![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Napędy optyczne CD Tematy poswięcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt CD-R/RW |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
![]() |
#1 |
Gość
|
Problem z Philipsem PCRW404K
Witam!
Mój sprzęt to Celeron 333, HDD 6,5 GB, 192 RAM, Win98. Mam wielki problem z wymienioną nagrywarką. Właściwie oprócz płyt CD-RW (zapis pakietowy) i kilku CD-R nic mi się nie na niej nie udało nagrać. Korzystałem z CDRWin 3.8, Adaptec Easy CD 4.0, Feurio 1.32, Nero 4.0 i obecnie z WinOn CD 3,7 i prawie zawsze po nagraniu ok. 60% płyty nagrywanie się załamuje. W desperacji nagrywałem także z pojedynczą prędkości, ale to też nic nie daje, zawsze ten sam efekt. Często odwołanie się do nagrywarki skutkuje mruganiem diody i zawieszeniem się całego sytemu. Mogą tylko zresetowanie komputera. Po tygodniu walki doszło do tego, że Win98 przestał się uruchamiać. Skończyło się formatowaniem dysku i instalacja systemu od nowa. Robiłem to z kilkanaście razy i zawsze w trakcie instalacji system się zawieszał. Dopiero fizyczne odłączenie nagrywarki spowodowało, że dało się Windows zainstalować. Następnie jak podłączyłem ją ponownie to system zaczął ja widzieć, ale i tak płyt nie mogę nagrywać i system chodzi niestabilnie. Co mam robić, bo nagrywarka jest jeszcze na gwarancji? Pozdrawiam i z góry dziękuję za wszelką pomoc. Marcin |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
Bywalec
Data rejestracji: 05.09.2000
![]() |
Dziwne pytania!!! Zanies ja na gwarancji.
|
![]() |
![]() |
#3 |
Gość
|
-- To niekoniecznie musi być pad sprzętu --
Być może sprawa rozbija się o włączone DMA w drugim urządzeniu pracującym na tym samym kanale co nagrywarka (CD-ROM lub DVD). Windoza98 gdy wykryje,że urządzenie może pracawać w tym trybie domyślnie go ustawia, w przeciwieństwie do W98SE. Sprawdź [PanelSterowania/System/MenadżerUrządzeń ] CDROM / Ustawienia Niektóre badziewa Philipsa wymagają aby żadne inne urządzenie typu CDROM lub DVD nie pracowały w trybie DMA (sprawdź w instrukcji). Gdy masz trudności już z instalacją Windozy, to musisz powyłączać DMA w biosie. (Ustaw PIO4/DMA0 na wszystkich urządzeniach za wyjątkiem HDD i (nagrywarki albo i też wyłącz)). Miałem podobne (prawie takie same) przeprawy z PCA460RW. Sprawdź czy jest nowy bios do twojej płyty głownej (u mnie pomogło uaktualnienie) |
![]() |
|
|