![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Napędy optyczne CD Tematy poswięcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt CD-R/RW |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
![]() |
#1 |
Roman Barbarzyńca
Data rejestracji: 01.09.2003
![]() ![]() ![]() |
Kupiłem 20szt plytek BLACK :(
Ostatnio byłem w MM i tak sobie szukałem jakiś dobrych nośników CD-R. Natknąłem się niechcący na Memorex Black X48 i kupiłem 20 sztuk. Przychodze do domu, coś tam nagrałem, sprawdzam na Kprobe a tu błedów C1 co nie miara. Wystraszyłem się że nagrywarka mi sie sypie (Lite-On52327S) ale sprawdziłem na TDK Metalic i błędów C1 malutko. Na dodatek w moim samochodowym odtwarzaczu nie działają te płytki wcale a nagrywałem tylko X4. Odechciało mi się płytek typu "Black" raz na zawsze. Chyba skusił mnie napis nadrukowany "No.1 Selling Digital Media Worldwide". Czytałem gdzieś na forum że płytki czarne są całkiem OK, dziwne że tak licho współpracują z nowym Lite-On'em. Ostatnio aktualizowałem bios na QS09 więc dziwne te płytki chyba.....szkoda bo za sztukę zapłaciłem 2.85zl
![]() pozdrawiam.
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
Bywalec
Data rejestracji: 29.10.2002
![]() |
jak dla mnie to jedynymi dobrymi black'ami sa dysany.
tylko z dostepnoscia jest problem. jak sie pojawia, to szybko sa wykupywane i nie ma ich przez pare miesiecy... ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Stary użytkownik
Zlotowicz
Data rejestracji: 09.06.2002
![]() ![]() ![]() ![]() |
Dużo ilość błędów może być spowodowana zbyt szybkim nagrywaniem, bądź też zbyt wolnym. Nośniki zawierają barwnik ftalocyjanine, która pod wpływem niskiej prędkości nagrywania "uszkadza się". Na "dzisiejszych" nośnikach najlepiej nagrywać prędkościami od 8x do 16x. A prędkośc 12x będzie w sam raz.
![]() Nigdzie nie ma powiedziane, że czarne nośniki są lepsze od pozostałych "kolorowców". Wystarczy wykonać pare testów i wszystko widać... 8) |
![]() |
![]() |
#4 |
Roman Barbarzyńca
Data rejestracji: 01.09.2003
![]() ![]() ![]() |
Sprawdzałem.......
na kilku prędkościach ( X12, X24 ) zawsze to samo. Kprobe pokazuje tyle samo błędów C1. Szkoda, płytki naprawde wyglądają rewelacyjnie.
pozdrawiam.
#5 |
Stary użytkownik
Zlotowicz
Data rejestracji: 09.06.2002
![]() ![]() ![]() ![]() |
Co ładnie wygląda, to nie znaczy, że jest dobre.
![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |
Recydywista - Wielokrotny
Zlotowicz
CDRinfo VIP Data rejestracji: 17.01.2003
![]() ![]() |
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Zupelnie nie mam zaufania do Memorexa, choc niektore podobno wychodza z dobrych fabryk. |
|
![]() |
![]() |
#7 |
Wyjadacz ;)
Data rejestracji: 31.07.2003
![]() |
Podobne zjawisko miałem ostatnio na Esperanzach silver-blue. Przy nagrywaniu x8 - kupa błędów C1. Przy 24x wszystko spoko. Nie wiem dlaczego, ponieważ mają nośnik starego typu cyjanina AZO. Wiem że tak się dzieje na ftalocyjaninie. Może ktoś mnie oświeci.
|
|