Powrót   Forum CDRinfo.pl > Napędy optyczne i nagrywanie CD, DVD, Blu-ray, HD DVD > Napędy optyczne CD

Napędy optyczne CD Tematy poswięcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt CD-R/RW

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Dyskusja zamknięta

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 29.01.2005, 16:52   #1
antenna
Nowy na forum

Data rejestracji: 29.01.2005
antenna w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Red face problem z TDK cyclone 48x24x48

witam.
mam problem z nagrywarką TDK (CDRW4800B), pracowała 2 miesiące i było ok, ale nagle przestała nagrywać i czytać ( nie może się rozkręcić ) wrzuciłem nowy bios- nic nie pomaga.
czy można ją jakoś kalibrować? bo nie wiem co jeszcze pomoże.
proszę o pomoc!!
antenna jest offline  

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 31.01.2005, 08:45   #2
antenna
Nowy na forum

świetne forum- boskie!!
moderatorzy chyba na wakacjach ( albo na feriach ) , pomoc aż się leje z wszystkich stron!
normalnie sysunia.
szybciej chyba by było wysłać sprzęt do reklamacji niż czekać tu na odpowiedź...
pozdrowienia dla niepocieszonych.
antenna jest offline  
Stary 31.01.2005, 09:55   #3
grzeniu
XV1100

Data rejestracji: 19.02.2002
grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
Moze po prostu padla...najprosciej i na szybko to sprawdz ja na innym kompie. Pozniej dopiero mozna myslec co moze byc.
Przeczysc tez profilaktycznie optyke. O serwisie zapomnij, nie oplaca sie i lepiej od razu kupic nowy sprzet.

PS Nie dziw sie ze nikt ci sensownie nie odpowiedzial, bo niby co mozna ci poradzic jesli w opisie podajesz tylko ze nagle przestala pracowac i nie pomogla zmiana biosu.
Stary 31.01.2005, 12:08   #4
antenna
Nowy na forum

no więc:
po 1wsze- dziękuję za odpowiedź
2. optyka wyczyszczona ( parę razy ),
3. bios uaktualniony,
4. nagrywa CDRW a nie nagrywa CDR; czyta jedną na dziesięć płytek z gazet,
i czasem czyta nagrane wcześniej płytki, lecz ich nie kopiuje.

Kolega mówił mi że można ją kalibrować.
pytanie moje brzmi jak

nie wiem czy to pomoże w odpowiedzi ale podam konfigurację sprzętową:
AMD 1700+@2600+ /Spire falconrock II
EPOX 8RDA+
HIS Radeon 9200 128/128
2x256 DDR (333) INFINEONE
80GB Maxtor
zasilacz Chieftec 350W
antenna jest offline  
Stary 31.01.2005, 12:10   #5
antenna
Nowy na forum

aha, zapomniałem dodać, że nagrywarka była sprawdzana na 2 innych komputerach.
antenna jest offline  
Stary 31.01.2005, 13:28   #6
grzeniu
XV1100

grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
Czyli typowy pad lasera.
Musisz rozebrac naped i poszukac gdzies w poblizu oczka lasera potencjometru/pokretla. Moze byc, moze i go nie byc...to zalezy od producenta, ale jak znajdziesz to poprobuj lekko pokrecic nim i testowac czy cos dalo. W gre wchodzi niewielki obrot, rzedu 1/6-1/3 obrotu i musisz sie liczyc z tym ze jesli cos ta cala operacja da, to bedzie to efekt na krotka mete. W kazdym razie pobawic sie mozesz.
Stary 31.01.2005, 13:48   #7
antenna
Nowy na forum

aha, to czyli nawet jak uda mi się ustawić laser, to nagrywarka nie podziała długo? ale ile? jedno nagranie 50, 100??
chodzi mi o to, czy mam sobie dać spokój z nią i kupić nową, czy warto jeszcze ją reanimować?
PS. pokrętełko znalazłem - z boku lasera to chyba to, bo jest jeszcze śrubka, ale jest "zalakowana". więc chyba nie da się jej kręcić.
antenna jest offline  
Stary 31.01.2005, 13:59   #8
grzeniu
XV1100

Na jak dlugo to pomoze nikt nie wie, co ci szkodzi sprobowac chocby dla satysfakcji. A nowy naped zawsze mozesz kupic, w koncu teraz to sie kreci w granicach 100zl.
Stary 31.01.2005, 14:36   #9
antenna
Nowy na forum

aha, spróbuję i dam znać.
dziękuję za informacje.
pozdrawiam
antenna jest offline  
Stary 31.01.2005, 18:16   #10
Maciej
.:Esin Member:.
CDRinfo VIP

Data rejestracji: 31.12.2002
Maciej niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>Maciej niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
szkoda zachodu ...jeśli nawet ustawisz odowiednią moc lasera, to nie pochodzi długo. Myślę, że czas na nową nagrywareczkę.

Twoje uprawnienia: