Powrót   Forum CDRinfo.pl > Napędy optyczne i nagrywanie CD, DVD, Blu-ray, HD DVD > Napędy optyczne CD

Napędy optyczne CD Tematy poswięcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt CD-R/RW

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Dyskusja zamknięta

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 13.05.2002, 08:20   #1
Scyzoryk
Nowy na forum

Data rejestracji: 13.05.2002
Scyzoryk w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Problem z nagrywarka TEAC 40x

Kupilem nagrywarke TEAC'a 40x (mialem poprzednio TEAC'a 24x) i mam problem z wypalaniem plyt. A konkretnie z ich odczytem. O ile w nagrywarce sa one czytane bezproblemowo to juz moj naped CD-ROM niezbyt dobrze sobie z nimi radzi (ASUS 52x). Odytuje je z predkoscia od 8 do 16 x (orientacyjnie - nie mierzylem - potrzebuje okolo 6 do 7 minut na skopiowanie plyty). Kiedy uzywalem poprzedniej nagrywarki wszystko bylo OK. Nie jest to chyba wina predkosci zapisu bo kiedy nagrywam na plycie z indeksem 32x z predkoscia 24 to wszystko powinno byc w najlepszym porzadku a tak nie jest. Nie pomaga nawet zmniejszenie predkosci do 16x. Dopiero przy nagrywnaiu z predkoscia 8x plyty nagrane sa 100% OK. Nie wiem co z tym fantem zrobic - czy jest to wina sprzetu, plyt czy software'u. Bede wdzieczny za wszelkie konstruktywne sugestie.
Scyzoryk jest offline  

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 13.05.2002, 22:57   #2
VOIVOD
Nowy na forum

Data rejestracji: 01.05.2002
VOIVOD w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Skoro wypalasz z max 24x po co Ci była zmiana palnika.Mam 24'kę TEAC'a i jestem szczęśliwy,0 problemów używam nero 5.5.8.2.Może powyłączaj programy w tle,zobacz czy masz włączone legendarne DMA itp,itd........
Niech moc (lasera) będzie z Wami.
VOIVOD jest offline  
Stary 14.05.2002, 15:35   #3
Scyzoryk
Nowy na forum

DMA mam wlaczone, zreszta - juz chyba wiem co jest grane - tylko moj kochany cd-rom ASUS nie chce czytac odpowiednio szybko tych plyt - sprawdzalem jeszcze na nagrywarkach NEC 24, Yamaha 8x8x24 oraz na cd-romie LG 52x - wszedzie chodza tylko na moim cedeku nie.
Scyzoryk jest offline  
Stary 14.05.2002, 21:00   #4
Bzyk77
Nowy na forum

Data rejestracji: 24.04.2002
Bzyk77 w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Miałem bardzo podobny problem. Mysle, ze masz przetaktowany procesor. Znaczy pracuje na niestandardowej czestotliwosci np. 75,83,112. Ustaw taktowanie plyty glownej na 66 albo na 100 to powinno pomoc.
Pozdrowienia
Bzyk77 jest offline  
Stary 15.05.2002, 15:24   #5
Scyzoryk
Nowy na forum

Tak sie sklada ze nie jest przetaktowany - pracujue sobie na 133 MHz i go nie ruszam (chciaz do 150 spokojnie podchodzi). Jak mialem TEAC'a 24 to byl przetaktowany i nie bylo problemow. Czekam na dalsze sugestie.
Scyzoryk jest offline  
Stary 20.05.2002, 16:50   #6
grequ22
Bywalec

Data rejestracji: 27.04.2002
grequ22 w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Ja mam identyczny zestaw, tj. Teac 40 oraz Asus 52 i czasammi (na jednej taśmie) Asus gubi DMA!!!!! Po prostu się wyłącza w windzie (u mnie XP i ME).

A ja nie mam problemu choć mam przetaktowany system
grequ22 jest offline  
Stary 20.05.2002, 20:15   #7
Scyzoryk
Nowy na forum

U mnie wlasciwie nie ma roznicy czy przetaktuje procesor czy nie (jak pracuje na 133x10,5 jest OK i na 150x10,5 tez jest OK). Jedynie starsze dyski nie chca sie przjac i trzeba zwolnic procka. Ale jest jeszcze taki bajer: jak nagrywam plyty (kopiuje) za pomoca CloneCD (uzywam wersji 4.0) to plyty chodza OK, a jak nagrywam jakims innym programem (Nero, WinOn) to plyty nie chca sie za dobrze czytac w napedzie. Ale jak nagram plyte za pomoca Nero z predkoscia 8x to cd-rom sobie z nia radzi OK. W kazdym razie ASUS jakos nie chce czytac plyt po tym konkretnym modelu nagrywarki. Sam juz nie wiem co myslec.
Scyzoryk jest offline  
Stary 21.05.2002, 00:52   #8
Druss
Costam

Data rejestracji: 20.05.2002
Druss zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Witaliz. Scyzoryk zaraz ci odpowiem w czym tkwi problem, a mianowicie sam nie wiem ale wiem dlaczego ci plyty nie chodza po nagrywaniu w innym programie niz clone. Ja mam liteona 32x , wczesniej mialem teaca x16, i jest taki maly problem ze jak nagrywam w cdrwinie to czasami spada mi bufor nie wiem od czego to zalezy, mozliwe ze od driverow aspi , ale nie mam pojecia moze to to, ale plyty sie przez to wala troszeczke poniewaz jak spada co 2 sekundy bufor to wlacza sie ten smieszny burn proof i wtedy sie plta troszke uszkadza bo co chwila resumuje i sie robia przebarwienia na plytce. Natomiast jak nagrywam x16 to jest wszystko ok. Ja mam plyte glowna Epoxa 8kha, natomiast u mojego brata na abicie se6 musialem nagrywac nia 8x bo inaczej sie tak robilo jak to wczesniej powiedzialem. Sprobuj poszukac odpowiednich driverow aspi na stronach firm ktore wypuszczaja programy do nagrywania.
Druss jest offline  
Stary 21.05.2002, 01:43   #9
Druss
Costam

Juz rozwiazalem problem
Druss jest offline  
Stary 21.05.2002, 07:13   #10
Scyzoryk
Nowy na forum

U mnie Burn-Proof nie ma wplywu na to poniewaz nawet jak go wylacze w Nero i nagram plyte (jak wiadomo TEAC ma bufor 8MB pomniejszone o BIOS czyli jakies 6,5 MB) wiec ryzyko nie jest duze - poza tym i tak mi sie utrzymuje na pziomie 97% i raczej sie nie rusza. Druga sprawa - nawet jak nagrywalam plyte na taki mjednym rupciowatym kompie ta nagrywarka - ustawilem predkosc na max to i tak nagrana plyta jest OK. Dziala - ale tak jak poprzednio wspomnialem - wszedzie z wyjatkiem cd-rom'ow ASUS'a. Posiadam (chyba) najnowsze sterowniki ASPI (sciaglem z cdrinfo).
Scyzoryk jest offline  
Stary 21.05.2002, 12:04   #11
Druss
Costam

Dobrze juz dobrze Chodzi o to ze kazda plyta glowna ma inny chipset. Moja jest na Via KT266 i mam magiczna plyte ze sterownikami do niej. Otuz ostatnio wywalil mis ie system kilka razy i nic z tym nie robilem jak kupilem nowa nagryware. No wiec zaowazylem wczoraj brak bardzo potrzebnego programu ktory sie zwie Via pci bus master driver, ktory to wykrywa urzadzenia udma i ustawia je odpowiednio, razem z dodaniem cachu do tych operacji. Po ponownym zainstalowaniu tego cuda bylo juz wszystko ok, a i tak na wszelki wypadek zwiekszylem w cdrwinie bufor, tak na wszelki . Zycze powodzenia w szukaniu softu do swoich plyt, dla zainteresowanych podam jeszcze do chipsetow intel 815 np program sie nazywa intel ultra ata storage driver. To napewno to scyzoryk bo mimo ze bufor nie spada wlacza sie ten system u mnie jest to smart burn w liteon nie wiem o co w tym chodzi ale to co napisalem powyzej powinno ci pomoc tak jak mi.
Druss jest offline  
Dyskusja zamknięta

Twoje uprawnienia: