![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Napędy optyczne CD Tematy poswięcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt CD-R/RW |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
![]() |
#1 |
ZKŻ & REAL FAN
Data rejestracji: 05.05.2004
![]() |
![]()
Od roku mam nagrywarke LG 48x 24x 48x. Pełną płytke ( przez kopiowanie w locie ) nagrywa w 10 minut, a oprzez obraz 13 min (maksymalna predkosc jaka uzyskałą lekko powyzej 16x). Mam właczone wszystkie tryby DMA, serowniki ASPI tez są zainstalowane. W czym tkwi bład i co moge zrobić aby
nagrywarka nagrywała szybciej? |
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
Guru
Data rejestracji: 01.05.2002
![]() |
Mozliwe ze DMA tylko widnieje jako wlaczone
![]() No chyba ze masz twardy i nagrywarke na jednym kanale IDE... BTW 16x to bardzo dobra predkosc ![]()
#3 |
Author
Zlotowicz
![]() Data rejestracji: 29.03.2003
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
tyle ze przy 16x bnagrywanie nie trwa 10 minut ani tym bardziej 13 - to raczej wyglada na 8x
a skoro tak jest to masz problem z dma i transferem - przerwanie transferu oproznia bufor, ktory musi sie naladowac i stad wydluzenie czasu (tak w uproszczeniu) wlacz dma usuwajac kontroler z menagera uzadzen i restartujac winde jasli nie pomoze to ustaw multiworda2 i pal - do 40x nie powinno byc problemow,chyba ze masz nawalone w sysie, albo cos nie tak ze sprzetam,albo wszystkie uzadzenia na jednej tasmie... |
![]() |
![]() |
#4 |
ZKŻ & REAL FAN
![]() |
teraz 4 minuty
niedawno nagrywałem w locie płytke 450 mb w 4 minuty. Moze źle sie wyświetlało. Przyp[uszczam ze może to być spowodowane przez podłaczenie nagrywarki pod ten sam kanał IDE co HDD.
|
![]() |
![]() |
#5 |
Author
Zlotowicz
oj oj
hdd na jednej tasmie,optyka na drugiej... na gorze masz przyklejony topic o podlaczaniu napedow i wsio bedzie ok ![]() |
![]() |
![]() |
#6 | ||
.:Esin Member:.
CDRinfo VIP
Data rejestracji: 31.12.2002
![]() ![]() |
Cytat:
Cytat:
Podepnij ngrywarkę na drugi kanał IDE2 jako master drugi napęd optyczny daj jako slave. A na kanale IDE1 zostaw sam HDD. Włącz DMA do kanałów i powinno być okay. Płyty zgrywaj do obrazów na HDD a potem na nośnik. A co ja będe pisał ...tutaj masz lekture: http://www.cdrinfo.pl/cdr/artykuly/p...e/ideconf.php3 ............................... ![]()
Jak mądrze zadawać pytania Ostatnio zmieniany przez Maciej : 05.05.2004 o godz. 15:53 |
||
![]() |
![]() |
#7 |
ZKŻ & REAL FAN
![]() |
![]()
Mam tylko 2 kanały (na pierwszym dysk z nagrywarą, na drugim sam cd rom jako slave) i w związku do poprzedniej wypowiedzi Macieja :
Nie lepiej podłaczyc pod drugi kanał samą nagrywarke. Pod pierwszy z HDD cd-rom ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Author
Zlotowicz
nie nie nie
![]() nie lepiej - poczytaj podawane topik i art, tam jest wyjasnione - najprosciej: wolniejszy naped na tasmie spowalnia drugi szybszy zasada jest generalnie taka: hdd na pierwszej, cala optyka na drugiej Maciej - dokladnie o to mi chodzilo, nikt nie spawa w locie jak juz lyknie troche teorii ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
ZKŻ & REAL FAN
![]() |
![]()
Czym mam ustawic nagrywarke na mastera z Biosu czy przez zworkę
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Author
Zlotowicz
z grubsza wyjasnione na gg
![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
ZKŻ & REAL FAN
![]() |
![]()
Podłaczyłem nagryware (jako slave) z cd-romem. I faktycznie poskutkowało. Nagrywam poprzez obraz tyle że kiedy nero zapisuje obraz robi to w jakies 7 minut a jak obraz mi sie nagrywa w 3 minuty. Czemu tak długo robie ste ten obraz
![]()
#12 |
Author
Zlotowicz
jesli plyta jest w jakis sposob porysowana lub cos w tym stylu to korekcja powoduje wydluzenie czasu robienia obrazu
sprwadz tez czy naped (domyslam sie ze cdrom) na ktorym robisz obraz ma wlaczone udma (jali oczywiscie obsluguje) lub multiword2 (jesli nie obsluguje udma) no i jeszcze czyszczenie soczewki (recznie! nie plyta czyszczaca), jesli jest na gwarancji to nie rozkrecaj tylko daj do serwisu niech czyszcza no i magiczne aspi ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
ZKŻ & REAL FAN
![]() |
![]()
Włączyłęm DMA. Widac poprawę. Ale zauważyłem,że podczas robienia obrazu użycie bufora odczytu odczytu to 50 % tak cały czas ( prędkosc z jaką robił się obraz odpowiadała połowie ustawionej przeze mnie na początku prekosdci 32 x). Nagrywam Nerem 6. Jak można ustawić żeby bufor był wokorzystawyany w 100%
![]()
#14 |
Author
Zlotowicz
nie da sie ustawic wykorzystania bufora - wyglada na to ze masz ciagle problemy z transferem
posprawdzaj to udma na obu napedach (spawarka i cdrom; tak wiem ze ustawiales, ale to ustawienie lubi sie samo zmieniac) i sprobuj przepiac nagrywarke na master - moze pomoze pamietaj tez zeby np nie nagrywac w locie czy w czasie nagrywania nie uzywac drugiego napedu do ogladania filmu - jednoczesna praca dwoch urzadzen na tej samej tasmie spowalnia transfer (musza sie nim podzielic) |
![]() |
![]() |
|
|