Powrót   Forum CDRinfo.pl > Napędy optyczne i nagrywanie CD, DVD, Blu-ray, HD DVD > Napędy optyczne CD

Napędy optyczne CD Tematy poswięcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt CD-R/RW

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Dyskusja zamknięta

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 03.10.2002, 22:11   #1
gero
Nowy na forum

Data rejestracji: 03.10.2002
gero w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Unhappy Problem z nagrywaniem :(

POMOCY!
mam problem dzis kupilem sobie nagrywarke i wlanczam Nero 5.5.8.3
i ustawiam sobie predkosc x32 wkladam plytke Philipsa CD-R 700MB Silverspeed x32 i co sie dzieje czekalem 7 min na nagranie plytki a powinno byc okolo 3 min nagrywarka jest podlaczona takim szerokim kablem [ niewiem jak sie nazywa ] pierw ten kabel jest podlaczony bezposredni do plyty glownej a potem do nagrywarki czyli chyba jako Master
PROSZE O POMOC!
gero jest offline  

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 03.10.2002, 22:22   #2
/||\aster
Gość

Sciagnij nowsze nero. Wylacz programy w tle sprawdz czy masz wlaczone DMA i zainstalowane ASPI.

Stary 03.10.2002, 22:33   #3
gero
Nowy na forum

Cytat:
/\aster napisa***322;(a)
Sciagnij nowsze nero. Wylacz programy w tle sprawdz czy masz wlaczone DMA i zainstalowane ASPI.

dobze by bylo gdybys mi powiedzial co to jest DMA i ASPI bo ja lamka w takich sprawach jestem
aha i zrobiel testa z Nero speed i mialem tam jakies mierne wyniki

Speed Average 16.62x
Speed Start 17.89x
Speed End 15.69x
Speed type CLV
gero jest offline  
Stary 04.10.2002, 00:01   #4
VermilioN
Wyjadacz ;)

Data rejestracji: 08.09.2002
VermilioN zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
sorry

ale musze to napisac, moze mnie nie bedziesz lubil ale po co sie bierzesz za nagrywanie plyt skoro sie nie znasz na kompie? ale nie wazne wylacz dma, pewnie masz wlaczone, teraz nie bede tluamczyl co to jest, poszukaj na necie, mialem to samo na moim palniczq i wylaczenie dma pomoglo w 100000% ;]
Stary 04.10.2002, 00:12   #5
grzeniu
XV1100
Zlotowicz

Data rejestracji: 19.02.2002
grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
Do tego to podlaczenie, jesli szeroka tasma to pewnie 80-zylowa a wtedy wazne jest zeby nagra byla podlaczona na koncu tasmy jesli jest jako master, z tylu trzeba sprawdzic zworki.....,moze lepiej bedzie jak rzuci na to okiem ktos kto sie na tym zna.
Stary 04.10.2002, 02:04   #6
bas
MAJSTER zlotowy

Data rejestracji: 16.05.2002
bas niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Ten magiczny kabelek nazywa się ide.
DMA włączysz jak klikniesz prawym klawiszem myszy na mój komp. i wybierzesz właściwości>menadżer urządzeń>stacje dysków>a dalej już sobie poradzisz.
Stary 04.10.2002, 08:40   #7
gero
Nowy na forum

kicha

DMA mam wylaczone standardowo
gero jest offline  
Stary 04.10.2002, 08:50   #8
-Sid-The-Rat=>
Kocham Paskudy, Świntuszę

Avatar użytkownika -Sid-The-Rat=>

Data rejestracji: 30.03.2002
-Sid-The-Rat=> niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
DMA nalezy WLACZYC - wylaczanie pomaga w BARDZO nielicznych i zagadkowych przypadkach

tasma 80 zylowa jest uzywana przy UDMA/100 i UDMA/133 - jako ze zadna nagrywarka nie obsluguje tych trybow mozesz spokojnie podlaczyc naped tasma 40 zylowa [tasma 80 ma jedna wtyczke niebieska - ta strona wpinasz tasme w plyte glowna - tasme 40 zylowa mozesz podpiac dowolnie] - rezygnacja z tasmy 80 zylowej jest w tym wypadku wskazana ale nie ze wzgledu na predkosc czy cos tylko ze ta tasme dosc latwo uszkodzic (ma te same wymiary i 2 razy wiecej cienkih kabelkow)

ejsli jestes szczesliwym posiadaczem XP to dma wlacza sie troszke inaczej ale to juz sprawdz sam

do tego - jesli masz plyte na chipsecie VIA - instalujesz via 4in1
jesli nagrywarka jest BARDZO nowa (jakas 48x) to sciagasz nowsze nero - twoja wersja moze sobie jeszcze z twoja nagrywarka ni radzic)
ASPI na razie mozesz sobie odpuscic - Nero ma wlasne - a sa do sciagniecia z cdrinfo.pl dzial 'centrum plikow' czy jakos tak

[misiek - czemu ten dzial nie nazywa sie 'download' i czemu go tak ciezko znalesc?]

Ostatnio zmieniany przez -Sid-The-Rat=> : 04.10.2002 o godz. 08:52
-Sid-The-Rat=> jest offline  
Stary 04.10.2002, 09:30   #9
gero
Nowy na forum

THX za odpowiedz i mam pytanie czemu w nero moge w nero ustawic max nagrywania x32 a nie x40 ??
mam plytke glowna Gigabyte GA-7VTXE+ na chipsecie VIA i muglbys mi podac stronke do tych nowych sterownikow via 4/1 i czy one sa bezpieczne znaczy sie czy nic mi niepadnie po instalacji ich ??
gero jest offline  
Stary 04.10.2002, 09:36   #10
Sebastian997
Forumator

Data rejestracji: 12.07.2002
Sebastian997 zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Re: Problem z nagrywaniem :(

Cytat:
gero napisa***322;(a)
POMOCY!
mam problem dzis kupilem sobie nagrywarke i wlanczam Nero 5.5.8.3
i ustawiam sobie predkosc x32 wkladam plytke Philipsa CD-R 700MB Silverspeed x32 i co sie dzieje czekalem 7 min na nagranie plytki a powinno byc okolo 3 min nagrywarka jest podlaczona takim szerokim kablem [ niewiem jak sie nazywa ] pierw ten kabel jest podlaczony bezposredni do plyty glownej a potem do nagrywarki czyli chyba jako Master
PROSZE O POMOC!
Sprawdź też czy w programie do nagrywania nie masz zaznaczonej opcji testowego zapisu. Przy włączonej tej opcji czas potrzebny do wypalenia płyty jest dwa razy dłuższy. Program najpierw symuluje zapis z daną prędkością a dopiero potem naprawdę wypala.
Sebastian997 jest offline  
Stary 04.10.2002, 09:42   #11
Sebastian997
Forumator

Cytat:
gero napisa***322;(a)
THX za odpowiedz i mam pytanie czemu w nero moge w nero ustawic max nagrywania x32 a nie x40 ??
mam plytke glowna Gigabyte GA-7VTXE+ na chipsecie VIA i muglbys mi podac stronke do tych nowych sterownikow via 4/1 i czy one sa bezpieczne znaczy sie czy nic mi niepadnie po instalacji ich ??
A jakich płyt używasz ? Jeśli są to płyty przeznaczone do nagrywania z prędkością np. x32 to nagrywarka może nie pozwolić na wybór wyższej prędkości. Czasami zdarza się nawet że na płytkach z oznaczeniem x40 można nagrywać maksymalnie x24 albo x32. Dzieje się tak na płytach słabej jakości. Czasem też zadarza się że sam producent nieuczciwie oznacza swoje CDR przystosowane do zapisu np. z x32 jako x40. Dzieje się tak najcześciej z płytami mniej znanych firm.
Stary 04.10.2002, 09:46   #12
Sebastian997
Forumator

Tu masz linka do nowych sterownikow VIA 4in1, wprost od producenta:

ftp://downloads.viaarena.com/drivers..._4in1_443v.zip
Stary 04.10.2002, 11:09   #13
gero
Nowy na forum