![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Napędy optyczne CD Tematy poswięcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt CD-R/RW |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
![]() |
#1 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 18.01.2005
![]() |
Identyfikacja nagranego nośnika
Witam!
Czy ktoś z Was wie, czy istnieje sposób na identyfikację nagranej płyty CD i/lub DVD? Już tłumaczę o co chodzi. Piszę soft do dokładnego skatalogowania wszystkich plików z setek moich CD do bazy (MySQL/PostgreSQL) a nie wiem czy nagrywarka lub producent umieszczają na nośniku jakieś unikalne dane umożliwiające jego jednoznaczną identyfikację (chodzi mi o takie dane jak jakiś numer seryjny, suma kontrolna etc.). Wszystko to w celu uniknięcia podwójnego skatalogowania. Uprzedzam pytania: googlałem, ale jak dla mnie to nic przydatnego nie znalazłem, może nie tak googlałem. ![]() Dotychczas myślałem o metodzie polegającej na zapisaniu w bazie sumy kontrolnej md5 stringa z nazw plików z głównego katalogu płyty, ale to trochę naokoło i mało wydajnie, nieprawdaż? Jeżeli istnieje coś takiego, (tylko proszę o nie podawanie mi rozwiązań wyłącznie pod Windows, ponieważ tego systemu nie używam) i do tego ktoś miałby jeszcze jakieś pojęcie jak dobrać się do tego z poziomu jakiegoś sensownego języka programowania (C, C++, Tcl, Perl, Ruby, PHP) to byłbym niezmiernie wdzięczny za informację. Jeżeli uda mi się ten soft napisać udostępnię go na wolnej licencji na sourceforge. Z góry dzięki.
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
|
|