![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Napędy optyczne CD Tematy poswięcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt CD-R/RW |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
![]() |
#1 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 02.02.2003
![]() |
Jak zakutualizować bios nagrywarki?
Posiadam model nagrywarki HP 8100/8110i (4x2x24). NA stronie CDRINFO jest bios v1.0n hacked (8100) dzięki któremu będe mógł wypalać płytki 80 min. Wiem, że to nie jest zadanie dla początkujących dlatego prosiłbym o poinformaowanie mnie jak krok po kroku tego dokonać. Jestem świadomy, że upgradowanie biosu jest niebezpieczne i robimy to na swoją odpowiedzialność ....ale kiedyś trzeba zacząć...Jeśli ktoś znalazłby chwilkę aby mi to wyjaśnić będę bardzo wdzięczny. Pozdrawiam...
|
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
.:Esin Member:.
CDRinfo VIP
Data rejestracji: 31.12.2002
![]() ![]() |
Polecam link
http://www.cdrinfo.pl/cdr/porady/poczatkujacy-bios.php3 Odpowiedż Macieja: http://forum.cdrinfo.pl/showthread.p...threadid=14870
Jak mądrze zadawać pytania Ostatnio zmieniany przez Maciej : 02.02.2003 o godz. 13:38 |
![]() |
![]() |
#3 |
OldBoy
Data rejestracji: 18.05.2002
![]() ![]() |
Najlepiej jednak zalecam przeczytać (jako lektura dodatkowa ale obowiązkowa) plik readme.***, który prawie zawsze jest dołączony do firmware. 8)
|
![]() |
![]() |
#4 |
przeciętny zjadacz...piwa
Zlotowicz
Data rejestracji: 12.04.2002
![]() |
Koledzy mają rację. Nic dodać, nic ująć.
|
![]() |
![]() |
#5 |
Nowy na forum
![]() |
No tak! Szkoda, że tylko tyle pomocy!
Linki które podaliście już dawno odwiedziłem, a informacje aby przeczytać plik redme.txt to raczej nie uważam za pomoc jaką prosiłem. Zresztą chyba każdy czyta pliki dołaczone do rzeczy o których nie ma pojęcia nawet jak są w języku angielskim. Ja chiałem uzysjkać informacje od osób które tego dokonały i wiedza jakich błędów trzeba się ustrzec i jak należy postępować z upgredowniem.
|
![]() |
![]() |
#6 |
OldBoy
![]() ![]() |
Nie upgradowłem biosu HP.
Ale wielokrotnie robiłem to w Teac w540e. Nie cztałem linków, skupiłem się wyłącznie na readme. Doszedłem od 1A do 1H w biosach. Flashowałem wielokrotnie biosy kart graficznych i MB. Jest to proste jak pie......ie. Trochę ogólnej wiedzy o BHP i nie można tego robić pośpiesznie. Modlić się tylko należy aby nic nie stało się na zasilaniu, sąsiad nie włączył wiertarki, żona miksera albo ktoś na klatce nie wykręcił korków. Podstawy BHP przy czynnościach flashowania znajdziesz na www.bios.help.pl, są one wprawdzie dla MB ale ich ogólność przenosi się na wszystkie procesy flashowania. Sorry, ale jest taka ogólna zasada: szukasz pomocy - pomóż sobie najpierw sam. W razie następnych pytań służę linkami, nie będę jednak opisywał szczegółowo kolejności czynności. Zrobili to już inni, nie będę uprawiał plagiatów. Na konkretne pytanie chętnie i niezobowiązująco odpowiem. 8) |
![]() |
![]() |
#7 |
Nowy na forum
![]() |
OK to znowu ja
Ten link do strony raczej chwilowo jest nieaktualny. A wracając do pytań. W tym pliku zawarta jest następująca informacja. Proszą aby utworzyć dyskietkę startową i tak czynię następnie żadają aby przegrać plik na dyskietkę startową. Następnie żadają odpalić komp z tej dyskietki i tutaj moje pytanie co się wydarzy....Bo chciałbym wiedzieć w razie czego co mam nacisnąć lub co mam zrobić...?
|
![]() |
![]() |
#8 |
Guru
Zlotowicz
Data rejestracji: 02.01.2002
![]() |
Witam !
... komp uruchomi sie z dyskietki startowej ! Potem musisz wywołac program do flashowania wpisujac poprostu jego nazwe np XFlash.exe i naciskasz enter Program sie uruchomi i zapewne poprosi o wpisanie nazwy pliku z biosem - wpiszesz ta nazwe razem z roszczezeniem. Mozliwe ze bedziesz mógł zrobic kopie biezacego BIOSU wiec wpisujesz np stary.rozszerzenie / nazwa to max 8 znaków i klikasz enter program zacznie flashowanie i zapewne poprosi o restart albo cos takiego NIC NIE RÓB PODCZAS FLAHOWANIA i badz pewniez ze program skonczył flashowanie zanim zaczniesz cos działac TAKA jest standardowa procedura podczas flashowania z dyskietki - moze sie róznic od tej która napotkasz Pozdrawiam |
![]() |
![]() |
#9 | |
OldBoy
![]() ![]() |
Re: OK to znowu ja
Cytat:
Poszukaj jeszcze w artykułach na www.dzikie.net. 8) |
|
![]() |
![]() |
#10 |
Stały bywalec ;)
Data rejestracji: 17.11.2002
![]() |
Cześć
Aktualizowałem ten bios jakiś rok temu bo mi HP nie nagrywała plytek 80 minut, a ztym biosem 1.0n od Sony nagrywa Aktualizacja jest dosyć ciekawa A więc: 1. Masz do nagrywarki HP8100i orginalną płytkę z oprogramowaniem zainstaluj z niej wszystko co się da 2. następnie zainstaluj 8100-10g.exe 3. odpal update.exe i wybierz plik 8100_10n.bin wciśnij ok. Oto i cała operacja robi się ją pod windowsem U mnie nie było widać przycisku OK wtedy trzeba wcisnąć ENTER Nagrywarka z tym biosem jest ok działa do dzisiaj u mojego braciaka Pozdrawiam |
![]() |
![]() |
#11 |
Nowy na forum
![]() |
Dzięki ME!
Faktycznie postąpiłem jak ty mi napisałeś i udało się!! Zaktualizowałem bio nagrywarki pierwszy test wypalenie plytki 80 powiódł się i wszystko działą bez problemowo .....dzięki za pomoc wszystkim..
|
![]() |
![]() |
|
|