Powrót   Forum CDRinfo.pl > Napędy optyczne i nagrywanie CD, DVD, Blu-ray, HD DVD > Napędy optyczne CD

Napędy optyczne CD Tematy poswięcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt CD-R/RW



Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Dyskusja zamknięta
 
Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 14.08.2005, 18:54   #1
sufa
Nowy na forum
 
Data rejestracji: 14.08.2005
Posty: 13
sufa w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
problem z odcztem danych (nosnik DVD)

witam

nie jest to jednorazowe zdarzenie. gdy wypalam plyte dvd z danymi, to wszystko wydaje sie byc w porzadku, zapis zakonczony sukcesem. a po chwili okazuje sie ze nie moge tych danych odczytac. albo nie moge odczytac calej plyty albo tylko niektorych katalogow.
dziehje sie tak na dwoch roznych nagrywarkach (lite on i hp) na roznych nosnikach (esperanza i verbatim - plusy i minusy). system xp prof sp2, do nagrywania uzywam nero (wersja 6). gdzie tkwi blad? co robie zle?

s.
sufa jest offline  

  #ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec
 
 
 
Data rejestracji: 29.12.2008
Lokalizacja: Sieć globalna
Wiek: 31
Posty: 1227
 

CDRinfo.pl is online  
Stary 15.08.2005, 00:14   #2
yahol
Głupi Yasio
 
Avatar użytkownika yahol
 
Data rejestracji: 27.05.2003
Lokalizacja: **.#
Posty: 4,454
yahol po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>yahol po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>yahol po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>yahol po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>yahol po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>
Cos robisz zle - co nie wiem. Bo nie napisales.
A zapytam z ciekawosci - dane nagrane weryfikujesz?
A sprawdzasz w Nero poprawnosc nagranych danych i powierzchni dysku DVD? Nero Toolkit
yahol jest offline  
Stary 15.08.2005, 00:53   #3
sufa
Nowy na forum
 
Data rejestracji: 14.08.2005
Posty: 13
sufa w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
witam

niestety nie weryfikowalem i nie uzywalem toolkita. rozumiem, ze od tego powinieniem zaczac? chodzi o to, ze byc moze ktos juz spotkal sie z podobnym problemem i cos mi podpowie. zadajac pytanie chcialem uniknac metody 'prob i bledow' a tym samym zminimalizowac strate nosnikow
caly proces nagrywania odbywal sie dosc stadardowo - czyli jak najprosciej i najszybciej - bez weryfikacji.
ewentualnie przychodzi mi do glowy jeszcze zmniejszenie predkosci zapisu oraz hmm... moze powodowac taki efekt obecnosc wirtulanego napedu z alcohola?

s.
sufa jest offline  
Stary 15.08.2005, 11:00   #4
yahol
Głupi Yasio
 
Avatar użytkownika yahol
 
Data rejestracji: 27.05.2003
Lokalizacja: **.#
Posty: 4,454
yahol po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>yahol po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>yahol po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>yahol po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>yahol po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>
Cytat:
Napisany przez sufa
witam

niestety nie weryfikowalem i nie uzywalem toolkita. rozumiem, ze od tego powinieniem zaczac? chodzi o to, ze byc moze ktos juz spotkal sie z podobnym problemem i cos mi podpowie. zadajac pytanie chcialem uniknac metody 'prob i bledow' a tym samym zminimalizowac strate nosnikow
Tak, od tego powinienes zaczac.
Cytat:
caly proces nagrywania odbywal sie dosc stadardowo - czyli jak najprosciej i najszybciej - bez weryfikacji.
Czyli w sposob najgorszy.
Cytat:
ewentualnie przychodzi mi do glowy jeszcze zmniejszenie predkosci zapisu oraz hmm...
Z pewnoscia nie zaszkodzi.
Cytat:
moze powodowac taki efekt obecnosc wirtulanego napedu z alcohola?
Nie, obecnosc virtuali nie ma wplywu na proces nagrywania w Nero.
yahol jest offline  
Stary 15.08.2005, 13:32   #5
sufa
Nowy na forum
 
Data rejestracji: 14.08.2005
Posty: 13
sufa w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
witam ponownie

zrobilem jak radziles, zmniejszylem predkosc do x2, zaznaczylem opcje by po nagraniu sprawdzil poprawnosc zapisanych danych. w oknie komunikatow bylo napisane ze zapis zakonczyl sie powodzeniem, natomiast podczas sprawdzania oczywiscie bledy odczytu w wielu wielu sektorach. co dalej?
urochomilem nero toolkita... ale nie za bardzo wiem co mam tam zrobic/zaznaczyc? uzywam nero w wersji 6.60.16

s.
sufa jest offline  
Stary 15.08.2005, 14:13   #6
Loczek
Kocham Agnieszke T. !!!
 
Avatar użytkownika Loczek
 
Data rejestracji: 24.02.2003
Lokalizacja: Grajewo (Podlasie)
Posty: 1,723
Loczek zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Może coś ze sprzętem, bądź z płytkami. A jak zachowuje się bufor, nie skacze ?
Loczek jest offline  
Stary 15.08.2005, 18:50   #7
yahol
Głupi Yasio
 
Avatar użytkownika yahol
 
Data rejestracji: 27.05.2003
Lokalizacja: **.#
Posty: 4,454
yahol po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>yahol po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>yahol po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>yahol po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>yahol po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>
Wlasnie walcze z partia plyt Suprateca od Riteca 4,7GB 4x, ktore wszystkie maja bledy na ostatnich 300MB zapisu.
Jak nagrywam 4GB jest OK, jak 4,38 d**a blada. Ciekawy objaw
Wracajac do tematu:
-sterowniki do MoBo wgrane
-ASPI wgrane
-DMA wlaczone
-dyski zdefragmentowane
-HDD jako master - oddzielnie DVD-R na osobnej tasmie.
-przy dysku SATA wgrany najnowszy sterownik kontrolera.
Tak?
yahol jest offline  
Stary 15.08.2005, 19:12   #8
sufa
Nowy na forum
 
Data rejestracji: 14.08.2005
Posty: 13
sufa w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
> Wlasnie walcze z partia plyt Suprateca od Riteca 4,7GB 4x, ktore
> wszystkie maja bledy na ostatnich 300MB zapisu.
> Jak nagrywam 4GB jest OK, jak 4,38 d**a blada. Ciekawy objaw :D

Ciekawy :) u mnie problem występuje na różnych nośnikach, niestety.

> Wracajac do tematu:
> -sterowniki do MoBo wgrane

ops, jaśniej?

> -ASPI wgrane

nie wiem? jak mogę sprawdzić?

> -DMA wlaczone

no tu byłem pewien, że sprawdzę... ale nie potrafię znaleźć.. XPprof po SP2 - gdzie to jest?

> -dyski zdefragmentowane
tak (choć jedna pozytywna odpowiedź)


> -HDD jako master - oddzielnie DVD-R na osobnej tasmie.

primary master - HDD
primary slave - DVD ROM
secendary master - DVD-R
secondary slave - HDD


> -przy dysku SATA wgrany najnowszy sterownik kontrolera.

dysk SATA nieobecny
sufa jest offline  
Stary 15.08.2005, 19:45   #9
Aszej
Wyjadacz ;)
 
Data rejestracji: 13.12.2003
Lokalizacja: Czarne
Posty: 271
Aszej zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
mała podpowiedź co do konfiguracji, dyski osobno, napędy osobno, a co do błędów to kiedyś też się męczyłem, a co się okazało kontroler padł
__________________
Lubię robić to co lubię

MEMORANDO - UZYTKOWNIK, KTOREGO DLA DOBRA WLASNEGO, DOBRA WLASNYCH PIENIEDZY I DOBRA WLASNYCH NERWOW NALEZY OMIJAC SZEROKIM LUKIEM
Aszej jest offline  
Stary 15.08.2005, 20:35   #10
yahol
Głupi Yasio
 
Avatar użytkownika yahol
 
Data rejestracji: 27.05.2003
Lokalizacja: **.#
Posty: 4,454
yahol po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>yahol po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>yahol po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>yahol po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>yahol po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>
Cytat:
Napisany przez sufa
Ciekawy u mnie problem występuje na różnych nośnikach, niestety.
No coz, zdarza sie

Cytat:
> -sterowniki do MoBo wgrane
Sterowniki do plyty glownej. Sa na plycie dolaczonej, albo sciagnac ze strony producenta.
Zalezy od producenta chipsetu na ktorym jest oparta plyta.
VIA - ti VIA4in1 (hajpejrony - jak sie u nasz mowi )
Tutaj
Intel - jak chipset Intela (sam szukaj
SiS jak na Sisie - Tutaj


Cytat:
> -ASPI wgrane
fixASPI do sprawdzenia czy sa

forceASPI



Cytat:
> -DMA wlaczone
Przy instalacji sterownikow do MoBo zaznaczyc =DMA jezeli mozliwe+
Cytat:
DMA (Direct Memory Access)


Tryb komunikacji, w którym dane przesyłane są bezpośrednio pomiędzy dyskiem a pamięcią bez udziału procesora. Ten tryb przesyłania przydaje się szczególnie w systemach wielozadaniowych, kiedy podczas przesyłania danych do i z dysku procesor może zająć się innymi zadaniami.

Cytat:
> -dyski zdefragmentowane
OK.


Cytat:
primary master - HDD
primary slave - DVD ROM
secendary master - DVD-R
secondary slave - HDD
Primary master - HDD =0=
Secondry master HDD=1=
Primary slave - DVD-R
Secondary slave -DVDrom
Taki jest kanoniczny, prawidlowy sposob podlanczania napedow.
yahol jest offline  
Stary 15.08.2005, 22:59   #11
sufa
Nowy na forum
 
Data rejestracji: 14.08.2005
Posty: 13
sufa w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
ok, zaraz sie tym wszystkim zajme, tzn przepne urzadzenia, a tymczasem... jak moge sprawdzic jaka mam plyte? (prosz enie krzyczec)

i jeszcze przy okazji. zamontowalem kiedys dawno wirtualny naped (alcoholem). teraz odinstalowalem alcohola a wirtual zostal. widac go jako urzadenie, jest opisany tak: AVX CD/DVD SCSI CdRom Device. nie potrafie sie tego pozbyc, odinstalowuje w menadrzerze urzadzen, po restercie pojawia si eponownie, odinstalowuje i reczie e rejestrach usuwam wszytsko co mogloby byc z tym zwiazane (wyszukuje po nazwie) i po restarcie znow sie pojawia
sufa jest offline  
Stary 15.08.2005, 23:46   #12
yahol
Głupi Yasio
 
Avatar użytkownika yahol
 
Data rejestracji: 27.05.2003
Lokalizacja: **.#
Posty: 4,454
yahol po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>yahol po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>yahol po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>yahol po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>yahol po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>
Zainstaluj Everest Home Edition - powie ci wszystko o twoim kompie, z modelem plyty wlacznie
wersja angielska


Edit:
zainstaluj ponownie Alcohol, odmontuj virtuale, odinstaluj Alcohol.
Powinno pomoc.
yahol jest offline  
Stary 15.08.2005, 23:50   #13
sufa
Nowy na forum
 
Data rejestracji: 14.08.2005
Posty: 13
sufa w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
juz znalazlem amd-sis, na plycie nie bylo ale wlasnie ciagne stad, skad podales. urzadzenie przepilem, za chwile zainstaluje to o czym pisales i sparawdze nagdrywanie, dam znac. w wolnej chwili... moze masz jakis pomysl co z tym wirtualem, o ktorym wspomnialem powyzej?
sufa jest offline  
Stary 16.08.2005, 01:16   #14
sufa
Nowy na forum
 
Data rejestracji: 14.08.2005
Posty: 13
sufa w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
zrobilem wszystko to o czym pisales i niestety, bez zmian. czas sie podddac chyba.
wirtuls trx nie mogr wyrzuc, alkohol po zainstalowaniu widzi go jako fizyczny naped a nie wirtuala. ale to jakby mniejszy problem z tym wirtualem da sie zyc.
sufa jest offline  
Stary 16.08.2005, 20:15   #15
sufa
Nowy na forum
 
Data rejestracji: 14.08.2005
Posty: 13
sufa w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
witam

rozwiazalem ten problem hmm... polowicznie. weryfikacja wysypywala sie w okolicach 83% (przy upchaniu danych na maksa). wiec nagrywam okolo 80% pojemnosci plyty - weyfikacja ok, dane ok, ja ok :)
sufa jest offline  
Dyskusja zamknięta

Opcje związane z dyskusją
Tryby wyświetlania

Twoje uprawnienia:
Nie możesz rozpoczynać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz umieszczać załączników
Nie możesz edytować swoich postów

BB codeWłączone
EmotikonkiWłączone
Kody [IMG]Włączone
Kody HTML są Wyłączone

Teleport


Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 07:00.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2021, vBulletin Solutions Inc.