Powrót   Forum CDRinfo.pl > Napędy optyczne i nagrywanie CD, DVD, Blu-ray, HD DVD > Napędy optyczne CD

Napędy optyczne CD Tematy poswięcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt CD-R/RW

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Dyskusja zamknięta

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 01.05.2005, 21:23   #1
majkap
Nowy na forum

Data rejestracji: 01.05.2005
majkap w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Liteon niszczy płyty !

Witam.Czy ktoś spotkał się już z takim wrednym przypadkiem? Mianowicie posiadam nagrywarkę Liteon 1653s Napęd wypala płyty bezproblemowo,jednak podczas użytkowania już nagranych płyt niszczy je w dziwny sposób!
Otóż kiedy na wskutek wywalanych błędów nie mogłem dokończyć instalacji z działającej do niedawna płytki, przyjrzałem się jej bliżej i w połowie nośnika na ok.1 cm2 zauważyłem skupisko malutkich wypalonych dosłownie "na wylot" dziurek w warstwie nośnika.Ku mojemu przerażeniu okazało się że "naznaczonych" w ten sposób płyt jest dużo więcej (ok.20szt.-nie do odczytu) Charakterystyczne jest to że każda płyta zniszczona jest tak samo,owe dziury znajdują się prawie dokładnie w tym samym miejscu (niezależnie od marki płytki)czyli gdzieś w połowie na ok. 1-1.5cm2 i zawsze po jednej stronie.Byłbym wdzięczny za wszelkie sugestie.(Tylko nie mówcie mi że to jakieś nowe zabezpieczenie antypirackie)
Pozdrawiam!

Ostatnio zmieniany przez majkap : 01.05.2005 o godz. 21:29
majkap jest offline  

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 01.05.2005, 21:26   #2
Yarozelsky
Gość

Cytat:
Napisany przez majkap
Witam.Czy ktoś spotkał się już z takim wrednym przypadkiem? Mianowicie posiadam nagrywarkę Liteon 1653s Napęd wypala płyty bezproblemowo,jednak podczas użytkowania już nagranych płyt niszczy je w dziwny sposób!
Otóż kiedy na wskutek wywalanych błędów nie mogłem dokończyć instalacji z działającej do niedawna płytki, przyjrzałem się jej bliżej i w połowie nośnika na ok.1 cm2 zauważyłem skupisko malutkich wypalonych dosłownie "na wylot" dziurek w warstwie nośnika.Ku mojemu przerażeniu okazało się że "naznaczonych" w ten sposób płyt jest dużo więcej (ok.20szt.-nie do odczytu) Charakterystyczne jest to że każda płyta zniszczona jest tak samo,owe dziury znajdują się prawie dokładnie w tym samym miejscu (niezależnie od marki płytki)czyli gdzieś w połowie na ok. 1-1.5cm2 i zawsze po jednej stronie.Byłbym wdzięczny za wszelkie sugestie.
Pozdrawiam.
czisuz krajst ladna spawara! moze aktualizacja biosu
edit:
a jak nie to serwis,albo kup dvdromik do odczytu tych plyt a spawarka tylko spawaj

Stary 01.05.2005, 21:27   #3
Raiven
Bywalec

Data rejestracji: 10.03.2005
Raiven zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Być może nagrywarka jest poprostu uszkodzona. Najlepiej oddaj ją do jakiegoś serwisu by to sprawdzili lub sklepu, gdzie ją kupiłeś i niech się przyjżą temu oraz ewentualnie wymienią na inną.
Raiven jest offline  
Stary 03.05.2005, 03:11   #4
alien666
kewlarowy serwomechanizm

Data rejestracji: 10.11.2004
alien666 zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
Napisany przez majkap
Otóż kiedy na wskutek wywalanych błędów nie mogłem dokończyć instalacji z działającej do niedawna płytki, przyjrzałem się jej bliżej i w połowie nośnika na ok.1 cm2 zauważyłem skupisko malutkich wypalonych dosłownie "na wylot" dziurek w warstwie nośnika.Ku mojemu przerażeniu okazało się że "naznaczonych" w ten sposób płyt jest dużo więcej (ok.20szt.-nie do odczytu) Charakterystyczne jest to że każda płyta zniszczona jest tak samo,owe dziury znajdują się prawie dokładnie w tym samym miejscu (niezależnie od marki płytki)czyli gdzieś w połowie na ok. 1-1.5cm2 i zawsze po jednej stronie.Byłbym wdzięczny za wszelkie sugestie.(Tylko nie mówcie mi że to jakieś nowe zabezpieczenie antypirackie)
Pozdrawiam!
zakładaj się z kumplami o szmal ,że masz sprzęt co wypala dziury w płytach , a jak już wszystkich obczaisz to szukaj w nowych barach
Stary 03.05.2005, 12:59   #5
epol
przeciętny zjadacz...piwa
Zlotowicz

Data rejestracji: 12.04.2002
epol niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Fajna sprawa. Mozesz zapodac jak taka plytka wyglada?

Ale dziwne jest to, ze te dziurki powstaja przy odczycie, a nie przy nagrywaniu
Stary 03.05.2005, 13:05   #6
CIAPEK
mów mi więcej :P
CDRinfo VIP

Data rejestracji: 17.02.2003
CIAPEK niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>CIAPEK niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
damaged

nie załatwi wszystkiego "FLOTA", tak myślącego uważam za przegranego!
CIAPEK jest offline  
Stary 03.05.2005, 13:06   #7
Bartez
Team Member
Zlotowicz

Data rejestracji: 18.10.2002
Bartez jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>Bartez jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>Bartez jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>Bartez jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>Bartez jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>Bartez jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>
To na pewno nie jest wina nagrywarki, tylko kiepskich nośników. Barwnik użyty w badziewnych nośnikach jest kiepskiej jakości i nie wytrzymuje zbyt długo. Nie wierzę, żeby to przy odczycie nagrywarka niszczyła w jakikolwiek sposób płyty. Oczywiście mogę się mylić

Ranking dysków twardych
Bartez jest offline  
Stary 04.05.2005, 15:30   #8
fonon
Stały bywalec ;)

Data rejestracji: 03.11.2003
fonon zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
"owe dziury znajdują się (...) zawsze po jednej stronie"
Co masz na myśli? Po której stronie?
fonon jest offline  
Stary 04.05.2005, 15:40   #9
ed hunter
Obyś nadepnął na LEGO!
Zlotowicz

Data rejestracji: 30.11.2004
ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
no to mamy LiteOna z Gwiezdnych Wojen
ed hunter jest offline  
Stary 05.05.2005, 00:30   #10
majkap
Nowy na forum

Data rejestracji: 01.05.2005
majkap w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Więc tak ,nie napisałem że oprócz dvd-rw liteona posiadam jeszcze dvd-rom tej firmy więc nie wiem który napęd ma takie "możliwości".Dziury wypalone po jednej stronie znaczy tyle że patrząc na płytkę skupiska dziurek widzę zawsze po jednej stronie (nie po całym okręgu wzdłuż ścieżek)Płytki są firmowe tzn. takie po 1zł ale firmowane przez tdk i verbatim.Płytek nikomu nie pożyczałem, zaraz po wypaleniu na pewno były "czyste" ponieważ mam nawyk oglądania sobie świeżych, jeszcze ciepłych kopii. Pozatym co najmiej raz działały.Płytek również nikt fizycznie, umyślnie lub nie, napewno nie uszkodził. Widać że przeźroczysta warstwa ochronna na stronie zapisywalnej krążka jest nienaruszona ,więc dziury ewidentnie wypalił laser.Problem nietypowy sam byłem w szoku, bo nie dość że straciłem setki megabajtów ściąganych całymi tygodniami z emule to jeszcze w tak wredny i tajemniczy sposób. Tymczasem będę pisał do pomocy technicznej liteona i zobaczę co dalej.
Pozdrawiam.
majkap jest offline  
Stary 05.05.2005, 00:40   #11
zene_k
Zarejestrowany dla jaj

Data rejestracji: 25.11.2004
zene_k jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>zene_k jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>zene_k jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>zene_k jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>zene_k jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>zene_k jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>zene_k jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>
To może być jakiś nowy rodzaj broni masowego rażenia, ja bym na tego litka uważał

A tak na serio, przy odtwarzaniu temperatura lasera jest dużo niższa niż przy wypalaniu, więc takie uszkodzenia naprawdę byłyby bardzo dziwne, coś na miarę archimum X.
Raczej przyjrzyj się nośnikom, tak jak radzi Bartez.

Ostatnio zmieniany przez zene_k : 05.05.2005 o godz. 00:58
zene_k jest offline  
Stary 05.05.2005, 15:58   #12
loki7777
Guru

Data rejestracji: 05.11.2004
loki7777 po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>loki7777 po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>loki7777 po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>loki7777 po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>loki7777 po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>
Ale wy sobie jaja z ludzi robicie
loki7777 jest offline  
Dyskusja zamknięta

Twoje uprawnienia: