![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Napędy optyczne CD Tematy poswięcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt CD-R/RW |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
![]() |
#1 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 18.04.2002
![]() |
Nowa nagrywarka, stary komputer...
Czy ktos ma doswiadczenia w temacie.
Mam stary sprzet (P166 na Intelu HX, 40 MB, dysk 2 GB z transferem cos rzedu 1,5 MB/s). Myslalem o wymianie sprzetu, ale nieco pozniej. Tymczasem padl mi CD-ROM. Swoja droga i tak chcialem kupic nowa nagrywarke. Ale technologia coraz szybciej idzie naprzod... Teraz myslalem o LG 8320B. Myslalem, zeby zainstalowac je tymczasowo w tym, co mam i poczekac jeszcze na upgrade reszty sprzetu. Sadzilem, ze da sie tym nagrywac na malych predkosciach. Producent podaje jednak nieco wyzsze wymagania na sprzet, a minimalna predkosc to 8x. Jak radzicie, probowac czy dac sobie z tym spokoj? |
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
Second variety
Data rejestracji: 11.01.2002
![]() |
Są dwa wyjścia:
![]() 1. Upgrade sprzętu i jakaś nagrywarka. 2. Zakup nagrywarki która obsłuży niższe prędkości. Ale zauważ, że obecnie nie jest rarytasem system gwarantowanego zapisu, więc jeśli komp nawet będzie mało wydolny to i tak nie powinny wystąpić błędy związane z opróżnieniem bufora. Z drugiej strony np mój Liteon 24103S jako minimum wymaga MMX166 i chyba 64 RAM Wypali wprawdzie z prędkością 6x, a Clon zezwala na zapis z prędkością 1x, ale kto go tam naprawdę wie. (A 1x w Clonie nie testowałem) Twój procek to już chyba absolutne minimum, może najprościej wymienić na 233 MMX - 100 zet na giełdzie (nie pamiętam, czy HX to obsłuży) no i oczywiście dołożyć RAM-u. Reasumując - polecam upgrade kompa i potem wybór nagrywarki. Pozdrawiam
#3 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 18.04.2002
![]() |
To czy jakas wspolczesna nagrywarka pojdzie na takim sprzecie?
A co do upgrage mojego sprzetu: nie warto samego procesora (max chyba 233), trzeba wszystko naraz (co najmniej plyta, procesor, pamiec, chyba HDD - obudowe juz wymienilem pod PIV)... Dlatego nie chcialem jeszcze teraz tego robic. |
![]() |
![]() |
#4 |
Guru
Data rejestracji: 17.04.2002
![]() |
Spróbuj na allegro.pl wyciągnąć jakąś nagrywarkę na SCSI (np. Teac-a) i kontrolere do niej (np. adaptec-a). Nie będzie miało to może superszybkiej prędkości wypalania, ale będzie stabilne.]
Kontrolery Adpateca są między 50, a 120zł. Nagrywarka Teaca 8/8/16 SCSI + kontroler - 245zł Nagrywarki 6-8x kosztują między 100 - 150zł ZOBACZ: http://www.allegro.pl/showitem.php?item=5490290 |
![]() |
![]() |
#5 |
Stały bywalec ;)
Data rejestracji: 11.03.2002
![]() |
Powiem tak: mam 233mmx, 128 ram, liteona24 i dziala dobrze. Bufor rzadko szaleje przy 24x. Nagrywa sie przecietnie w 4 min.
|
![]() |
![]() |
#6 |
Second variety
Data rejestracji: 11.01.2002
![]() |
Z wymagań LiteOna 24x:
CPU - minimum 166 MHZ or higher, OS - Win 95/98/2000/NT 4.0 Memory - 32 MB min. !!! Hard Drive - Average seek time 20 ms or less, transmission rate 2MB/sec or more Saftware recomm.: Nero 5.0 ->, Easy CD Creat. 4.02D -> !!! Connect CD rewriter to the secondary IDE port first and enable DMA mode... Czyli wcale dziwne nie jest, że w powyższej konfiguracji pracuje OK. Pozdrawiam |
![]() |
![]() |
#7 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 21.04.2002
![]() |
Miałem podobny problem choć troche lepszy sprzęt (AMD350+4GB HDD +64MB RAM). Jednak zdecydowałem się na kupno LG 24x tydzien temu i chodzi bezproblemowo.
Teraz kazdy sprzęt prawie ma Burn Proof, a LG 24x bufor 8MB. Ja mam narazie skuteczność nagrywania 100% po ok. 10 płytach, metodą on-the-fly. Z tym, że nagrywam z pręd. 8x lub 12x. Szybciej nie próbowałem a i nie mam potrzeby. p.s. Ja bym zaryzykował na Twoim miejscu. pozdr sssorro |
![]() |
![]() |
|
|