![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Napędy optyczne CD Tematy poswięcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt CD-R/RW |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
|
![]() |
#1 |
Gość
|
Problem z predkoscia nagrywania!
Witam!
Mam nagrywarke LG 16/10/40. Wskazuje w programach (roznych) aby nagrywalo z predkoscia 16x lub 12x. Niestety plytka sie nagrywa w 19 minut co by dalo jakies 4x predkosc. Dlaczego tak jest? Czy moze miec na to wplyw to iz nagrywalem mp3 700 mb? |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
Stały bywalec ;)
Data rejestracji: 01.03.2002
![]() |
A jakie masz te różne programy ... potrzebujesz w miarę aktualnych, tak by obsługiwały poprawnie LG x16. Zainstaluj najnowszego Nero 5.5.7.8, jak nie pójdzie x16 - tzn., że nie masz LG x16
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
dziobák [;
Data rejestracji: 08.03.2002
![]() |
Nie zaznaczyles tego, ale podejrzewam, ze twoja nagrywarka to IDE. Jesli tak, to proponuje zmienic konfiguracje kabli, poeksperymentowac z ustawieniami Master i Slave i konfiguracja, np. czy nagrywarka z CD czy z twardzielem.
Twoj problem prawdopodobnie polega na opoznieniu przesylania danych, co wiaze sie z oproznianiem bufora i aktywowaniem BurnProofa czy co tam masz, a to z kolei automatycznie przedluza czas nagrywania. Jezeli nagrywasz w Nero, sprawdz czy po nagraniu plyty nie pokazuje ci komunikatu "buffer underrun error avoided X times". |
![]() |
![]() |
#4 |
Forumator
Data rejestracji: 28.02.2002
![]() |
a masz wlaczone dma? A w sprawie tasm, to najlepiej cdr miec na osobnej i hdd na osobnej
#5 | |
Gość
|
Cytat:
Nagrywalem miedzy innymi Nero, ale troszeczke starsza wersje niz podales. System Windows ME. Napewno mam 16x ![]() |
|
![]() |
#6 | |
Gość
|
Cytat:
Tak, wlasnie! Mam IDE. Ale nagrywarke mam osobno podlaczona, razem jest tylko CDrom i dysk. A nie wiesz jakie jest najlepsze ustawienie slave, master? Nie, taki komunikat mi sie nie pokazuje. Bede wdzieczny za pomoc. |
|
![]() |
#7 | |
Gość
|
Cytat:
|
|
![]() |
#8 |
Gość
|
......a może płytki mają max prędkość - mniejszą niż max nagrywarki...
|
![]() |
#9 |
Stały bywalec ;)
Data rejestracji: 19.02.2002
![]() |
Hmmm jeśli nagrywasz z twrdziela to zobacz kiedy ostatnio robiłeś defragmentacje dysku
![]() .................................................. ........................ Pozdrawiam Face OFF
#10 | |
Gość
|
Cytat:
![]() |
|
![]() |
#11 | |
Gość
|
Cytat:
|
|
![]() |
#12 |
NVISION
Data rejestracji: 20.01.2002
![]() |
Jak to obsługuje 700MB. Tu nie chodzi o pojemnosc a o szybkosc nagrywania.
Zobacz czy te płytki mozna nagrywac z 16x prędkością. |
![]() |
![]() |
#13 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 11.03.2002
![]() |
Ja mam również podobny problem. Kupiłem ostatnio CDR LG 24/10/40 no i przy kopiowaniu płyty z CD idzie strasznie wolno. Myślałem że to kwestia Cd-romu, więc zmieniłem z LG 32X na LG 52X, idzie szybciej, ale nadal zachowuje się tak jakby CDk za wolno podawał dane w stosunku do pracy nagrywarki. Dodam że skonfigurowane mam to tak, że na jednej taśmie UDMA66 jest twardziel, a na drugiej CDk i nagrywarka.
#14 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 08.03.2002
![]() |
Dla kolegi Bodzia - nigdy nie należy podłączać twardziela i cd-romu na jednej taśmie !!! a co do master czy slave to lepiej master ale u mnie przy tej nagrywarce to nie miało znaczenia.
|
![]() |
![]() |
#15 | |
Gość
|
Cytat:
![]() |
|
![]() |
|
|