Powrót   Forum CDRinfo.pl > Napędy optyczne i nagrywanie CD, DVD, Blu-ray, HD DVD > Napędy optyczne CD

Napędy optyczne CD Tematy poswięcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt CD-R/RW



Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Dyskusja zamknięta
 
Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 03.12.2003, 20:47   #1
rafkup
Nowy na forum
 
Data rejestracji: 03.12.2003
Lokalizacja: Legnica
Posty: 21
rafkup w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Problem z nagrywarką.

Mam problem z nagrywarką, który występuje na wszystkich Windowsach.
Nie pomaga zmiana sterów, czy BIOS'u komputera. Nie pomaga również zmiana Firmwerów. Jak nie zainstaluję sterów do kontrolera IDe, to problem ten też występuje.
A oto mój problem:

Mianowicie moja nagrywarka w PIO działa spoko, ale jak dam w Windowsie, by działała w DMA, to żaden soft do nagrywania jej nie widzi.

Moj sprzet:
mobo: Epox 8RDA3+
proc: AXP 1700+ @ 3200+
ram: 2x TWinMOS 512MB DDR400 CL2.5 (timingi: 8-3-3-2.5)
grafa: NVidia Geeforce 2mx
sound: SB Live! Value
siec: Zintegrowany DualLAN
modem: Alcatel SpeedTought 330 USB modem (z Neo+)
HDD: Seagate Barracuda 15GB Ata66 7200rpm (z OS)
HDD: WD Caviar 80GB 8MB cache 7200rpm (z danymi)
CD-ROM: LG 52x (CRD-8521b)
CD-R/RW: YAMAHA 4x4x16x (CRW4416E)
FDD: Alps 1.44MB
Kontroler IDE: Promise Ultra 100TX2
Zasilacz: Foxconn Deer 400W

Testowane systemy: Windows XP i Windows 2000 i Knoppix 3.1
Pod obyma Windowsami mam ten problem.
Pod Knoppixem gdy nagrywałem muza mi nie spowolnila, wiec chyba dziala , chociaz gdy kopiowalem pod Winem, to tez spowolnila dopiero, jak transfer przekroczyl 2MB/s.

Jak sprawic, by nagrywarka dzialala w DMA i byla widoczna przez soft do nagrywania?

Obecnie mam Windowsa 2000 i uzywam Nero 6.0.0.23.
Proszę o pomoc.
rafkup jest offline  

  #ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec
 
 
 
Data rejestracji: 29.12.2008
Lokalizacja: Sieć globalna
Wiek: 31
Posty: 1227
 

CDRinfo.pl is online  
Stary 03.12.2003, 21:41   #2
nimal
Author
Zlotowicz
 
Avatar użytkownika nimal
 
Data rejestracji: 29.03.2003
Lokalizacja: The World
Posty: 16,714
nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
to stary sprzet - nie musi dzialac w DMA ani tym bardziej w UDMA
PIO pokrywa jej wymagania
nimal jest offline  
Stary 03.12.2003, 22:06   #3
ApproachingEvil
Wyjadacz ;)
 
Avatar użytkownika ApproachingEvil
 
Data rejestracji: 09.08.2003
Lokalizacja: Gdańsk
Posty: 396
ApproachingEvil zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
ja dodam wiecej i powiem,ze na pewno nie dziala,bo ona obsluguje tylko PIO... nie wlaczaj zadnego dma w windowsie
__________________
!!! LG GCE-8523B burns everything !!!
ApproachingEvil jest offline  
Stary 04.12.2003, 13:57   #4
rafkup
Nowy na forum
 
Data rejestracji: 03.12.2003
Lokalizacja: Legnica
Posty: 21
rafkup w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Ona działała w emulowanym DMA (MultiWord 2).
Co więcej CD-ROM zawsze działał mi w Ultra DMA, a teraz w DMA MultiWord 2.

Co się stało, że teraz nie chce działac?
Jak nagrywam w nero, to muzyka mi spowalnia, bo YAMAHA w PIO dziala.
A zawsze dzialala w DMA MultiWord 2 i muza mi nie spowalniala.

Dlaczego tak się stało?
Sprawdzałem kontroler Promise, Windowsy, HDD, zworki, szelki, napiecia.
Czy to może być wina kontrolera IDE w mobo?
Dyski twarde działają pod nim OK.
rafkup jest offline  
Stary 04.12.2003, 14:21   #5
nimal
Author
Zlotowicz
 
Avatar użytkownika nimal
 
Data rejestracji: 29.03.2003
Lokalizacja: The World
Posty: 16,714
nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
nic sie nie stalo
MultiWord 2 - to wlasnie PIO 4 (jak sam napisales zreszta)
wolniejsze urzadzenie spowalnia szybsze - dlatego cdrom Ci lata tez na PIO
jesliw winda nie mogla wlaczyc UDMA lub bylo wlaczone i cos sie sypnelo to uniemozliwia wlaczenia ponownie UDMA zeby uniknac problemow

co to znaczy muza spowalnia? odtwarza sie wolniej? to nie powinno wynikac z PIO - to i tak wystarczajacy transfer zeby obsluzyc audio z duzym zapasem
moze aspi masz skopane?
nimal jest offline  
Stary 04.12.2003, 15:17   #6
rafkup
Nowy na forum
 
Data rejestracji: 03.12.2003
Lokalizacja: Legnica
Posty: 21
rafkup w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Podczas odtwarzania/nagrywania CD w napędzie pracującym w PIO wykorzystanie procesora siega 100%, tak więc nie zaleca się używanie tego trybu. Dlatego włączam sobie DMA. I ten DMA (Multiword 2) jak najbardziej działa, tylkoże wtedy żaden soft do nagrywania nie widzi mi nagrywarki. Po za tym oba napędy są ustawione jako Master (na osobnych nakałach (IDE1 i IDE2) i nie wspóldziela czelki z zadnym innym napedem. Dyski twarde sa podlaczone pod inny kontroler (Promise Ultra 100tx2). Tak wiec niby dlaczego YAMAHA mialaby mi spowalniac LG? Przeciez paruja na roznych kanalach!
rafkup jest offline  
Stary 04.12.2003, 15:42   #7
nimal
Author
Zlotowicz
 
Avatar użytkownika nimal
 
Data rejestracji: 29.03.2003
Lokalizacja: The World
Posty: 16,714
nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
nie napisales tego...
to w koncu z czym jest problem? cdrom ma byc na UDMA? przewal jego kontroler
stery do plyty zainstalowane, mam nadzieje, bo bez tego nic nie ruszysz
nimal jest offline  
Stary 04.12.2003, 16:05   #8
rafkup
Nowy na forum
 
Data rejestracji: 03.12.2003
Lokalizacja: Legnica
Posty: 21
rafkup w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
No, ale mam stery poinstalowane, probowalem roznyc hwersji do nForce'a2 i roznych BIOS'ow. NIC nie pomaga!
Soft do nagrywania widzi mi nagryware tylko, gdy ta pracuje w PIO! Dlaczego?
Jak nagrywam w PIO, to wykorzystanie proca 100% i muza spowalnia (ciagnie tak). A gdy nagrywalem w DMA bylo OK. Tyle ze teraz zaden soft nie widzi mi nagrywary, gdy ta w DMA pracuje

Podobnie jest z CD-ROM'em. Pracowal zawsze w UDMA, a teraz jedynie w MultiWordzie 2. MultiWord jest wolniejszy od UDMA. pod MultiWordem transfer mam gora do 5MB/s, gdy na UDMA kopiowal ok 7500KB/s (52x). Rozne softy wywalaja mi, ze moj CD-ROm dziala z max predkoscia 32x, a jest 52x Dzieje sie tak, bo dziala w MultoWird, a nie w UDMA. Ale dlaczego?

Dlaczego tak jest?
Przeciez kiedys dzialalo OK.

Niektorzy zaraz pewnie napisza, ze LG 52x nie dziala w UDMA, bo producent oszczedza na tym. Zgadza się, ale oszcedza na modelu CRD-8520b, ktory mozna nabyc za niecale 100zł. Ja mam model CRD-8521b, który na dzień dzisiejszy nie jest dostępny w Polsce, tylko za graicą. I on w pełni obsługuje UDMA. Wkoncu dałem za niego prawie 200zł!
rafkup jest offline  
Stary 04.12.2003, 18:51   #9
esem
OldBoy
 
Avatar użytkownika esem
 
Data rejestracji: 18.05.2002
Lokalizacja: Wrocław
Posty: 3,857
esem jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>esem jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>
Odinstaluj poprawnie sterowniki nForce2 v.3.13 i zainstaluj v. 2.45.
Wszystko będzie jak dawniej.
__________________
ASUS DRW-24B3LT
esem jest offline  
Stary 04.12.2003, 18:56   #10
nimal
Author
Zlotowicz
 
Avatar użytkownika nimal
 
Data rejestracji: 29.03.2003
Lokalizacja: The World
Posty: 16,714
nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
rafkup przez gg pisal ze juz tak probowal
wszystkie mozliwe kombinacja byly - reinstalacje windy, inne napedy (pozyczone) tez tak sie zachowuja
na razie podejzana jest mobo - tym bardziej ze juz byla naprawiana
nimal jest offline  
Stary 04.12.2003, 19:07   #11
esem
OldBoy
 
Avatar użytkownika esem
 
Data rejestracji: 18.05.2002
Lokalizacja: Wrocław
Posty: 3,857
esem jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>esem jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>
Spróbuj popracować bez kontrolera Promise.
Odinstaluj w menadżerze urządzeń sterowniki IDE, zresetuj komputer i pozwól aby winda znalazła urządzenia na nowo i sama zainstalowała sterowniki.
__________________
ASUS DRW-24B3LT
esem jest offline  
Stary 04.12.2003, 19:10   #12
nimal
Author
Zlotowicz
 
Avatar użytkownika nimal
 
Data rejestracji: 29.03.2003
Lokalizacja: The World
Posty: 16,714
nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
tez juz bylo - naprawde rafkup zrobil chyba wszystko zanim tu sie zglosil
nimal jest offline  
Stary 05.12.2003, 08:31   #13
esem
OldBoy
 
Avatar użytkownika esem
 
Data rejestracji: 18.05.2002
Lokalizacja: Wrocław
Posty: 3,857
esem jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>esem jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>
Cytat:
Napisany przez nimal
tez juz bylo - naprawde rafkup zrobil chyba wszystko zanim tu sie zglosil
A może jednak niech fizycznie usunie Promise? I zainstaluje winde bez promise podpinając napędy tak jak w książce jest napisane. Tego jeszcze nie było.
__________________
ASUS DRW-24B3LT
esem jest offline  
Stary 07.12.2003, 15:36   #14
rafkup
Nowy na forum
 
Data rejestracji: 03.12.2003
Lokalizacja: Legnica
Posty: 21
rafkup w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
No właśnie to jest wina mobo.
Aktualnie pracuje na Abicie KT7A-RAID i zadnych problemow nie mam (po za tym, ze mi sie czasami nie chce komp wlaczyc - mobo kilkakrotnie serwisowana i wymieniany mostek poludniowy).

Co do tego wadliwego Epoksa 8RDA3+, to mobo mi "zmarla"
rafkup jest offline  
Dyskusja zamknięta

Opcje związane z dyskusją
Tryby wyświetlania

Twoje uprawnienia:
Nie możesz rozpoczynać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz umieszczać załączników
Nie możesz edytować swoich postów

BB codeWłączone
EmotikonkiWłączone
Kody [IMG]Włączone
Kody HTML są Wyłączone

Teleport


Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 11:00.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2020, vBulletin Solutions Inc.