocilo do normy tzn nagralem okolo 10 plytek a teraz znowu sie pierdzieli.... Marynarz, co znaczy ze nagrywarka mi sie konczy? Ma ograniczona żywotność? Bo ja nagrywam 2-3 plyty tygodniowo a to chyba nie jest duzo. A nagrywarke mam od roku. Dzięki wielkie za odzew. |
![]() |
![]() |
#5 |
Stary użytkownik
Zlotowicz
Wydaje mi się, że poprzez overburning uszkodziłeś sobie nagrywarkę. Weź jeszcze wgraj najnowszy bios do niej i sprawdź jeszcze raz.
|
![]() |
![]() |
#6 |
Nowy na forum
![]() |
No to mnie teraz przestraszyleś. Ale czy to mozliwe zebym uszkodzil nagrywarke skoro trzymalem wielkosci podanych na plytach? Tzn jak plyta 700 to wypalalem max 700 itd.
A bios wiele zmienia? Wolalbym sie raczej w takie rzeczy nie bawic, z takim talentem do psucia jaki posiadam......... |
![]() |
![]() |
#7 |
Stary użytkownik
Zlotowicz
Nawet komunikat w NERO ostrzega przed uszkodzeniem nośnika, ale anwet samej nagrywarki.
To co napisałem, to nie znaczy że tak jest, ale kto wie... Weź przetestuj nagryawrkę w NERo CD-DVD Speed i wybierz test na nadpalanie. Ustaw prędkość na 8x i START. Użyj płyty najlepiej 870mb. Na płycie nic nie będzie zapisane. Napisz ile ci wyszło. |
![]() |
![]() |
#8 |
Nowy na forum
![]() |
Zrobiłem test. Wyniki:
"Zapis został zatrzymany bez komunikatu błędu! Proszę ustawić większą wartość pojemności maksymalnej" Testowałem płytkę 870MB (99 min) na prędkości 8x tak jak radziłeś. Wcześniej ustawiłem w programie testową pojemność na 99. |
![]() |
![]() |
#9 |
Nowy na forum
![]() |
Dzisiaj znowu probowalem nagrywac plyty w formacie audio. Tym razem bez overburning'u. Nagrywalem z predkoscia 12x, tryb DAO, zamknalem nosnik. 3 plyty nagraly sie ok. Przy 4 nagrywarka zaczela lekko stukac. Stukala tak az nagrywanie doszlo do 99 procent, tam sie zatrzymalo, nagrywarka krecila plyta, stukala (tak dosc cicho) no i znowu musialem zrestartowac kompa zeby wyjac plyte. O co w tym wszystkim chodzi? Czy trzeba oddac naped do serwisu czy to ja cos zle robie?
|
![]() |
![]() |
#10 |
Cichy mod
Data rejestracji: 16.03.2003
![]() ![]() |
1. Kolega miał podobny problem.
Zainstalowałem nowe stery do MOBO Zainstalowałem Force ASPI 1.8 Wgrałem najnowszy BIOS do nagrywarki Włączyłem DMA Nagrywałem w trybie DAO (8x) z zamknięciem płytki. Pozdro
![]() Ciekawy blog LiTEa <-- Click ![]() ![]() Jak używac google ? | Lite-on 52327S | BenQ DW1640@EW164B Zanim zadasz pytanie - przeczytaj! [v1.0] | Jak odwiesic CD w Nero? Typ folderow w XP, rejestr | Konto w XP do gier TIMEOUT w autostart | O-T-W-I-E-R-A-M-Y |
![]() |
![]() |
|
|