Powrót   Forum CDRinfo.pl > Napędy optyczne i nagrywanie CD, DVD, Blu-ray, HD DVD > Napędy optyczne CD

Napędy optyczne CD Tematy poswięcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt CD-R/RW

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Dyskusja zamknięta

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 19.11.2005, 23:19   #1
Gumi
Nowy na forum

Data rejestracji: 19.11.2005
Gumi w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Pomozcie fachowa opinia

Mam taki maly problem i jesli ktos bylby tak dobry i uczynny to bardzo bym prosil o rade. Otoz dzisiaj wypalam sobie plyte DVD i wszystko przebiega bez komplikacji w Nero mi pisze ze wypalenie zakonczone sukcesem. Ale mam juz taki nawyk ze kazda plyte zanim skasuje to z dysku sprawdzam CDCheck'iem. I sprawa wyglada nastepujaco: Caly test w cdchecku wychodzi pomyslnie czyli nie wykrywa zadnych bledow, ale plyta jest testowana z szybkoscia 10x (przy kazdej wczesniejszej dobrze wypalonej plycie mialem szybkosc testu okolo 30x-40x). Dodatkowo wkladam ta plyte do innego napedu tym razem poprostu DVD-rom a nie nagrywarka i plyty nie widzi, zachowuje sie inaczej niz jak bym wlozyl czysta plyte ale i tak tej plyty nie widzi. Powtorzylem nagrywanie jeszcze dwa razy za kazdym razem z innymi plikami i za kazdym razem bylo to samo, raz nawet w cdchecku wykryl bledy, tzn na 7 plikow jednego nie mogl odczytac. Nie chcialem tracic kolejnej plyty wiec wzialem DVD-RW i nagralem pare z tych samych plikow ktore wczesniej chcialem nagrac. Plyta nagrala sie normalnie i bez zadnych bledow. No to nagralem kolejna zwykla plyte (dvd-r) z tym samym co wczesniej nagrywalem na dvd-rw. Plyta oczywiscie nagrala sie tak jak poprzednie czyli wolny test i w drugim napedzie jej nie widzi. Odinstalowalem nero i zainstalowalem burn4free i nagralem jeszcze tutaj plyte ale sytuacja byla dokladnie taka sama.
Czyli podsumowujac przy wypalaniu DVD-R plyta dziala strasznie wolno w nagrywarce a w innym napedzie jej wogole nie widzi a przy wypalaniu DVD-RW plyta nagrywa sie normalnie.
Jesli ktos doczytal do tego miejsca i wie o co w tym wszystkim chodzi to prosilbym o opinie co jest nie tak. Glownie chodzi mi o to czy nagrywarke mam popsuta i musze ja zaniesc do serwisu czy to moze jest cos z laserem nie tak i moze wystarczyloby np kupic plyte czyszczaca i to by pomoglo ?? Jesli mozecie to napiszcie co o tym sadzicie. (Lekko mnie zdolowala ta sytuacja bo akurat potrzebuje nagrywarki
Gumi jest offline  

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 19.11.2005, 23:27   #2
Piterniel
Cichy mod

Data rejestracji: 16.03.2003
Piterniel jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>Piterniel jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>
Zacznij używać przecinków.
Nie używaj płyty czyszczącej! Polece Ci uaktualnić BIOS w swojej nagrywarce, oraz zmienić płyty na inne, możesz próbować DVD+R lub DVD-R innego producenta. Czyszczenie to ostateczność.
Piterniel jest offline  
Stary 19.11.2005, 23:54   #3
Gumi
Nowy na forum

Nagrywarka ma moze ze 4 miesiace max, wiec upgrade biosu chyba nie jest potrzebny, a co do plyt, to ja odkad mam nagrywarke dvd zawsze uzywam tylko i wylacznie Verbatim DVD-R 8x i nigdy nie mialem czegos takiego jak opisalem, zawsze wszystko mi smigalo, wczesniej na dokladnie takich samych plytach, tylko z innego pudelka, nagrywalo mi sie wszystko normalnie a dzisiaj pierwszy raz cos takiego i neiwiem co zrobic i czy nagrywarka jest zepsuta czy o co chodzi...
Gumi jest offline  
Stary 19.11.2005, 23:56   #4
Piterniel
Cichy mod

Piterniel jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>Piterniel jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>
Cytat:
Napisany przez Gumi
Nagrywarka ma moze ze 4 miesiace max, wiec upgrade biosu chyba nie jest potrzebny, a co do plyt, to ja odkad mam nagrywarke dvd zawsze uzywam tylko i wylacznie Verbatim DVD-R 8x i nigdy nie mialem czegos takiego jak opisalem, zawsze wszystko mi smigalo, wczesniej na dokladnie takich samych plytach, tylko z innego pudelka, nagrywalo mi sie wszystko normalnie a dzisiaj pierwszy raz cos takiego i neiwiem co zrobic i czy nagrywarka jest zepsuta czy o co chodzi...
Jak mówie, że trzeba uaktualnić to trzeba
Widocznie te płyty są z innej fabryki, użyj innych płytek - wyjdzie Ci tylko na lepsze. Jeżeli jesteś tak przywiązany do tych Verbków to kup je w innym sklepie
Piterniel jest offline  
Stary 19.11.2005, 23:58   #5
Gumi
Nowy na forum

OK. Rozumiem Ale w czym moze tkwic problem ?? Nagrywarke mam uszkodzona czy nie ??
Gumi jest offline  
Stary 19.11.2005, 23:59   #6
Piterniel
Cichy mod

Cytat:
Napisany przez Gumi
OK. Rozumiem Ale w czym moze tkwic problem ?? Nagrywarke mam uszkodzona czy nie ??
Do tego próbujemy dopiero dojść wspólnie
Piterniel jest offline  
Stary 20.11.2005, 08:40   #7
ed hunter
Obyś nadepnął na LEGO!
Zlotowicz

Data rejestracji: 30.11.2004
ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
Cytat:
Napisany przez Gumi
Nagrywarka ma moze ze 4 miesiace max, wiec upgrade biosu chyba nie jest potrzebny[...]
nagrywarki prosto ze sklepu mają najczęściej stary bios
ed hunter jest offline  
Stary 20.11.2005, 09:10   #8
mensir67pl
***3665;***1769;***1758;

Data rejestracji: 21.04.2004
mensir67pl jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>mensir67pl jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>mensir67pl jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>mensir67pl jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>mensir67pl jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>mensir67pl jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>mensir67pl jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>
A wogole bylo co to z nagrywarka - ?

mensir67pl jest offline  
Stary 20.11.2005, 09:28   #9
ed hunter
Obyś nadepnął na LEGO!
Zlotowicz

Data rejestracji: 30.11.2004
ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
Talking

Cytat:
Napisany przez mensir67pl
A wogole bylo co to z nagrywarka - ?
no jak nie było? - DVD
ed hunter jest offline  
Stary 20.11.2005, 16:33   #10
Hunter_NY
Stały bywalec ;)

Data rejestracji: 18.06.2004
Hunter_NY zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
podstawowe pytanie to właśnie jaka to nagrywarka, tyle że DVD to już wiemy, możesz zrobić dwie rzeczy które już są opisane w poprzednich wypowiedziach:
a) uaktualnić bios w nagrywarce (wiadomo obsługa większej ilości nośników, poprawa błędów),
b) skoro masz kłopoty z płytami DVD-R, to zmień na DVD+R.

Wlasnie slucham:
Hunter_NY jest offline  
Stary 20.11.2005, 23:32   #11
Gumi
Nowy na forum

BIOSa juz sciagnalem, jutro wgram i mam nadzieje ze to pomoze. Przepraszam ze nie napisalem modelu nagrywarki wczesniej, moja nagrywarka to LG GSA-4163B. Co do zmiany plyt to jest mi to w sumie bez roznicy, ale zastanawiam sie dlaczego wczesniej wszystko bylo dobrze i nagle dzieje sie cos takiego, bo plyty mam dokladnie te same tylko z innego pudelka. U kumpla z tego samego pudelka na innej nagrywarce nagralo sie wszystko dobrze. No nic, mam nadzieje ze pomoze aktualizacja biosu bo tak jak mowiliscie mam bios strasznie stary, numerek jest A100 a w sieci jest juz A105. Modle sie zeby to bylo to. Dzieki za wszystkie rady do tej pory. Napisze jak wgram bios czy to pomoglo. Ale zastanawiam sie czy to nie jest czasem wina samej nagrywarki? Ale skoro rw nagrywa mi bez problemu to chyba nie...
Gumi jest offline  
Stary 20.11.2005, 23:39   #12
Piterniel
Cichy mod

Cytat:
Napisany przez Gumi
BIOSa juz sciagnalem, jutro wgram i mam nadzieje ze to pomoze. Przepraszam ze nie napisalem modelu nagrywarki wczesniej, moja nagrywarka to LG GSA-4163B. Co do zmiany plyt to jest mi to w sumie bez roznicy, ale zastanawiam sie dlaczego wczesniej wszystko bylo dobrze i nagle dzieje sie cos takiego, bo plyty mam dokladnie te same tylko z innego pudelka. U kumpla z tego samego pudelka na innej nagrywarce nagralo sie wszystko dobrze. No nic, mam nadzieje ze pomoze aktualizacja biosu bo tak jak mowiliscie mam bios strasznie stary, numerek jest A100 a w sieci jest juz A105. Modle sie zeby to bylo to. Dzieki za wszystkie rady do tej pory. Napisze jak wgram bios czy to pomoglo. Ale zastanawiam sie czy to nie jest czasem wina samej nagrywarki? Ale skoro rw nagrywa mi bez problemu to chyba nie...
Coś ty się uparł przy tej uszkodzonej nagrywarce
Płytek z tej serii twoja nagrywarka może nie trawić dlatego takie anomalnie
Piterniel jest offline  
Stary 22.11.2005, 17:28   #13
Gumi
Nowy na forum

Wgralem BIOS i wszystko hula idealnie, mowiac scislej to duzo lepiej niz kiedykolwiek Jestescie moimi Bogami od dzisiaj Bo ja jestem (no w zasadzie to bylem bo teraz juz bym wiedzial) za duzym idiota, zebym wpadl na to coby wgrac sobie nowego BIOS'a poprostu Dzieki wielkie
Gumi jest offline  
Dyskusja zamknięta

Twoje uprawnienia: