Powrót   Forum CDRinfo.pl > Napędy optyczne i nagrywanie CD, DVD, Blu-ray, HD DVD > Napędy optyczne CD

Napędy optyczne CD Tematy poswięcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt CD-R/RW

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Dyskusja zamknięta

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 20.01.2006, 23:11   #1
mailman
Nowy na forum

Data rejestracji: 20.01.2006
mailman w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Dziwne trzaski

Ostatnio nabyłem nagrywarkę DVD z możliwością wypalania płyt CD/RW (Lite-On). Płyty DVD-+R/RW, CD-R wypala bez problemów. Wypaliłem na niej też kilka płyt CD-Audio, lecz zauważyłem coś dziwnego i niepokojącego mnie. Mniej więcej od połowy płyty lub od końcowych ścieżek (pierwsze kilka ścieżek jest w porządku) utwory dziwne trzeszczą tak jakby następowało delikatne przewijanie utworu. Wypalałem z MP3, które nie posiadają takich objawów. To trzaskanie występuje tylko podczas odsłuchu płyty w stacjonarnej wieży (Samsung sprzed parunastu lat). Podobny objaw występuje u znajomej (sprzęt trochę nowszy, ale ma około 5 lat). Trzaski nie występują podczas odsłuchu płyt w nagrywarce, którą płyty audio wypaliłem, w nagrywarce CD/RW Lite-On, którą poprzednio posiadałem, nagrywarce CD/RW LG ani w stacjonarnym odtwarzaczu DVD. Nie zdarzyło się to na jednej płycie CD-Audio, lecz na kilku (wyklucza to chyba jakieś uszkodzenie lub wadliwą płytę) - od lat wypalam na tych samych płytach TDK z najniższą możliwą (dostępną w NERO) prędkością x8. Czy jest to związane z błędem wypalenia płyty, uszkodzeniem nagrywarki DVD, czy też raczej leciwym już sprzętem do odsłuchu CD-Audio? A może jeszcze z czymś innym? Proszę o sugestie.
mailman jest offline  

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 21.01.2006, 06:09   #2
ed hunter
Obyś nadepnął na LEGO!
Zlotowicz

Data rejestracji: 30.11.2004
ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
płyty TDK przestały być jakością...

najwolniej nie musi być najlepiej.

jeśli to Nero 7 to może być przyczyna.

burrrrn http://www.programs.pl/program,231.html

jeśli nie pomoże..(jest jeszcze wiele programów, ale) to może sprzęt za stary, trafić na płyty trzeba...
ed hunter jest offline  
Stary 21.01.2006, 09:23   #3
mailman
Nowy na forum

Korzystam z Nero 6.6.

O ile jestem w stanie założyć dlaczego trzaska u mnie (stary sprzęt), to już u znajomej sprzęt jest o ponad dekadę nowszy i też to występuje. Dziwi mnie jednak brak tego objawu pod innymi napędami.

Sprawdzę burrrnem i zobaczę.
mailman jest offline  
Stary 21.01.2006, 09:29   #4
marynarz
Guru

Data rejestracji: 01.05.2002
marynarz niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Nie wiem czy ktos podziela moje zdanie ale do audio zdecydowanie lepiej nadaja sie plyty z "niebieskimi spodami" lub ciemno zielone. Jak Verbatim Pastel, Esperanza Blue (chyba juz nie da sie tego kupic), Speed (czyli Verbatim AZO) i itp.
Stary 21.01.2006, 18:54   #5
Ricki
Guru

Data rejestracji: 14.06.2002
Ricki zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Kup Verbatim Pastel od Tayo Yuden i wypalaj je x8 lub x16 a mp3 przed nagraniem zmień na wav. To musi działać. Sam wypalam na na Pastelach lub Verbatimach LS i jest ok w stacjonarnym DVD jak i CDR Philips cdr 880
Ricki jest offline  
Stary 05.02.2006, 21:06   #6
mailman
Nowy na forum

Problem rozwiązany. Wypalanie z plików WAV załatwia problem i nie ma żadnych problemów. Interesujące jednak nadal pozostaje co jest tego przyczyną
mailman jest offline  
Dyskusja zamknięta

Twoje uprawnienia: