![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Napędy optyczne CD Tematy poswięcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt CD-R/RW |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
![]() |
#1 |
Bywalec
Data rejestracji: 21.04.2002
![]() |
Problem z odczytem płyt pod WinXP
Nagrywarka ASUS CDR 3212A. Problem jak w temacie. Nagrywa wszystko dobrze nawet 32x, z odczytem większy problem, ale tylko pod XP. Nero CD Speed pięknie wszystko odczytuje, ale ani Eksplorator, ani wincmd nie widzi płytek (raz widzi, raz nie). Pod W98 odczytuje wszystko jak trzeba. Dotyczy to wszelkiego rodzaju płyt: świeżo wypalonych, starszych , tłoczonych. XP po prostu je widzi gdy chce? Czy da się coś z tym zrobić?
|
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
The Dark Admin Rises
CDRinfo VIP
Data rejestracji: 05.12.2000
![]() |
sprobuj zainstalowc najnowsze aspi dla xp do pobrania z cdrinfo moze to cos da
![]() |
#3 |
Bywalec
![]() |
Zainstalowane Adaptec ASPI 4.70 - brak rezultatu.
|
![]() |
![]() |
#4 |
Wyjadacz ;)
Data rejestracji: 03.03.2002
![]() |
to zalezy jaka masz wersji 'build' windowsa
jesli ponizej 2600 to na betach niz nie zrobisz a jesli nie to: 1. pobegaj po stronach asusa, moze jakish patch? 2. ogladnij co na to microsoft, zobacz listem kompatybilnosci hardware'u z XP (na strona microsoftu) 3. sproboj przeistalowac... zrob to i daj rezultaty, bedziemy myslec dalej (lubie ASUSA, mam dwa cd-romy i jestem bardzo zadowolony) |
![]() |
![]() |
#5 |
Bywalec
![]() |
Wersja Windows XP Prof. 5.01.2600;
1. ASUS na stronie ma tylko BIOS (aktualny - ten sam co nagr.) oraz Manual'a. Nic więcej nie znalazłem. No i oczywiście Windows XP Supported 2. Kompatybilny wg. Microsoftu. 3. Odinstalowałem nagrywarkę, wykrył ją ponownie, zainstalował i znowu to samo. (myślę, że nie chodziło p przeinstalowanie Windowsa, bo na to aktualnie nie mam czasu, chociaż też o tym myślałem). -- Pozdrawiam Gofer |
![]() |
![]() |
#6 |
Wyjadacz ;)
![]() |
1. a jak wyglada sytuacja kotrolerow? jak DMA?
2. czy od poczatku uzytkowania XP tak sie dzieje? |
![]() |
![]() |
#7 |
Bywalec
![]() |
1. UDMA 2.
2. Czy od początku? Wcześniej miałem nagrywarkę Sony CRX1611 i nie było takich problemów. Od dwuch tygodni mam ASUS-a i ... Jeśli chodzi o nagrywanie, jestem pod wrażeniem. Odczyt, jak już jest, to też jest OK, ale... ...Odkryłem coś nowego. Jeżeli zaloguję się do systemu z umieszczoną płytką w napędzie, to ją odczyta i inne też odczytuje (po zmianie), ale jak się zaloguję bez płytki w napędzie ta sztuka już się nie daje powtórzyć. Jeszcze jedno - po wyjęciu płytki (gdy już ją odczyta), windows pamięta część struktury katalogów, co mi się wcześniej nie zdarzało. Co więcej kopiując z płyty takie katalogi system nie zgłasza błędu - kopiuje katalogi (oczywiście puste). Wcześniej (przed ASUS-em) to się nie zdarzało. |
![]() |
![]() |
#8 |
Wyjadacz ;)
![]() |
musi byc cos ******** ze sterownikami do asusa albo cos podobnego
czyli Asus + XP = konflikt gdzies czegos... watpie, aby sie to dalo naprawic (nowe drivery?) moze Service Pack 1 dla XP cos pomoze... no ale go jeszcze nie ma |
![]() |
![]() |
#9 |
Bywalec
![]() |
Niewątpliwie kłopot jest w Windowsie, nie ASUS-ie. Jak będę miał więcej czasu to przeinstaluję XP. Na razie jakoś będę musiał sobie poradzić.
Dzięki. |
![]() |
![]() |
#10 |
The Dark Admin Rises
CDRinfo VIP
Data rejestracji: 05.12.2000
![]() |
a powiedz jeszcze czy uzywasz do tego wszystkiego konta administratora czy zwyklego usera?
![]() |
#11 |
Bywalec
![]() |
Użytkownika z prawami administratora, ale to chyba miałoby znaczenie przy nagrywaniu, a nie odczycie? Chociaż może...
|
![]() |
![]() |
|
|