![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Napędy optyczne CD Tematy poswięcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt CD-R/RW |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
![]() |
#1 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 08.05.2003
![]() |
![]()
Witam,
Jestem nowym boardowiczem, chciałbym więc powitać wszystkich, którzy włożyli wysiłek w to, żeby tu zajrzeć ![]() Od kilku dni mam problem z nagrywaniem płytek. Prawdopodobnie nie są zamykane. Ale oto symptomy: EAC 0.9 beta a4 (o ile dobrze pamiętam) Używam EAC do kopiowania płyt audio. Rippowanie przebiega bez problemów (LG CDROM). Potem rozpoczyna się nagrywanie i zamiera, gdy EAC pokazuje "LeadIn". Dioda nagrywarki przez chwilę świeci na czerwono, potem już tylko na żółto. Płyta cały czas się kręci. Dioda dysku pali się cały czas. System praktycznie się zawiesza. Muszę zrobić RESET. Nero - niestety nie pamiętam wersji - wgrywam wersję z płytki dostarczonej z nagrywarką i potem zrobiłem uaktualnienie do ostatniej wersji z Chipa. Spróbowałem więc nagrać obraz zrobiony przez EAC pod Nero (cue-bin). Bez powodzenia, również po LeadIn nagrywanie się zawiesza. Nero zgłasza problem z zamnkięciem płyty (czy coś w tym stylu). Więc dla sprawdzenia czy to tylko EAC nagrałem pod Nero dane. Wszystko poszło OK, ale płyta nie nadaje się do odczytu. Zepsułem już kilka płytek i nie wiem co teraz. Zainstalowałem ASPI 4.71 Adapteca i nic, żadnej poprawy. Zastanawiam się, czy nie jest to problem wynikający ze sprzętu. Niedawno zmieniłem płytę z Abit KT7 na Epox 8RDA+ (nForce2). Napędy podpiąłem tak, jak porzednio: dysk na primary jako master, na secondary litek jako master i LG jako slave. System to polski Windows XP Pro z SP1. Nie używam żadnych innych programów do nagrywania i innych użytków (np. Daemon Tools). Przy poprzedniej płycie głównej nie miałem żadnych problemów z nagrywaniem, ani pod Nero ani pod EAC. Jeżeli ktoś z Was ma jakiś pomysł, to proszę o pomoc. Nie mogę niestety w tej chwili sprawdzić wersji softu i biosów (jestem w pracy a w domu nie mam neta). Ale we wtorek będę mógł je podać. Pozdrawiam |
![]() |
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 | |
Recydywista - Wielokrotny
Zlotowicz
CDRinfo VIP Data rejestracji: 17.01.2003
![]() ![]() |
Re: Problem z nagrywaniem na LiteOn LTR24102B, WinXP SP1, nForce2
Cytat:
krzaki w systemie = format c: (ew wgranie backupa jezeli ktos ma, ale w tym przypadku to i tak nic nie da). No i jeszcze uwagi kosmetyczne - wylaczyc wypalanie w winXP i zainstalowac ASPI FIX no i oczywiscie witam na 4um ![]() Ostatnio zmieniany przez pawelblu : 08.05.2003 o godz. 10:53 |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#3 | ||||
Nowy na forum
![]() |
Re: Problem z nagrywaniem na LiteOn LTR24102B, WinXP SP1, nForce2
Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
|
||||
![]() |
![]() |
![]() |
#4 | |
Recydywista - Wielokrotny
Zlotowicz
CDRinfo VIP Data rejestracji: 17.01.2003
![]() ![]() |
Re: Re: Problem z nagrywaniem na LiteOn LTR24102B, WinXP SP1, nForce2
Cytat:
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Nowy na forum
![]() |
Hmm... z tego, co przeczytałem w readme, to ASPIfix ma pomóc, gdy aplikacje w ogóle nie widzą nagrywarek, o ile się nie mylę. U mnie widać nagrywarkę, jednak działa tak, jak opisałem.
Niemniej, spróbuję trochę z tym powalczyć. Po weekendzie. Pozdrawiam pawelblu i dzięki za podpowiedź. |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Bywalec
Data rejestracji: 01.09.2002
![]() |
A moze sterowniki IDE wersji MS zamiast nVidia? Zob. Q10 w
http://8rda.com/page6.htm oraz http://www.nforcershq.com/forum/viewforum.php?f=28 |
![]() |
![]() |
![]() |
#7 | |
OldBoy
Data rejestracji: 18.05.2002
![]() ![]() |
Cytat:
![]() |
![]() |
#8 | ||
Nowy na forum
![]() |
![]() Cytat:
![]() Cytat:
Dzięki wszystkim za pomoc. Pozdrawiam. |
||
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Pilot oblatywacz
Data rejestracji: 12.05.2002
![]() |
problem juz rozwiazany ale ja mam jeszcze
sugestie: wyzuc ASPI 4.71 za pomoca kill aspi i zainstaluj forceASPI 4.60. Nastepna sprawa - ripujesz muzyke cdromem LG ![]() lepiej nagrywarki, cdromy lg sa delikatnie mowiac... kiepskie do ripowania muzyki. I jeszcze jedno EAC jest swietne do zrzucania muzy ale do nagrywania to uzywaj Nero lub Feurio! Uzasadnienie znajdziesz uzywajac opcji szukaj. Witamy na forum!
![]() |
#10 | |
Nowy na forum
![]() |
![]() Cytat:
lepsze wrogiem dobrego. Więc co do ASPI, to nie wiem. Co do mojego LG, to też nie narzekam. Jakość płytek jest OK,słucham tego na ONKYO i brzmi w porządku - nie dosłuchałem się błędów. Próbowałem kiedyś rippować z nagrywarki, ale były błędy. Jednak wtedy nie miałem w EAC wyłączonego cacheowania. Co do nagrywania z EAC, jw. no problem, jak dotąd. Nagrywam na 8x (mniej się nie da). No i jest to wygodne. Natomiast w przypadku Nero miałem problemy z jakością kopii przy pełnym kopiowaniu AudioCD (rippowanie+nagrywanie). Pewnie masz rację sugerując takie zmiany, ale nie wiem, czy widzę uzasadnienie, jeżeli dotychczas nie mam problemów? |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Pilot oblatywacz
Data rejestracji: 12.05.2002
![]() |
absolutnie nie chodzilo mi o pelne
kopiowanie w nero! Ja do zrzucania zawsze uzywam EAC a obraz wypalam za pomoca Feurio! Do zrzucania uzywam toshiby a pale na takim samym sprzecie jak Ty8) To ASPI 4.71 chyba mialo jakies bledy, zreszta w pakiecie instalacyjnym jest check ASPI - zobaczy czy wszystko dziala poprawnie ![]() PS tez mialem LG cdrom - bez komentarza^_^
![]() |
#12 |
Nowy na forum
![]() |
Ja kopiuję ZAWSZE 1:1, więc nie potrzebuję dodatkowych możliwości dogrania np. klipu. Dlatego chyba jednak zostanę
przy EAC. Tym bardziej, że on ma wszystko, czego potrzeba. Pozwala też na edycję tracków (ale nie przy automatycznym kopiowaniu), czyli np. usunięcie przerw w płytach koncertowych (poszperałem trochę na forum i widziałem, że to był częsty argument przeciw nagrywaniu w EAC). A ja jednak nie lubię mieć zbyt dużo softu, który robi te same rzeczy ![]() Co do Fuerio, rozumiem, że w rippowaniu, to on nie jest najlepszy, jeżeli się tylko nim nagrywa? Natomiast dyskusja na temat cdromów LG jest polityczna i wolałbym jej unikać ![]() i chyba go w końcu zmienię na litka (mam dostęp do OEMowych cdromów Compaqa i są wśród nich litki), ale do rippowania audio się całkiem nadaje. Tak jak pisałem, no prob. A ASPI jest w porządku, co prawda ASPI Check pokazuje brak dwu elementów, ale w readme jest wyraźnie napisane, że pod XP ma ich nie być! Nero IfnoTool też oczywiście się w związku z tym burzy. Ale wszystko ładnie działa. |
![]() |
![]() |
![]() |
|
|