![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Napędy optyczne CD Tematy poswięcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt CD-R/RW |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
![]() |
#1 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 08.08.2005
![]() |
Problem z nagrywaniem za pomoca Lite-ON CD-RW SOHR5238S
Ok, napisalem wielkiego posta z dokladnym opisem problemu, ale w chwili wysylania cos
utracilem polaczenie z netem i wszystko stracilem. Napisze wiec w skrocie. Nagrywarka:Lite-ON CD-RW SOHR5238S Problem: nagrywarka nie nagrywa plyt cdr. Nagrywarka nie odczytuje plyt cdr, ktore sama wczesniej nagrala/nagranych kiedys na innej nagrywarce. Jestem laikiem, nagralem jakies 50plyt. Dawniej wszystko chodzilo powoli, ale myslalem ze tak musi byc (czas nagrywania plyty z predkoscia 40 -okolo 10minut T_T). Teraz nagrywarka przestala czytac plyty ktore sama nagrala (tloczone chodza ok) oraz wcale nie nagrywa plyt (dochodzi do 1/3 w porywach do 2/3 - widac to fizycznie patrzac na plyte) "nienagrywanie" polega na tym, ze na poczatku narywarka rozpedza sie i zwalnia, rozpedza sie i zwalnia - nero pisze o problemie z nagraniem obszaru lead-in, ale po jakis 5minutach nagrywarka sie rozpedza i zaczyna nagrywac, ale okolo 1/3 zawartosci plyty - znowu spowalnia i zaczyna sie rozpedzac, nero wydaje sie zawiesic i po jakiejs minucie podaje blad. (to rozpedzanie i zwalnianie slychac po prostu) Moje podejrzenia: nagrywalem plytki 700mb, czy mogla sie uszkodzic nagrywarka? cos sie zepsulo z softwarem? (ale co? wczesniej chodzila "w miare poprawnie") kiepskie plyty (nie nagrala 2, ktore poprzednio nagrywala i okolo 10 z nowej partii (ale to byly kiepskie plytki)) Czy problem z odczytem moze byc spowodowany tym, ze podpisalem pare plyt czarnym markerem? (tylko bez glupich komentarzy, ze ze zlej strony -_-) Przegladalem forum i widze ze mnostwo ludzi ma problemy z lite-onami Poczytalem posty i jest tam napisane, ze byc moze powoduja to zle ustawienia trybu transferu, ale szczerze mowiac zmienilem je i nic to nie dalo. (opisy nie sa dokladne i szczerze mowiac nie wiem, co zmienic mam takie ustawienia ![]() a w podstawowym kanale IDE - 2 razy DMA jesli dostepne Ktos mial podobny problem z nagrywarka, (inny producent) i napisaliscie zeby zainstalowal ForceASPI - co to wlasciwie jest? Jutro zamierzam kupic inna plytke (jakiegos lepszego producenta) i wyprobowac cd-rom jeszcze raz. Jak nie zadziala to moge skladac reklamacje? A moze to DEAMON tools/alcokol namieszaly cos z ustawieniami?? |
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
|
|