![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
|||||||
| Napędy optyczne CD Tematy poswięcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt CD-R/RW |
![]() |
|
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
|
|
|
|
#1 |
|
Nowy na forum
Data rejestracji: 04.01.2004
![]() |
LiteOn 52327S i rozmaite z nim sprawy związane
Witam!
Jestem początkującym w kwestii nagrywania. Dziwna sprawa, bo wcześniej Nero przy płytach ponad 700MB twierdził, że ich nie nagra, gdy chciałem tam upchać więcej danych. Mimo włączonej opcji overburningu, ustawionego 99 minut itd. po prostu nie wyskakiwało pytanie czy chce nadpalać. Nagle dziś ni z tego ni z owego - "du ju łont to ołwerbern?". Co jest grane? Mogłem coś nacisnąć, przestawić nieświadomie? Może to coś związane z tym, że korzystam z NeroBurningRights (Nero ver. 6.0.0.15) i wypalam na koncie Adv. Usera w WinXP? Sprawa nr. 2: korzystam z Metallic Disców TDK 700MB. Gdy wypalałem sobie (za pomocą dzialajacego juz) overburningu płytkę 712MB przy max predkości, to przy 10% wyskoczyło: "bad sector (czy coś w tym stylu) burn process failed at (...)" i przerwało nagrywanie, ale to 10% płytki było odczytywalne w zwykłym CD i poprawnie nagrane. No nic, pomyślałem, widocznie za szybko nagrywałem i zepsułem płytkę. Ponowiłem nagranie, tym razem na x24. Sytułacja taka sama, tylko, że komunikat wyskoczył przy zapisie Lead Outu. Znów płytka normalnie odczytywalna etc. Scan Dist z "Nero CD/DVD Speed" wskazał że wszystkie sectory (badanie powierzchni) są ok, za wyjątkiem jednego, sódmego czy ósmego od końca. Przy czym płytka jest zupelnie ok. Aha, tą drugą nagrywałem na TDK D-view. Czy robie coś źle, może mam jeszcze zmniejszyć prędkość? Może to wina tego, że nagrywam w DAO/96? Płytki są drogie, ja musze mieć pewność, że dane na nich sa bezpieczne i poprawne... Sprawa nr. 3 - czemu opcja "Speed Measurment" nagle, uparcie zaczęła mierzyć predkość mojego dysku twardego przy odczycie, zamiast prędkość płytek? :-) a może to do tego służy? Sprawa nr. 4: mam pliki .bin i .cue - ponoć Fireburner je wypala. Czy jak go zainstaluje, to nie będzie mi się "gryzł" z Nero? Pytam, bo gdzieś zasłyszałem, że np. Nero gryzie się z nagrywaniem w XP (czy z Media Playerem? to tylko zasłyszane ;-) ). No i w końcu proszę o opinie: jaka jest najtrwalsza, najlepiej się nadpalająca na tanich napedach (jak mój LiteOn'er ) płytka? Cena nie gra roli :-) dotąd korzystalem z Metallic Disców 700 i 800MB (te drugie są szczególnie drogie, ale za to Nero od razu rozpoznaje, że są "pakowne", nie jak np. z Esperanzami, gdzie twierdzi, że są za male). Może Verbatimy?Aha, czy to "uaktywnienie" overburningu mogło być spowodowane przeprowadzeniem testu na overburning jednym z narzędzi w "Nero Toolkit"? Z góry dziękuje za pomoc! Pozdrawiam serdecznie! :-) /Pielgrzym |
|
|
| #ads | |
|
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
|
|
|
|
#2 |
|
Guru
Data rejestracji: 14.06.2002
![]() |
Pewnie paliłeś jako TrackAtOnce, a teraz wybrałeś DiscAtOnce lub DiscAtOnce 96.
|
|
|
|
|
#3 | |
|
Nowy na forum
![]() |
Cytat:
Ale teraz spotkało mnie coś jeszcze dziwniejszego! Gdy próbuje nagrać płytkę 695MB, to dostaje komunikaty, że dysk tyle nie pomieści, ale już bez propozycji overburningu (czyli nie moge nagrać płyty). Propozycja overburningu pojawia się tylko gdy chcę nagrać koło 711MB... Co jest grane ![]() Moze to wina, że jest na jednej taśmie z DVD? I że DVD jest Master? Pozdrawiam! /Pielgrzym |
|
|
|
|
|
#4 |
|
Maciek: Reaktywacja
CDRinfo VIP
Data rejestracji: 18.11.2002
![]() |
1) blad Nero 6.0.0.15 (5.5.10.50 ten sam blad)
. . 4) .cue .bin spokojnie mozesz wypalic w Nero (5.5: Plik > Nagraj plik obrazu; 6: Nagrywarka > Nagraj plik obrazu)
|
|
#5 |
|
Nowy na forum
![]() |
Jest może jakaś nowsza wersja Nero? Bez tego błędu? Całe szczęście, że mi powiedziałeś, bo już w desperacji ściągnąłem nowe biosy do nagrywarki :-)
Dzięki za pomoc! |
|
|
|
|
#6 |
|
Maciek: Reaktywacja
CDRinfo VIP
Data rejestracji: 18.11.2002
![]() |
najnowsza to 6.3.0.2
spokojnie znajdziesz w dziale plikow na stronie cdrinfo lub na stronie www.nero.com
|
|
#7 |
|
Nowy na forum
![]() |
Znalazłem, ściągnąłem, zainstalowałem i problem zniknął
))) przy okazji zniknął też problem zamykania się Nero przy wyborze CD Copy :-) dzięki za pomoc!
|
|
|
![]() |
|
|