![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Napędy optyczne CD Tematy poswięcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt CD-R/RW |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
|
![]() |
#1 |
Wyjadacz ;)
Data rejestracji: 09.05.2003
![]() |
Zapis płyt HS CDRW
Mam lg gce8400b.
Powinna ona nagrywać płyty HSCD-RW z prędkością 12x. Jednak po ustawieniu prędkości w nero 12x wpala płytę z z prędkościa 10x.Zanaczę przy tym że bezbłędnie. Plytę dał mi kumpel, napisane jest na niej 4x-12x lecz gdy wyświetle disc info w nero cd speed otrzymuje Manufacturer : Prodisc Code : 97m32s10f Disc Type : HighSpeed CD-RW Usage : General Recording Layer : Phase Change Recording Speed : 4 X - 10 X Capacity : 79:59.74 703 MB Additional Capacity : n/a Overburn Capacity : not tested Czy to wina aspi(nie zainstalowałem aspi mam tylko nero). Może znacie nośniki HSCD-CD które napewno wypalają się 12x |
![]() |
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
Guru
Data rejestracji: 18.11.2002
![]() |
Tak już niestety jest z tymi płytami HS CD-RW.
Mam płyty Platinum 4-12x, a moja nagrywarka potrafi je wypalić tylko 10x. Posiadam również płyty BestData 4-10x i te o dziwo potrafi nagrać z 12x prędkością. Niestety przy tej prędkości jest dużo błędów na płycie i nagrywam je tylko na 10x. Moja nagrywarka to Yamaha CRW-F1. Pozdrawiam |
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Forumator
Data rejestracji: 22.03.2003
![]() |
Nowsze nagrywarki mają taką funkcję, która z góry powiadamia program nagrywający, jakie prędkości zapisu ta nagrywarka dopuszcza dla danej płyty, i lista prędkości zapisu (np. w Nero) jest od razu ograniczana - tzn. program nie pozwoli wybrać zbyt dużej prędkości, bo nie ma jej na liście.
Niestety, model 8400 jeszcze tej funkcji nie ma. Rozbieżność między informacją w ATIP (prędkość 4-10x) a napisem na płycie (12x) jest normalna - mnóstwo różnych płyt tak ma. Mam 8320 podkręconą do 8400 - i próbowałem wielu różnych płyt HS: MediaStore 4-12x, Dysan 8-12x, Xidex 8-12x, LG 4-10x, Emtec (Basf) 4-10x, Verbatim 8-10x - i na wszystkich limitem prędkości jest 10x (choć np. w Lite-On'ie nawet te oznaczone 10x nagrywane są do 12x - wyjątkiem jest Media Store 12x, która także w Lite-Onie nagrywana jest 10x). Jedyną moją płytą HS, którą LG nagrywa z prędkością 12x jest TDK 4-12x.
![]() |
#4 |
Wyjadacz ;)
![]() |
Dzięki za odpowiedzi.Chyba kupie te tdk.Widziałem je ostanio za 6 zł.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Forumator
![]() |
Niestety, nie są tanie. Ale za jakość (i dodatkowe funkcje ^_^ ) się płaci. Przy okazji - sprawdź, czy nie kupujesz starszej 10x. Nie mam takiej, nie próbowałem, więc nie wiem, czy poszłaby z większą prędkością.
![]() |
#6 |
Bywalec
Data rejestracji: 16.01.2003
![]() |
... i dlatego mam CDRW tylko od Verbatima. Zarówno HS (oznaczone 4-10, a nagrywane na 12 bez błędów) jak i US (16-24 i nagrywałem wiele razy 24 i bez problemów). Polecam, bo cena jest ok 6zł/szt za równo za HS jak US CDRW od Verbatima. Niestety nie sprawdzałem ATIP.
![]()
![]() |
#7 |
Forumator
![]() |
@mandaryn,
Świetnie, ale Ty masz nagrywarkę Lite-On'a, która na to pozwala, a tower ma LG, który na to nie pozwala, i jego płyta Verbatima nie ratuje. A płyt US ta nagrywarka nie nagrywa w ogóle.
![]() |
#8 |
Bywalec
![]() |
puch
myślę, że to nie kwestia nagrywarki (choć nie mam pewności) - moja wypowiedź miała polecić towerowi płytki verbatima, i dlatego opisałem swoje doświadczenia z nimi mam nadzieję, że na jego LG verbatimki tę będą śmigać pięknie
![]() |
#9 |
Forumator
![]() |
Wybacz, ale chyba nie przeczytałeś mojego postu wyżej - u mnie w tej samej nagrywarce jedyną płytą, która dała się nagrać 12x był TDK - niczego nie ujmując płytom Verbatima.
To naprawdę ZALEŻY od nagrywarki. Nagrywarki mają w BIOSie wprowadzoną bazę danych różnych płyt oraz mechanizmy testowania włożonej płyty - i sprawdzają na wstępie, z jaką prędkością dana płyta da się nagrać. Widocznie LG ma wprowadzone, że Verbatim tylko 10x - i tego nie przeskoczysz. Zauważ też, że np. Media Store, choć oznaczona 4-12x, także w Lite-On'ie nagrywa się max. 10x - bo tak dyktuje nagrywarka - i to mimo tego, że Lite-On'y są znacznie bardziej tolerancyjne dla płyt niż LG i generalnie dopuszczają wyższe prędkości zapisu. Widocznie Media Store jest na tyle marną płytą, że nawet Lite-On nie chce jej nagrywać 12x. I dobrze, bo co komu po szybko nagranej płycie, na której są same błędy i która nie daje się odczytać? PS. U Lite-On'a ten mechanizm nazywa się Smart-Burn i można go wyłączyć i nagrywać z prędkością maksymalną, ale po co, skoro ryzykuje się złą jakość płyty? W LG układu oceny płyty nie można wyłączyć.
![]() |
#10 |
Wyjadacz ;)
Data rejestracji: 12.03.2003
![]() |
Miałem Platinum 12x, nagrywała się i owszem. Ale z odczytem nic nie wyszło. Przy nagrywaniu 10x było ok. Esperanza nagrywała się 12x i problemy nie było...
|
![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Bywalec
![]() |
masz częściowo rację - przeczytałem, ale po napisaniu mojej odpowiedzi
![]() może nowe biosy pomogą? pewnie już to sprawdziłeś ![]()
![]() |
#12 |
Forumator
![]() |
Sprawdzałem z najnowszym chyba biosem v 1.12, do nagrywarek robionych dla IBM-a.
Jak będzie mi się chciało, może sprawdzę z najnowszym właściwym biosem LG (chyba 1.04), ale ten IBM-a ma wiele innych zalet - udostępnia UDMA 33 oraz Mount Rainier (ale też obniża prędkość odczytu RW do 32x), podczas gdy z oryginalnym biosem LG jest tylko PIO4 (i ew. któreś DMA), choć prędkość odczytu RW jest wyższa - do 40x. Może i prędkość zapisu byłaby wyższa, ale uważam, że zalety biosu IBM przeważają nad wadami, a o różnicę między 10x a 12x nie warto kopii kruszyć (podobnie jak i o różnicę między 48 a 52x).
![]() |
#13 | |
Wyjadacz ;)
![]() |
Cytat:
W disc info jest Manufacturer : unknown Code : 97m10s00f Disc Type : HighSpeed CD-RW Usage : General Recording Layer : Phase Change Recording Speed : 4 X - 10 X Capacity : 79:59.74 703 MB Additional Capacity : n/a Overburn Capacity : not tested Płyta o której pisałem na początku Manufacturer : Prodisc Code : 97m32s10f Disc Type : HighSpeed CD-RW Usage : General Recording Layer : Phase Change Recording Speed : 4 X - 10 X Capacity : 79:59.74 703 MB Additional Capacity : n/a Overburn Capacity : not tested Mają one identyczną pojemność. Ale teraz najlepsze: Od mojego ostatniego wpisu na forum(chyba piątek) postanowiłem w ten sam piątek sformatować partycje z windowsem (xp pro) i zainstalować świerzego windowsa xp pro(robie to średnio raz na miesiąc). No i wyjechałem odpocząć nadziałkę. Teraz wróciłem z działki i płytka tdk 10x nagrała sie w nero z prędkocią 12x (700 MB w 7min)(włączyłem wyświetlanie prędkości chwilowej w nero w rejestrze).Dokonałem też pomiaru w neroCDspeed i wyszło średnio 12.03.W scandiscu ahead 100% zielonych pól. A jeszcze w piątek ne mogłem przekroczyć 10x Natomiast płytka o której pisze od samego początku nagrywa się nadal 10x Reasumując TDK HS-CDRW 4x,8x,10x-nagrywa się 12x Eproformance 4x-12x-nagrywa się 10x Ostatnio (do piątku) nagrywałem również płyty CD-R hawk za 1.29 zł. Ustawiełem 40x a płyta nagrywała się 32x. Mocno mnie to nie drażniło przecież to strata tylko kilku sekund. Spróbowałem ustawić 32x i plyta nagrała się 24x. Zjawisko to tłumaczyłem sobie wbudowanym w nagrywarke systemem kontroli jakości nośnika(za 1.29!!!) jednak system ten zazwyczaj powoduje gwałtowny spadek prędkości do ok.20x tymczeasem w tych przypadkach nagrywarka zachowuje się jaby miala z góry zadaną prędkość o jeden poziom niższą. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Forumator
![]() |
Dzięki za info.
Moja TDK 12x ma identyczne informacje ATIP, a zatem jest to pewnie to samo, co 10x, tylko ze zmienionym napisem na pudełku. (Ale nie zawsze tak jest - np. Dysany HS-RW 10x i 12x to zupełnie inne płyty). Szczerze mówiąc, nagrywarka LG 8400 od początku wywołuje u mnie mieszane uczucia, bo jedyne płyty, na jakich udało mi się na niej w powtarzalny sposób osiągnąć faktycznie 40x to Fuji 48x i 52x "Made in Germany". Robiłem sporo doświadczeń - i przede wszystkim zaobserwowałem, że nagrywarka działa lepiej pod Nero (innych nie używam), kiedy w systemie zainstalowane jest Nero ASPI (nie instaluje się ono domyślnie z Nero - trzeba je dodatkowo ściągnąć i zainstalować). Niestety, Nero ASPI dla odmiany jest całkowicie niekompatybilne z napędem combo LG 4480, i dlatego musiałem je odinstalować. W każdym razie, jeśli używasz Nero, to spróbuj zainstalować Nero ASPI - to trochę pomaga nagrywarce 8400. Ale generalnie rzecz biorąc bardzo trudno ją "zadowolić" płytkami. A jeśli chodzi o płyty Hawk, to ostatnio kupiłem "cake" 10szt. za niecałem 9 zł. - i ku mojemu zaskoczeniu w teście zapisu Nero CD Speed nagrywarka 8400 osiągnęła prędkość 40x i utrzymała ją prawie do końca - pod sam koniec płyty prędkość spadła chyba do 24x. Prawdziwego zapisu jednak jeszcze nie robiłem, więc nie wiem, jak się sprawdzają "w praniu".
pozdrowienia puch Ostatnio zmieniany przez puch : 16.06.2003 o godz. 10:38 |
![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Kocham Paskudy, Świntuszę
Data rejestracji: 30.03.2002
![]() |
bo fuji to TY - najlepsze plyty
![]() plyty nie nadazaja za nagrywarkami
![]() |
![]() |