Powrót   Forum CDRinfo.pl > Napędy optyczne i nagrywanie CD, DVD, Blu-ray, HD DVD > Napędy optyczne CD

Napędy optyczne CD Tematy poswięcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt CD-R/RW

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Odpowiedz na post

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 18.05.2003, 23:49   #1
Andy2
Stały bywalec ;)

Data rejestracji: 30.04.2003
Andy2 w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
ASPI i NERO - głupie pytanie

Wyczytałem gdzieś na formu, że aby nagrywać płytki w Nero jako zwykły użytkownik należy zainstalować ASPI i zmienić pewien plik w katalogu Nero... ale ASPI instaluje się chyba tylko w przypadku nagrywarek SCSI, no nie? A większość na rynku to chyba IDE.

Z góry dzięki za odpowiedź.
Andrzej

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 19.05.2003, 00:29   #2
CrazyLucas
Forumator

Data rejestracji: 30.12.2002
CrazyLucas zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
CDROMY i nagrywarki IDE sa programowo zgodne ze SCSI stad koniecznosc instalacji ASPI, co do moxliwosci nagrywania z poziomu zwyklego usera w win2000/XP to poszukaj w dziale download odpowiedniej latki do nero (zreszta nowe wersje chyba jusz tego buga nie maja)
CrazyLucas jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 19.05.2003, 03:14   #3
CIAPEK
mów mi więcej :P
CDRinfo VIP

Data rejestracji: 17.02.2003
CIAPEK niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>CIAPEK niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Re: ASPI i NERO - głupie pytanie

Cytat:
Andy2 napisa***322;(a)
Wyczytałem gdzieś na formu, że aby nagrywać płytki w Nero jako zwykły użytkownik należy zainstalować ASPI i zmienić pewien plik w katalogu Nero... ale ASPI instaluje się chyba tylko w przypadku nagrywarek SCSI, no nie? A większość na rynku to chyba IDE.

Z góry dzięki za odpowiedź.
Andrzej
Nero był moim pierwszym programem tyczącym się nagrywania po formatowaniu dysku i nagrywałem nim płytki od początku więc moim zdaniem i raczej na pewno żadne inne pliki i żadne inne stery nie są potrzebne aby można było w pełni działać w tym programie.

nie załatwi wszystkiego "FLOTA", tak myślącego uważam za przegranego!
CIAPEK jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 19.05.2003, 08:07   #4
esem
OldBoy

Data rejestracji: 18.05.2002
esem jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>esem jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>
Nie ma głupich pytań - są tylko głupie odpowiedzi.
NERO ma własne ASPI - nie wymaga innych. Niemniej jednak korzystne jest ich założenie. Przyda się również innym programom nie mających własnego ASPI.
Stary 19.05.2003, 11:49   #5
pawelblu
Recydywista - Wielokrotny
Zlotowicz
CDRinfo VIP

Data rejestracji: 17.01.2003
pawelblu niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>pawelblu niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Re: ASPI i NERO - głupie pytanie

Cytat:
Andy2 napisa***322;(a)
Wyczytałem gdzieś na formu, że aby nagrywać płytki w Nero jako zwykły użytkownik należy zainstalować ASPI i zmienić pewien plik w katalogu Nero...
No nie wiem po co tak kombinowac. Juz od dosc dawna tak nie ma - co najmniej kilka wersji, moze nawet kilkanascie (tzn. dowolny user moze nagrywac do woli).
pawelblu jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 20.05.2003, 09:39   #6
Andy2
Stały bywalec ;)

Re: Re: ASPI i NERO - głupie pytanie

Cytat:
pawelblu napisa***322;(a)
No nie wiem po co tak kombinowac. Juz od dosc dawna tak nie ma - co najmniej kilka wersji, moze nawet kilkanascie (tzn. dowolny user moze nagrywac do woli).
Nie wiem od której wersji tak jest ale ja mam 5.5.9.13 i musiałem sobie poradzić z moim problemem poprzez zainstalowanie Nero Burn Rights i teraz jest OK. Żadne sterowniki ASPI nie były potrzebne.
Stary 20.05.2003, 13:30   #7
-Sid-The-Rat=>
Kocham Paskudy, Świntuszę

Avatar użytkownika -Sid-The-Rat=>

Data rejestracji: 30.03.2002
-Sid-The-Rat=> niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
dobra rada - nie zapieraj sie i daj sie przekonac innym - ASPI, zwlaszcza wersja 4.60 (dostepna poprzez ForceASPI) jest bardziej niz niezbedna - jesli tylko na krok odejdziesz od Nero i sprobujesz np. co umie Feurio, jak EAC zrzuca plyty czy cokolwiek innego...

wiekszosc problemow z nagrywaniem i bledami to efekt tego ze user nie uwaza sprawnego ASPI za cos waznego...
Stary 20.05.2003, 16:16   #8
Andy2
Stały bywalec ;)

Cytat:
-Sid-The-Rat=> napisa***322;(a)
wiekszosc problemow z nagrywaniem i bledami to efekt tego ze user nie uwaza sprawnego ASPI za cos waznego...
Czy mogą to być błędy typu: żółte kwadraciki w teście Scandiskiem w Nero?
Stary 20.05.2003, 16:23   #9
-Sid-The-Rat=>

tak
Stary 20.05.2003, 16:27   #10
Andy2
Stały bywalec ;)

Cytat:
tak
Dzięki za tak rozbudowaną odpowiedź :-)
Co do tych żółtych kwadratów, to czy możliwe, że 2 różne płytki z tej samej paczki nagrają się zupełnie różnie: jedna zieloniutka, że aż miło, a druga w połowie żółta :-)?
Stary 20.05.2003, 16:31   #11
-Sid-The-Rat=>

to juz pytanie z zakresu filozofii.. wiem na swoim przykladzie - mialem kumpla ktoremu pozyczylem nagrywarke - na poczatku bylo swietnie - wszystko ok, zielono i tak dalej, ale w pewnym momencie zaczelo sie sypac - plyty z zoltymi, ba! czerwonymi kawalkami, plyty padniete w polowie pomimo burn proofa, plyty z nieczytelnym cd-textem...

sprawdzilem aspi... 4 pliki - 4 rozne wersje... cud ze to dzialalo... okazalo sie ze poza nero zainstalowal jeszcze feurio, clona, wiona, cdrwina, deamon tools i alkoholoa... do tego bawil sie sp3 (w2k) i paroma powazniejszymi programami...

kuracja? forceaspi... [dump/kill/install/reset] i WSZSYTKIE problemy zniknely...
dlatego co jakis czas odpalam aspichck... nikomu od tego 3sekundowego wysilku reka nie odpadla - a sam wiem ze sie oplaca
Stary 20.05.2003, 16:46   #12
Andy2
Stały bywalec ;)

Cytat:
kuracja? forceaspi... [dump/kill/install/reset] i WSZSYTKIE problemy zniknely...
dlatego co jakis czas odpalam aspichck... nikomu od tego 3sekundowego wysilku reka nie odpadla - a sam wiem ze sie oplaca
U mnie jest w tej chwili tylko Nero. Zainstalowałem ASPI (w wersji force). I to co opisywałem, dzieje sie już po ich zainstalowaniu.
Może to jednak wina płytek (Lead Data), czytałem gdzieś, że one są do d...
Stary 20.05.2003, 17:08   #13
CIAPEK
CDRinfo VIP

CIAPEK niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>CIAPEK niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Cytat:
Andy2 napisa***322;(a)
Dzięki za tak rozbudowaną odpowiedź :-)
Co do tych żółtych kwadratów, to czy możliwe, że 2 różne płytki z tej samej paczki nagrają się zupełnie różnie: jedna zieloniutka, że aż miło, a druga w połowie żółta :-)?
Jasne, że to możliwe. Teraz są tak różne płytki, że aż kolorowo (żółto i zielono).
Nagrywam teraz Akossy, które wczoraj zakupiłem i pierwszy raz się na nich zawiodłem, taka rozbieżność w tych kwadracikach, że szok. Esperazne z Carrefoura lepiej się nagrywały i same zielone kwadraciki.

Stary 20.05.2003, 17:16   #14
Andy2
Stały bywalec ;)

Cytat:
CIAPEK napisa***322;(a)
Jasne, że to możliwe. Teraz są tak różne płytki, że aż kolorowo (żółto i zielono).
Nagrywam teraz Akossy, które wczoraj zakupiłem i pierwszy raz się na nich zawiodłem, taka rozbieżność w tych kwadracikach, że szok. Esperazne z Carrefoura lepiej się nagrywały i same zielone kwadraciki.
O tych problemach z zółtymi kwadracikami mówiłem w kontekście ASPI, tzn. czy od tego (ich brak lub złe działanie) może powodować takie problemy jak opisałem, że dwie "takie same" płytki, a inne "kolorki".
Stary 20.05.2003, 17:23   #15
CIAPEK
CDRinfo VIP

Cytat:
Andy2 napisa***322;(a)
O tych problemach z zółtymi kwadracikami mówiłem w kontekście ASPI, tzn. czy od tego (ich brak lub złe działanie) może powodować takie problemy jak opisałem, że dwie "takie same" płytki, a inne "kolorki".
a może, może, ASPI wiele może pozdro

Odpowiedz na post

Twoje uprawnienia: