Powrót   Forum CDRinfo.pl > Napędy optyczne i nagrywanie CD, DVD, Blu-ray, HD DVD > Napędy optyczne CD

Napędy optyczne CD Tematy poswięcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt CD-R/RW



Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Dyskusja zamknięta
 
Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 27.10.2003, 17:20   #1
Microft
Nowy na forum
 
Avatar użytkownika Microft
 
Data rejestracji: 25.06.2002
Posty: 22
Microft w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Problem z TDK 241040B

Witam,
System win2000
Napedy podpiete:
Prim Master: HDD 80GB
Prim Slave: LiteON CDRW 522452

Sec Master: TDK CDRW 241040B

Dzisiaj wypalalem na TDK kilka plytek (bez zadnych problemow), zaczalem wypalac 7 plytke (w Nero) doszlo standardowo do 3% i zamiast zaczac wypalac Nero stalo na 3% a nagrywarka tylko "mielila" plytke nie wypalajac na niej nic. Po 3 minutach takiej pracy (gdzie zwykle trwa cos takiego ok 20sec.) kazalem nero przerwac zapis, lecz nawet po wylaczeniu nero dzialal on nadal w tle i Ctrl+Alt+Del nie mogl go wylaczyc (odmowa dostepu do programu), a tacka w TDK nie wysuwala sie.

Zresetowalem kompa i wysunalem tacke "recznie".

Po zresetowaniu wszystko wygladalo dobrze ale gdy uruchomilem windowsa i wlozylem nowa czysta plytke do TDK to po ok 1min. tacka sama sie wysunela.

Wlazylem zapisana plytke do TDK zaczela mrugac zielona dioda (ale plytka w napedzie sie nie ruszala), po ok 1-2 min. tacka sam sie wysunela.

Wzialem odlaczylem LiteONa i na jego miejsce podpialem TDK. Wszystko bylo tak samo (dioda odczytu mruga przez 1-2 minuty mimo ze plytka w nim sie nie rusza i po ok 1-2 minutach wysuwa samoczynnie tacke). BIOS widzi TDK bez problemu.

Naped ma juz prawie 2 lata i przypuszczam ze nadszedl jego koniec ale wole sie upewnic.

Czekam na propozycje. Dzieki za wszelka pomoc
Microft jest offline  

  #ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec
 
 
 
Data rejestracji: 29.12.2008
Lokalizacja: Sieć globalna
Wiek: 31
Posty: 1227
 

CDRinfo.pl is online  
Stary 27.10.2003, 17:56   #2
SEBAW
Stary użytkownik
Zlotowicz
 
Avatar użytkownika SEBAW
 
Data rejestracji: 09.06.2002
Lokalizacja: W-ń
Posty: 3,392
SEBAW jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>SEBAW jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>
Chyba bios się uszkodził. Wgraj najnowy, a może coś pomoże.
SEBAW jest offline  
Stary 27.10.2003, 18:47   #3
Microft
Nowy na forum
 
Avatar użytkownika Microft
 
Data rejestracji: 25.06.2002
Posty: 22
Microft w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Przez BIOS masz na mysli firmware nagrywarki, czy BIOS komputera ? Wole zapytac dla pewnosci.
Microft jest offline  
Stary 27.10.2003, 18:51   #4
SEBAW
Stary użytkownik
Zlotowicz
 
Avatar użytkownika SEBAW
 
Data rejestracji: 09.06.2002
Lokalizacja: W-ń
Posty: 3,392
SEBAW jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>SEBAW jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>
Bios nagrywarki.
SEBAW jest offline  
Stary 27.10.2003, 19:11   #5
Microft
Nowy na forum
 
Avatar użytkownika Microft
 
Data rejestracji: 25.06.2002
Posty: 22
Microft w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Dzieki za pomoc, BIOSa do TDK poszukam jeszcze dzisiaj i jutro odezwe sie czy dziala. W koncu mam jeszcze mojego LiteONa wiec nie jest jeszcze tak zle .

JEdno Pytanie wlasnie znalazlem na stronce z firmware do nagrywarek BIOSy do TDK 241040B:
- 57S4
- 57S5
- 57S7

Ktory powinienem wziasc ?
Aha, moj model TDK 241040B to podobno wersja OEM LiteON LTR-24102B, to czy moge wykozystac do wymiany BIOSu program MtkWinFlash v.1.5.3.4

Dzieki za pomoc.

Ostatnio zmieniany przez Microft : 27.10.2003 o godz. 19:23
Microft jest offline  
Stary 27.10.2003, 19:32   #6
SEBAW
Stary użytkownik
Zlotowicz
 
Avatar użytkownika SEBAW
 
Data rejestracji: 09.06.2002
Lokalizacja: W-ń
Posty: 3,392
SEBAW jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>SEBAW jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>
Na tej stronie masz bios http://forum.rpc1.org/dl_firmware.php?download_id=684
A tu masz link do najnowszego biosu: http://www.tdk-europe.com/cyclone/firmware/57s7.exe
Przed flashowaniem zalecane jest wyłączenie DMA dla nagrywarki oraz wyłączenie antywirów, itp. Potem (po restarcie) wszystko możesz włączyć. Jeżeli podczas aktualizacji zatrzyma ci się pasek stanu to nie resetuj kompa, ponieważ to trochę może potrwać. Zakończenie wgrywania ujawnia sie komunikatem. Życzę powodzenia.
Plik ściągnąłem i nie potrzeba mtkflasha bo sam program się "aktualizuje" w nagrywarce.
SEBAW jest offline  
Stary 27.10.2003, 20:20   #7
Microft
Nowy na forum
 
Avatar użytkownika Microft
 
Data rejestracji: 25.06.2002
Posty: 22
Microft w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Zrobilem co poleciles (wylaczylem DMA i antywira), flashowanie przebieglo bez problemow (trwalo moze z 7 sekund i zakonczone komunikatem completed i ze trzeba ponownie uruchomic komputer).

Teraz windows widzi dalej nagrywarke, Nero widzi ja i rozpoznaje nowy firmware, po wlozeniu do niej nagranej wczesniej plytki dioda odczytu (zielona) miga teraz przez ok 30 sekund a tacka sama juz sie nie wysuwa. Po wlozeniu plytki do napedu wogole plytka sie w nim nie obraca.

Masz moze jeszcze jakies propozycje ?
Microft jest offline  
Stary 27.10.2003, 20:43   #8
SEBAW
Stary użytkownik
Zlotowicz
 
Avatar użytkownika SEBAW
 
Data rejestracji: 09.06.2002
Lokalizacja: W-ń
Posty: 3,392
SEBAW jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>SEBAW jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>
Może Eprom został uszkodzony
Wgraj jeszcze stery ASPI oraz jak masz płyte główną opartą na chipsecie VIA to wgraj stery do VIA.
Przy nagrywaniu mimo, że ma się włączone DMA może zostać przerwany transfer danych, co prowadzi do opróżnia bufora w nagrywarce i tzw. mulenia. Dzieje się tak (nie we wszystkich przypadkach) przez błąd użytkownika poprzez włączonego antywirusa podczas wypalania. A Ty tak miałeś
SEBAW jest offline  
Stary 27.10.2003, 21:06   #9
Microft
Nowy na forum
 
Avatar użytkownika Microft
 
Data rejestracji: 25.06.2002
Posty: 22
Microft w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
ASPI juz sprawdzilem, stery tez odpadaja. Zreszta dopiero 3 tyg. temu system przeinstalowalem wiec wszystko jest ma najnowsze wersje. Tylko Nero 5.5 zostawilem (roznie to bywa z 6)
W sprawie tzw. mulenia to wiem o co ci chodzi, tylko ze ty mowisz o przypadku gdy przerywa zapis np. w polowie wypalania plytki, a ja mialem przypadek gdy zaczynasz wypalanie (wowczas nero odrazu wskazuje 3% nastepnie ok 20sek. tak stoi i dopiero po tym czasie zaczyna sie wypalanie). Ten czas "czekania" nero na poczatku jest normalny, zawsze go mam zarowno w moim TDK jak i w LiteONie.

Na tej nagrywarce wypalilem ok 2500CD w ciagu ostatnich niecalych 2 lat, zawsze przy wlaczonym antywirusie i nie bylo takich problemow.

Coz juz chyba pogodzilem sie ze strata , w koncu mam jeszcze druga/zapasowa nagrywarke. Dzieki za pomoc.

Jakbys mial jakies jeszcze pomysly to daj znac .
Microft jest offline  
Dyskusja zamknięta

Opcje związane z dyskusją
Tryby wyświetlania

Twoje uprawnienia:
Nie możesz rozpoczynać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz umieszczać załączników
Nie możesz edytować swoich postów

BB codeWłączone
EmotikonkiWłączone
Kody [IMG]Włączone
Kody HTML są Wyłączone

Teleport


Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 23:07.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2021, vBulletin Solutions Inc.