Powrót   Forum CDRinfo.pl > Napędy optyczne i nagrywanie CD, DVD, Blu-ray, HD DVD > Napędy optyczne CD

Napędy optyczne CD Tematy poswięcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt CD-R/RW

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Dyskusja zamknięta

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 20.03.2004, 23:23   #1
ptr
Bywalec

Data rejestracji: 31.05.2003
ptr w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
LiteOn 52 32 52-bios, overburning i audio

Witam
Mam kilka pytań odnośnie tej nagrywarki. Może ktoś mi pomoże.
1.Na pierwszy rzut problem z jakim się spotkałem. Otóż wkładam płytę PLATINUM 800Mb(90min) włączam overburning jak Pan Bóg nakazał , i zaczynam wypalanie z prędkością 12x. Proces nagrywania doszedł do 4% i zaczeło coś pykać. Przez jakiś czas czekałem i nic. Nero 5599 nie zaczął jeszcze nagrywać więc przerwałem. Włożyłem do starego LG 16 10 40 i wypalilem bez problemu. A bios LiteOn'a to QS0B. Czy to możliwe, że liteOn nie lubi może tych płytek, a może czas zmienić Nero na 6302? Nie próbowałem na razie jeszcze innych płyt.
2.Myśle o zmianie biosa. Jak pisałem mam QS0B. Prawdopodobnie dobry jest QS0C ale widzę już nowszy QS0E57. Czy ten ostatni jest dobry. Jaki zalecacie załadować? No i pytanie jak to zrobć? Czy wystarczy uruchomić komp w Dosie i odpalić plik który ściągnę?
3.Pytanie ostatnie wiąże sie z wypalaniem audio. Podczas wypalania audio dioda świeci się na pomarańczowo. Ale wszystko nagrywa się ok. Jednak chyba z dwa razy świeciła się na czerwono. Czy to zależy od płyt bo te na których wypalałem to noname bez nadruków?
Będę wdzieczny za pomoc.

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 20.03.2004, 23:33   #2
SEBAW
Stary użytkownik
Zlotowicz

Data rejestracji: 09.06.2002
SEBAW jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>SEBAW jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>SEBAW jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>SEBAW jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>
Weź wgraj bios QS0C bo ten nowy jest jeszcze nie sprawdzony. Jak pobierzesz bios to musisz go rozpakować, a potem klikasz na neigo 2 razy i potwierdzasz wgrywanie. Na końcu musi pojawić sie komunikat, w którym pisze, że należy uruchomić ponownie komputer.
Przy overburningu stosuj metodę Disc-At-Once, Zamykaj CD oraz wybierz prędkość 8x.
SEBAW jest offline  
Stary 21.03.2004, 00:59   #3
RoBy
Nowy na forum

Data rejestracji: 04.06.2002
RoBy w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Pomaranczowa dioda

Cytat:
Napisany przez ptr
...
3.Pytanie ostatnie wiąże sie z wypalaniem audio. Podczas wypalania audio dioda świeci się na pomarańczowo. Ale wszystko nagrywa się ok. Jednak chyba z dwa razy świeciła się na czerwono. Czy to zależy od płyt bo te na których wypalałem to noname bez nadruków?
Będę wdzieczny za pomoc.
Dioda bedzie sie palila na czerwona jezeli wybierzesz tryb nagrywania DAO/96 , (jezeli np uzywasz Nero Express to nie ma do wyboru tego trybu nagrywania , ale pojawi sie jak przelaczysz do "pelnego" Nero)
Stary 24.03.2004, 15:42   #4
Matti
Nowy na forum

Data rejestracji: 14.04.2003
Matti w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
A jeśli ten najnowszy bios jest też do ściągnięcia z oficjalnej strony LiteOna to nadal lepiej poczekać aż bedzie "sprawdzony" czy też mozna go śmiało władować do nagrywary ?
Matti jest offline  
Stary 26.03.2004, 23:45   #5
SEBAW
Stary użytkownik
Zlotowicz

SEBAW jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>SEBAW jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>SEBAW jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>SEBAW jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>
Ja go władowałem. Nie mam co nagrać, więc go nie przetestuje.
SEBAW jest offline  
Stary 27.03.2004, 17:43   #6
Maciej
.:Esin Member:.
CDRinfo VIP

Data rejestracji: 31.12.2002
Maciej niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>Maciej niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
nowy bios ma uzupełnioną bazę danych nośników...nic szczególnego nie zmieniano. Nie ma co się bać nowego biosa
Stary 28.03.2004, 00:13   #7
VIZZARD
Kodex 3 - Wyrok Zapadł

Data rejestracji: 02.01.2004
VIZZARD jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>VIZZARD jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>VIZZARD jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>VIZZARD jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>VIZZARD jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>VIZZARD jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>VIZZARD jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>
Cytat:
Napisany przez Maciej
nowy bios ma uzupełnioną bazę danych nośników...nic szczególnego nie zmieniano. Nie ma co się bać nowego biosa
No nie wiem, nie wiem... LINK
VIZZARD jest offline  
Stary 28.03.2004, 13:18   #8
SEBAW
Stary użytkownik
Zlotowicz

Cytat:
Napisany przez Maciej
Mi się nie chce bawić w takie bajki. Na stronie ciągle pisze, że dodano większa liczbę obsługiwanych nośników, a w rzeczywistości poprawiono/zepsuto pare rzeczy. Jak cofniemy się wstecz, to był bios, który "źle wypalał" nośniki CD-RW. A gdy wprowadzono nowy to wcale nie pisało, że wyeliminowano ten problem. Jeszcze było pare przykadów... Więc jak Vizzard napisał "No nie wiem, nie wiem..."
SEBAW jest offline  
Dyskusja zamknięta

Twoje uprawnienia: