Powrót   Forum CDRinfo.pl > Napędy optyczne i nagrywanie CD, DVD, Blu-ray, HD DVD > Napędy optyczne CD

Napędy optyczne CD Tematy poswięcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt CD-R/RW

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Dyskusja zamknięta

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 10.09.2004, 09:31   #1
roxik
Nowy na forum

Data rejestracji: 10.09.2004
roxik w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Unhappy Problem z napedami CD

Witam

Mam problem z napedami CD* i juz nie wiem co z tym zrobic.
Mam plyte MSI 865PE Neo2. Do tego CD-ROM: HL-DT-ST CD-ROM GCR 8520B oraz nagrywarke DVDRW: LITE-ON DVDRW SOHW-812S
Oba napedy sa podlaczone na jednej tasmie. Pod linuxem chodzi wszystko fajnie i problemow nie ma, ale pod windowsem XP (SP1) sa dziwne problemy.
Otoz kiedy przed startem windowsa (wtedy gdy pisze zapraszamy) nie wloze plyty do ktoregokolwiek z napedow, to windows potem przez caly czas nie widzi zadnego napedu - konkretnie nie rozpoznaje plyty. Nie jest istotne ktory to naped. Ciekawe jest to, ze Nero 6 ZAWSZE poprawnie widzi nagrana sesje nie wazne tez w ktorym napedzie by plyta nie byla. Nie wiem juz co to moze byc.
Wpadlem na pomysl ze moze to jest problem z biosem plyty? Dzis zrobic update.
Moze to cos z biosem DVD? do nagrywarki pewnie gdzies znajde firmware. Ale czy do CD mozna znalesc firmware? Jest cos takiego?

Oba napedy tez dziwnie widza takie male plytki o pojemnosci 200MB. Zawsze losowo wystepuja bledy CRC. Nie ma reguly.

Jakies pomysly na rozwiazanie pomyslu ?
roxik jest offline  

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 10.09.2004, 13:45   #2
grzeniu
XV1100

Data rejestracji: 19.02.2002
grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
Wgraj moze forse aspi 1.7, tak by wskazywalo skoro piszesz ze nero zawsze widzi, no ale nero jedzie na wlasnych aspi.
Przy okazji sterowniki do plyty glownej zainstalowales?
Stary 10.09.2004, 14:10   #3
roxik
Nowy na forum

Cytat:
Napisany przez grzeniu
Przy okazji sterowniki do plyty glownej zainstalowales?
Oczywiscie. Problem sie pojawil kiedy podlaczylem DVD. Wczesniej na tym samym windowsie problemow nie bylo.

Sprobuje zainstalowac to co mowisz.
roxik jest offline  
Stary 10.09.2004, 21:40   #4
Firescream
Nowy na forum

Data rejestracji: 06.12.2003
Firescream w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
u mojego brata na 8520 B też nie rozpoznaje płytek, dopiero jak działa na PIO wszystko jest ok, zainstalowałem mu force aspi nie pomogło dalej udma nie działa, nero też wykrywa sesje, co jest grane?
Firescream jest offline  
Stary 10.09.2004, 22:01   #5
gallus
gÓru

Data rejestracji: 20.12.2003
gallus jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>gallus jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>gallus jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>
Jeżeli nie możesz włączyć DMA, to usuń w men urządz. kanał ide do którego podłączona jest nagrywarka, i uruchom ponownie kompa, aby sobie go zainstalował od nowa, wtedy powinna uaktywnić się ta opcja
Pozdro

gallus jest offline  
Stary 11.09.2004, 14:11   #6
roxik
Nowy na forum

Lightbulb Czesciowe rozwiazanie.

Ja po czesci rozwiazalem swoj problem.

Zrobilem upgrade BIOSu plyty
Zrobilem upgrade BIOSu nagrywarki DVD

XP zmian nie zauwazyl. Linux tez. (no poza tym ze wersja biosu sie zmienila) ^_^

Teraz nagrywarka ZAWSZE widzi plyty nie zaleznie czy byla przed startem czy nie. CD-ROM natomiast zachowuje sie dalej po staremu.

Niestety nie udalo mi sie do niego znalesc zadnego updatu.
Nigdzie nie widze biosu z koncowka 20B wszedzei jest tylko 21B albo 22B, ale to chyba nie ten model.

CD BIOS rozpoznalal i rozpoznaje jako PIO.
roxik jest offline  
Stary 11.09.2004, 15:11   #7
Firescream
Nowy na forum

Data rejestracji: 06.12.2003
Firescream w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Cytat:
Napisany przez gallus
Jeżeli nie możesz włączyć DMA, to usuń w men urządz. kanał ide do którego podłączona jest nagrywarka, i uruchom ponownie kompa, aby sobie go zainstalował od nowa, wtedy powinna uaktywnić się ta opcja
Pozdro
w tym problem że jak działa w udma to nie rozpoznaje płytek, a nie że nie da się włączyc
Firescream jest offline  
Dyskusja zamknięta

Twoje uprawnienia: