![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Napędy optyczne CD Tematy poswięcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt CD-R/RW |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
![]() |
#1 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 19.02.2003
![]() |
![]()
witam
wlasnie przeprowadzilem 'wymiane' ze znajomym, wymienilem swojego TEAC'a W512-EB na TEAC'a W548-E.. i zatkalo mnie jak zaczalem wypalac plytke... ![]() ![]() ![]() pytanie mam do Was, w czym tkwi problem? co jest nie tak? u mojego znajomego wszystko chodzilo ok i wypalala ok 3min plytke, czyli ze 'standardowa' predkoscia.. z gory dzieki za wszelkie informacje pozdrawiam -- bajus |
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
Capo di tutti capi
Data rejestracji: 24.09.2002
![]() |
Witam!
sprawdz czy masz wlaczone DMA
#3 |
<<<Watcher>>>
Data rejestracji: 28.06.2002
![]() |
Nagrywarke ustaw na kanale Secondary Master . Jakbys mógł to postaraj sie aby była sama na tym kanale . Oczywiście włącz dma dla nagrywarki . Wspomne jeszcze o sterownikach aspii oraz o driverach intela lub via.
|
![]() |
![]() |
#4 |
Nowy na forum
![]() |
nagrywarka caly czas jest na 2 kanale.. byla tak samo podlaczona jak moja stara... jako slave na 2 kanale..
teraz przepialem ja jako master na tym 2 kanale, aktualnie jest sama.. i wynik poprawil sie... ![]() ![]() ![]() ![]() co do dma.. to jak na zlosc nie moge aktualnie tego w xp odszukac ![]() sterowniki sa, ale ani nie inteal ani nie via tylko sis'a ![]() a co do aspii.. to co to takiego ? bo ja raczej fioletowy jesli o to sie rozchodzi.. pozdrawiam -- bajus |
![]() |
![]() |
#5 |
![]() |
DMA jest we właściwościach kontrolera IDE. A o ASPI możesz poczytać na stronie głównej.
|
![]() |
![]() |
#6 |
<<<Watcher>>>
Data rejestracji: 28.06.2002
![]() |
http://cdrinfo.pl/download2kilgor.ph...5445&baza=soft - aspi
http://cdrinfo.pl/download2kilgor.ph...3751&baza=soft - ten fix usuwa problemy z nowym aspi Natomiast co do dma to jest tak: Klikamy w przycisk Start a następnie Panel sterowania. Uruchamiamy opcję System. W nowo otwartym oknie przechodzimy do zakładki Sprzęt i klikamy przycisk Menadżer urządzeń. Po otwarciu kolejnego okna wybieramy opcję Kontrolery IDE ATA/ATAPI i rozwijamy tą gałąź drzewa. Na liście powinny pojawić się następujące pozycje Podstawowy kanał IDE oraz Pomocniczy kanał IDE. ![]() W zależności od tego dla którego urządzenia chcemy włączyć/wyłączyć DMA wybieramy odpowiedni kanał i klikamy w niego dwa razy lewym przyciskiem myszy. ![]() Następnie w nowo otwartym oknie przechodzimy do zakładki Ustawienia zaawansowane. W zakładce tej znajdują się dwie identyczne sekcje odpowiedzialne za kontrolę ustawień urządzeń Master (Urządzenie główne) i Slave (Urządzenie podrzędne). Teraz pozostaje z listy w polu Bieżący tryb transferu wybrać opcję DMA jeżeli dostępne w celu włączenia DMA lub Tylko PIO by wyłączyć DMA dla danego urządzenia. Po wprowadzeniu zmian musimy przeładować komputer by odniosły one skutek. Ostatnio zmieniany przez tomgoo : 20.02.2003 o godz. 08:52 |
![]() |
![]() |
#7 |
Nowy na forum
![]() |
dzieki za tak dokladna odpowiedz
![]() to co napisalem, ze nie moge znalezc dma, to bylo spowodowane probleme, ze tam gdzie ono powinno byc.. tam gdzie pokazales.. go najzwyczajniej w swiecie nie ma ![]() ![]() ![]() pozdrawiam -- bajus |
![]() |
![]() |
#8 |
![]() |
Hmm... a czy w driverach od SiSa nie ma żadnego programiku do kontrolowania tego ?
|
![]() |
![]() |
#9 |
Nowy na forum
![]() |
z tego co przegladam je.. to tylko jest SISIDE.. do kontroli.. ale tylko i wylacznie kontroli :/
cos bede kabinowal cholerka -- bajus |
![]() |
![]() |
#10 | |
Թ
Data rejestracji: 14.02.2003
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Cytat:
|
|
![]() |
![]() |