Powrót   Forum CDRinfo.pl > Napędy optyczne i nagrywanie CD, DVD, Blu-ray, HD DVD > Napędy optyczne CD

Napędy optyczne CD Tematy poswięcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt CD-R/RW

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Dyskusja zamknięta

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 01.02.2004, 03:05   #1
ofu007
Nowy na forum

Data rejestracji: 31.01.2004
ofu007 w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Unhappy Problem z nagrywaniem :(

Witam
Moj problem polega na tym ze po nagraniu KAŻDEJ plyty mam zolte kwadraciki w Nero CDSpeed + ostatni kwadracik czerwony (rowniutko 0,11%), przez to plyty ktore nagrywam nie daja sie odczytac w innych napedach niz moj (sprawdzalem kilka roznych m.in. nagrywarki LG,LiteOn,Toshiba,DVD LG,DVD LiteOn i nagrywarka DVD LiteOn411S). Zaden z tych napedow nie zgral na HDD ani jednej plyty nagranej na mojej nagrywarce. Zgrywanie zatrzymuje sie przy koncu plyty. Moja nagrywarka to LiteOn 52327S z biosem QS0C. WinXP+ASPI z Nero. DMA itp. wlaczone i wogole zastosowalem sie do wszystkich rad z tego forum. Te zolte i czerwony kwadrat pojawiaja sie przy KAŻDEJ predkosci nagrywania (testowalem od x8 do x40) i na KAŻDEJ plycie (testowalem 5 roznych plyt: TDK, Verbatim, Hawk, Esperanza, Princo, Dysan, Samsung i jeden LG). Dlaczego moja nagrywarka ostatni kwadracik robi nieczytelny (czerwony) Uszkodzenie sprzetowe? Bios do kitu? Napewno winą nie jest zbyt wysoka predkosc nagrywania i niskiej jakosci plyty. Doradzcie cos!!!
ofu007 jest offline  

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 01.02.2004, 03:38   #2
Aszej
Wyjadacz ;)

Data rejestracji: 13.12.2003
Aszej zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Witam jeśli chodzi o czerwony kwadracik to pojawia się on przy nagraniu płyty metodą Track-At-Once (TAO) oraz, że sesja nie została zamknięta. Przy metodzie zapisu DAO nie ma tego kwadracika. Co do żółtych kwadratów i nieczytelnej płyty to podejrzewam, że została uszkodzona korekcja błędów nagrywarki. W moim przypadku spotkałem się z tym przy nagrywarce LG GCE-8400B nagrywała płyty dobrze ale jak chciałęm daną płytę uruchomić w innym napędzie kończyło to się częściowym niepowodzeniem, bo nie wszystkie dane mogłybyć skopiowane z nagranej płyty. Polecam jeszcze test jakośći CD w Nero CDSpeed i sprawdzenie ilości błędów C2 jak ilość będzie znaczna należy oddać nagrywarkę do servisu o ile posiadamy jeszcze na nią gwarancję. Ja oddałem i dostałem nową
Aszej jest offline  
Stary 01.02.2004, 11:58   #3
ofu007
Nowy na forum

U mnie czerwony kwadracik pojawia sie takze przy nagrywaniu Disc-At-Once i przy zamknietej plycie. I to jest wlasnie problem. Wlasnie tym trybem najczesciej nagrywam plyty. Zawsze jest to dokladnie 0,11%. Myslalem ze to moze od tego ze za duzo laduje na plyte, wiec nagralem pare plyt tak ok. 650MB i to samo bylo, a nagrywalem je trybem DAO.
ofu007 jest offline  
Stary 02.02.2004, 01:21   #4
Aszej
Wyjadacz ;)

A sprawdzałeś jak wygląda test jakośći CD w Nero CDSpeed jak tam jest dużo błędów C2 to definitywnie do reklamacji. Jak jest kilka na świeżo nagranej płycie to już sam nie wiem.
Aszej jest offline  
Stary 02.02.2004, 11:56   #5
ofu007
Nowy na forum

Zrobilem wlasnie testy jakosci w Nero. Testowalem 6 plyt ktore mialy bardzo podobne wyniki, oto one:
Bledy C1:
Całość:261273
Maximum: 39117
Średnio:47,20
Bledy C2:
Całość: 57914
Maximum: 56919
Średnio: 10,46
Nie znam sie na tym, co myślicie o tych wynikach ?
Dodam ze na mojej nagrywarce te plyty sie odczytuja, tylko na innych nie.
ofu007 jest offline  
Stary 02.02.2004, 12:16   #6
Maciej
.:Esin Member:.
CDRinfo VIP

Data rejestracji: 31.12.2002
Maciej niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>Maciej niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Ofu007 ...bardzo kiepsko wręcz tragicznie .
Test zrób w Kprobe zapisz w formacie .png i załącz tutaj.

Ostatnio zmieniany przez Maciej : 02.02.2004 o godz. 12:21
Maciej jest offline  
Stary 02.02.2004, 12:17   #7
nimal
Author
Zlotowicz

Data rejestracji: 29.03.2003
nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
zrob test kprobe i wrzu wykres - nero moze sie mylic i raportowac bez potrzeby bledy zaraz na poczatku plyty
ale i tak cos jest nie tak, bo nawte jesli odejmiemyod calosci c2 jego maksimum (ktore moze wynikac z ww bledu) to powinnismy miec ZERO, a jednak cos jest i to duuuzo
nimal jest offline  
Stary 02.02.2004, 17:39   #8
Aszej
Wyjadacz ;)

Cytat:
Napisany przez ofu007
Zrobilem wlasnie testy jakosci w Nero. Testowalem 6 plyt ktore mialy bardzo podobne wyniki, oto one:
Bledy C1:
Całość:261273
Maximum: 39117
Średnio:47,20
Bledy C2:
Całość: 57914
Maximum: 56919
Średnio: 10,46
Nie znam sie na tym, co myślicie o tych wynikach ?
Dodam ze na mojej nagrywarce te plyty sie odczytuja, tylko na innych nie.
Witam ponownie przy tylu błędach C2 proponuję oddać nagrywarkę do reklamacji. W moim przypadku dostałem nową. I też płyt nagranych na tej nagrywarce nie dało sie odczytać na innych lub dało sie odczytać na tym samym modelu nagrywarki.
Aszej jest offline  
Stary 02.02.2004, 20:30   #9
ofu007
Nowy na forum

Zrobiłem testy w KProbe. Oto wyniki tej samej płyty co podawałem wyniki z Nero CDSpeed.
Dołączone obrazki (kliknij, aby powiększyć)
Problem z nagrywaniem :(-kprobetesty.png  

Ostatnio zmieniany przez ofu007 : 02.02.2004 o godz. 20:35
ofu007 jest offline  
Stary 02.02.2004, 22:12   #10
nimal
Author
Zlotowicz

Data rejestracji: 29.03.2003
nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
jezeli podobny obraz uzyskujesz na roznych plytach i przy roznych predkosciach to niestety - serwis
ten wykres jest tragiczny
btw - jak po tescie klikniesz ikonke dyskietki w kprobe to nie musisz przechwytywac ekranu - sam zapisze ladny wykresik, taki jak czest widzisz tu na forum (jeszcze spyta, ktore okna )
nimal jest offline  
Stary 02.02.2004, 23:27   #11
ofu007
Nowy na forum

Dzięki za info o ikonce dykietki, ja użyłem IrfanView do screen'a .
Takie wykresy mam na różnych płytach i prędkościach od x8 do x40 .
Trudno, nagrywarke mam dopiero 2 tygodnie a ma 24 miesiace gwarancji. Jutro z nią lece do serwisu.
Dzięki wszystkim za pomoc !!!!
ofu007 jest offline  
Dyskusja zamknięta

Twoje uprawnienia: