![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Napędy optyczne CD Tematy poswięcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt CD-R/RW |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
![]() |
#1 |
Stały bywalec ;)
Data rejestracji: 02.10.2002
![]() |
Śmieszne CD
Mój qpel zawsze kupuje Sigmy Platinum 40x. Poja palara lg 8481b@8520b zawsze wykrywa max zapis 40x. Nie było by w tym dziwnego, gdyż wczoraj zakupiłem takie same cd. Różni się tym, że od spodu, tam gdzie czytnik "chwyta" CD jest czarne. Wygląda to tak, jakby pod logiem była inna cd. Poja palara wykryła zapis 32x. Nieprzejołem się tym i s wypaliłe. Przed chwilą zakupiłem te same cd (z czarnym kręgiem) i o dziwo wykryło mi 52x !! Słynne są lg, że czasem pokazują różne wartości max prędkości zapisu, ale taki skok z 32 na 52 pierwszy raz się spotkałem. Zaraz zeskanuję to pokażę wam te "czarne obszary"
|
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
Stały bywalec ;)
![]() |
Przód:
|
![]() |
![]() |
#3 |
Stały bywalec ;)
![]() |
zauważcie "te czarne" w środku:
|
![]() |
![]() |
#4 |
Stały bywalec ;)
![]() |
Zapomniałem dodać. Od spodu tam gdzie się wypala jest olor złoty. Po prostu tak skaner zeskanował
|
![]() |
![]() |
#5 |
Głupi Yasio
Data rejestracji: 27.05.2003
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Przeskanuj taka plyte CDtools i zobacz kto jest producentem. Mysle, ze to sa po prostu przedruki jakis innych (markowych) plyt, nie trzymaly parametru i puscili do spzedzy jako Sigmy.
Powyższa wypowiedz, wyraża jedynie moja opinię w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko mnie ani w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie. Ponadto zastrzegam sobie prawo zmiany poglądów bez ostrzeżenia i podawania przyczyn. ****************************************** Monarchista, podstępnie knujący przeciwko Republice i demokracji! |
![]() |
![]() |
#6 |
Kocham Paskudy, Świntuszę
Data rejestracji: 30.03.2002
![]() |
jesli nagrywarka pokazuje na szajsowatych plytach (SIGMY to przedruki co slabszych partii dobrych producentow - prosty zabieg ulatwiajacy nie kompromitowanie znanej marki) wysokie predkosci nagrywania moze oznczac to dwie rzeczy
plyta jest faktycznie dobra, bo jest to przedruk z jakis high end'owych plyt - wg. mnie szansa na to jest zerowa wersja druga: plyta jest tak beznadziejna a producent jest taka lama ze nie ma go w bibliotece nosnikow twojej nagrywarki (zawsze warto miec najnowszy bios do nagrywatki wlasnie dla tej uaktualnionej biblioteki!) i pokazuje co musi czyli maks (52x) na plytach takiego pochodzenia jak Sigmy (latwo poznac po baaardzo grubej farbie) radze palic nie szybciej niz 24x tak samo jak wszystkie plyty - palenie 48x/52x mozna uznac co najmniej za ryzykanctwo i niepotrzebny szpan
![]() |
#7 |
Stały bywalec ;)
![]() |
Firmware jest najnowszy 1.04. Jak wypalam 24x to prawie nigdy się nie zdażył błąd C2 nawet przy "turbo". No ale jaki producent ma czarne w środku? jakoś nigdy z takim czymś się nie znalazłem.
|
![]() |
![]() |
#8 | |
Recydywista - Wielokrotny
Zlotowicz
CDRinfo VIP Data rejestracji: 17.01.2003
![]() ![]() |
Cytat:
![]() PS1. A tak z ciekawosci na jakim poziomie jest C1 - 1000 ?? 5000 ?? PS2. Jak to sprawdzasz na LG ?? |
|
![]() |
![]() |
#9 |
Wyrejestrowany
Data rejestracji: 10.07.2002
![]() |
Czarne płyty ma np. Datex, Dysan...
|
![]() |
![]() |
#10 | |
Stały bywalec ;)
![]() |
Cytat:
co do ps1. LG nie zwraca błędów C1 Co do ps2 (nie playstation 2 ![]() ![]() ![]() ![]() Błędy C1 zwraca na Lite-On, ale jakoś 52x32x52 w tym sofcie niewykrył możliwości zwrotu tych C1 |
|
![]() |
![]() |
#11 |
Wyjadacz ;)
Data rejestracji: 30.12.2002
![]() |
Te plytki to najwieksze badziewie(moge tak powiedziec bo uzywalem)
To Datex'y juz sa lepsze od nich. Kiedys nagralem na Sigme (tez z takimi czarnymi obwodkami) film to po skanie na Nero ScanDisc caly skan byl jednym wielkim zoltym kwadaratem. Zeby bylo smiesznie to nagrywalem na predkosci 16x |
![]() |
![]() |
#12 | |
Stary użytkownik
Zlotowicz
Data rejestracji: 09.06.2002
![]() ![]() ![]() ![]() |
Cytat:
![]() |
|
![]() |
![]() |
#13 |
Forumator
Data rejestracji: 05.04.2002
![]() |
Od Sigm radze trzymac sie z dala! Bardzo, bardzo kiepskie noski: mialem kilka partii i musialem sie bardzo napocic zeby ich wyniki byly przyjmowalne.
>24X - plyta do kosza (ale to nic niespodziewanego) =24X - szansa na poprawne nagranie ale niewielka i z bardzo duza liczba bledow C1 16X - sporo C1 ale juz nie wstyd dac komus taka plyte (chociaz troche glupio ![]() 12X - mniej wiecej jak przy 16X <12X - mam wrazenie ze palenie ponizej tej predkosci na mojej nagrywarce (Litek 40X, czasami 48X ![]()
|
|