![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Napędy optyczne CD Tematy poswięcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt CD-R/RW |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
![]() |
#1 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 29.01.2005
![]() |
![]()
witam.
mam problem z nagrywarką TDK (CDRW4800B), pracowała 2 miesiące i było ok, ale nagle przestała nagrywać i czytać ( nie może się rozkręcić ![]() czy można ją jakoś kalibrować? bo nie wiem co jeszcze pomoże. proszę o pomoc!! |
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
Nowy na forum
![]() |
świetne forum- boskie!!
moderatorzy chyba na wakacjach ( albo na feriach ) ![]() normalnie sysunia. szybciej chyba by było wysłać sprzęt do reklamacji niż czekać tu na odpowiedź... ![]() pozdrowienia dla niepocieszonych. |
![]() |
![]() |
#3 |
XV1100
![]() Data rejestracji: 19.02.2002
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Moze po prostu padla...najprosciej i na szybko to sprawdz ja na innym kompie. Pozniej dopiero mozna myslec co moze byc.
Przeczysc tez profilaktycznie optyke. O serwisie zapomnij, nie oplaca sie i lepiej od razu kupic nowy sprzet. PS Nie dziw sie ze nikt ci sensownie nie odpowiedzial, bo niby co mozna ci poradzic jesli w opisie podajesz tylko ze nagle przestala pracowac i nie pomogla zmiana biosu. |
![]() |
![]() |
#4 |
Nowy na forum
![]() |
no więc:
po 1wsze- dziękuję za odpowiedź ![]() 2. optyka wyczyszczona ( parę razy ), 3. bios uaktualniony, 4. nagrywa CDRW a nie nagrywa CDR; czyta jedną na dziesięć płytek z gazet, i czasem czyta nagrane wcześniej płytki, lecz ich nie kopiuje. Kolega mówił mi że można ją kalibrować. pytanie moje brzmi jak ![]() nie wiem czy to pomoże w odpowiedzi ale podam konfigurację sprzętową: AMD 1700+@2600+ /Spire falconrock II EPOX 8RDA+ HIS Radeon 9200 128/128 2x256 DDR (333) INFINEONE 80GB Maxtor zasilacz Chieftec 350W OS:win2000pro |
![]() |
![]() |
#5 |
Nowy na forum
![]() |
aha, zapomniałem dodać, że nagrywarka była sprawdzana na 2 innych komputerach.
|
![]() |
![]() |
#6 |
XV1100
![]() Data rejestracji: 19.02.2002
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Czyli typowy pad lasera.
Musisz rozebrac naped i poszukac gdzies w poblizu oczka lasera potencjometru/pokretla. Moze byc, moze i go nie byc...to zalezy od producenta, ale jak znajdziesz to poprobuj lekko pokrecic nim i testowac czy cos dalo. W gre wchodzi niewielki obrot, rzedu 1/6-1/3 obrotu i musisz sie liczyc z tym ze jesli cos ta cala operacja da, to bedzie to efekt na krotka mete. W kazdym razie pobawic sie mozesz. |
![]() |
![]() |
#7 |
Nowy na forum
![]() |
aha, to czyli nawet jak uda mi się ustawić laser, to nagrywarka nie podziała długo? ale ile? jedno nagranie 50, 100??
chodzi mi o to, czy mam sobie dać spokój z nią i kupić nową, czy warto jeszcze ją reanimować? PS. pokrętełko znalazłem ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Nowy na forum
![]() |
aha, spróbuję i dam znać.
dziękuję za informacje. pozdrawiam ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
.:Esin Member:.
CDRinfo VIP
Data rejestracji: 31.12.2002
![]() ![]() |
szkoda zachodu ...jeśli nawet ustawisz odowiednią moc lasera, to nie pochodzi długo. Myślę, że czas na nową nagrywareczkę.
|
|