Powrót   Forum CDRinfo.pl > Napędy optyczne i nagrywanie CD, DVD, Blu-ray, HD DVD > Napędy optyczne CD

Napędy optyczne CD Tematy poswięcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt CD-R/RW

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Dyskusja zamknięta

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 02.02.2003, 11:17   #1
infodaro
Nowy na forum

Data rejestracji: 02.02.2003
infodaro w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Jak zakutualizować bios nagrywarki?

Posiadam model nagrywarki HP 8100/8110i (4x2x24). NA stronie CDRINFO jest bios v1.0n hacked (8100) dzięki któremu będe mógł wypalać płytki 80 min. Wiem, że to nie jest zadanie dla początkujących dlatego prosiłbym o poinformaowanie mnie jak krok po kroku tego dokonać. Jestem świadomy, że upgradowanie biosu jest niebezpieczne i robimy to na swoją odpowiedzialność ....ale kiedyś trzeba zacząć...Jeśli ktoś znalazłby chwilkę aby mi to wyjaśnić będę bardzo wdzięczny. Pozdrawiam...
infodaro jest offline  

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 02.02.2003, 12:51   #2
Maciej
.:Esin Member:.
CDRinfo VIP

Data rejestracji: 31.12.2002
Maciej niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>Maciej niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Polecam link
http://www.cdrinfo.pl/cdr/porady/poczatkujacy-bios.php3
Odpowiedż Macieja:
http://forum.cdrinfo.pl/showthread.p...threadid=14870

Ostatnio zmieniany przez Maciej : 02.02.2003 o godz. 13:38
Maciej jest offline  
Stary 02.02.2003, 19:20   #3
esem
OldBoy

Data rejestracji: 18.05.2002
esem jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>esem jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>
Najlepiej jednak zalecam przeczytać (jako lektura dodatkowa ale obowiązkowa) plik readme.***, który prawie zawsze jest dołączony do firmware. 8)
esem jest offline  
Stary 02.02.2003, 20:54   #4
epol
przeciętny zjadacz...piwa
Zlotowicz

Data rejestracji: 12.04.2002
epol niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Koledzy mają rację. Nic dodać, nic ująć.
Stary 03.02.2003, 13:44   #5
infodaro
Nowy na forum

No tak! Szkoda, że tylko tyle pomocy!

Linki które podaliście już dawno odwiedziłem, a informacje aby przeczytać plik redme.txt to raczej nie uważam za pomoc jaką prosiłem. Zresztą chyba każdy czyta pliki dołaczone do rzeczy o których nie ma pojęcia nawet jak są w języku angielskim. Ja chiałem uzysjkać informacje od osób które tego dokonały i wiedza jakich błędów trzeba się ustrzec i jak należy postępować z upgredowniem.
infodaro jest offline  
Stary 03.02.2003, 14:02   #6
esem
OldBoy

esem jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>esem jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>
Nie upgradowłem biosu HP.
Ale wielokrotnie robiłem to w Teac w540e. Nie cztałem linków, skupiłem się wyłącznie na readme. Doszedłem od 1A do 1H w biosach.
Flashowałem wielokrotnie biosy kart graficznych i MB.
Jest to proste jak pie......ie. Trochę ogólnej wiedzy o BHP i nie można tego robić pośpiesznie. Modlić się tylko należy aby nic nie stało się na zasilaniu, sąsiad nie włączył wiertarki, żona miksera albo ktoś na klatce nie wykręcił korków.
Podstawy BHP przy czynnościach flashowania znajdziesz na www.bios.help.pl, są one wprawdzie dla MB ale ich ogólność przenosi się na wszystkie procesy flashowania.
Sorry, ale jest taka ogólna zasada: szukasz pomocy - pomóż sobie najpierw sam.
W razie następnych pytań służę linkami, nie będę jednak opisywał szczegółowo kolejności czynności. Zrobili to już inni, nie będę uprawiał plagiatów. Na konkretne pytanie chętnie i niezobowiązująco odpowiem. 8)
esem jest offline  
Stary 03.02.2003, 19:36   #7
infodaro
Nowy na forum

OK to znowu ja

Ten link do strony raczej chwilowo jest nieaktualny. A wracając do pytań. W tym pliku zawarta jest następująca informacja. Proszą aby utworzyć dyskietkę startową i tak czynię następnie żadają aby przegrać plik na dyskietkę startową. Następnie żadają odpalić komp z tej dyskietki i tutaj moje pytanie co się wydarzy....Bo chciałbym wiedzieć w razie czego co mam nacisnąć lub co mam zrobić...?
infodaro jest offline  
Stary 03.02.2003, 19:49   #8
Laser
Guru
Zlotowicz

Data rejestracji: 02.01.2002
Laser zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Witam !

... komp uruchomi sie z dyskietki startowej !

Potem musisz wywołac program do flashowania wpisujac poprostu jego nazwe np XFlash.exe i naciskasz enter

Program sie uruchomi i zapewne poprosi o wpisanie nazwy pliku z biosem - wpiszesz ta nazwe razem z roszczezeniem.

Mozliwe ze bedziesz mógł zrobic kopie biezacego BIOSU wiec wpisujesz np stary.rozszerzenie / nazwa to max 8 znaków i klikasz enter program zacznie flashowanie i zapewne poprosi o restart albo cos takiego

NIC NIE RÓB PODCZAS FLAHOWANIA i badz pewniez ze program skonczył flashowanie zanim zaczniesz cos działac

TAKA jest standardowa procedura podczas flashowania z dyskietki - moze sie róznic od tej która napotkasz

Pozdrawiam
Laser jest offline  
Stary 03.02.2003, 20:53   #9
esem
OldBoy

Re: OK to znowu ja

Cytat:
infodaro napisa***322;(a)
Ten link do strony raczej chwilowo jest nieaktualny. A wracając do pytań. W tym pliku zawarta jest następująca informacja. Proszą aby utworzyć dyskietkę startową i tak czynię następnie żadają aby przegrać plik na dyskietkę startową. Następnie żadają odpalić komp z tej dyskietki i tutaj moje pytanie co się wydarzy....Bo chciałbym wiedzieć w razie czego co mam nacisnąć lub co mam zrobić...?
Sorry, była to bardzo mądra strona.
Poszukaj jeszcze w artykułach na www.dzikie.net. 8)
esem jest offline  
Stary 03.02.2003, 21:53   #10
ME
Stały bywalec ;)

Data rejestracji: 17.11.2002
ME w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Cześć
Aktualizowałem ten bios jakiś rok temu bo mi HP nie nagrywała plytek 80 minut, a ztym biosem 1.0n od Sony nagrywa

Aktualizacja jest dosyć ciekawa
A więc:
1. Masz do nagrywarki HP8100i orginalną płytkę z oprogramowaniem
zainstaluj z niej wszystko co się da
2. następnie zainstaluj 8100-10g.exe
3. odpal update.exe i wybierz plik 8100_10n.bin wciśnij ok.
Oto i cała operacja robi się ją pod windowsem
U mnie nie było widać przycisku OK wtedy trzeba wcisnąć ENTER

Nagrywarka z tym biosem jest ok działa do dzisiaj u mojego braciaka

Pozdrawiam
ME jest offline  
Stary 04.02.2003, 08:56   #11
infodaro
Nowy na forum

Dzięki ME!

Faktycznie postąpiłem jak ty mi napisałeś i udało się!! Zaktualizowałem bio nagrywarki pierwszy test wypalenie plytki 80 powiódł się i wszystko działą bez problemowo .....dzięki za pomoc wszystkim..
infodaro jest offline  
Dyskusja zamknięta

Twoje uprawnienia: