![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Napędy optyczne CD Tematy poswięcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt CD-R/RW |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
|
![]() |
#1 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 27.05.2001
![]() |
Problem z Teac CD-540E
Od kilku dni mam problem z odczytem płyt na tym cd-romie.
Przy większości prób zrzucenia obrazu Clonem lub CDRwin mam błędy odczytu sektorów , testowałem kilkanaście płyt nagranych i tłoczonych Praktycznie żadna płyta nie przechodzi testu Nero CD Speed z powodu blędu odczytu jezeli napęd wystarował z prędkością x16 przy następnej próbie napęd zwalnia do x8-9 ale i tak 50% płyt nie przechodzi testu następna próba napęd startuje z predkością x4 i dopiero wtedy napęd odczytuje 95% płyt kod błędu w Nero CD-Speed to 0062900 - POWER ON, RESET, OR BUS DEVICE RESET OCCURRED Błedy występują również przy intalacji programów. Napęd ma 5 miesiecy Czy możliwe że to wina sterowników (płyta Abit ST6 Raid) czy padł sam napęd Napęd podłączony sam na drugim kanale kontrolera jako Master Naped pracuje w trybie PIO 4 (przy przełączeniu na UDMA 2 zawiesza się przy odczycie płyt) |
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
Niedzielny Palacz
Data rejestracji: 16.10.2001
![]() |
reinstalka windy pomoze to najpewniej wina windziaka polecam win98 albo win98se
i nie pakuj next time w winde wszystkiego jak leci |
![]() |
![]() |
#3 |
Wyjadacz ;)
Data rejestracji: 31.05.2001
![]() |
Miałem to samo, ale sporadycznie (co parę dni). W moim przypadku było to uszkodzenie napędu (najprawdopodobniej coś z optyką). Nie chcieli mi go wymienić - bo w serwisie działał (miałem pecha).
Więc... (nie mówcie tego nikomu - to tajemnica...) "dobiłem" napęd (umiejętnie, rzecz jasna) i poszedł do wymiany z powodu defektu elektroniki ![]() Podsumowując - stawiam na uszkodzenie napędu. Jeżeli błędy występują w sposób powtarzalny (da się je pokazać w serwisie) - to doradzam spacerek ![]() Pozdro.6 P.S. Nie zaszkodzi wcześniej podłączyć napęd u jakiegoś qmpla i się upewnić, żeby nie wyjść na głupa ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Niedzielny Palacz
Data rejestracji: 16.10.2001
![]() |
to teac tez moze zejsc z tasmy wadliwy ?
hmmmmmm chyba powinienem wziac to pod uwage nastepnym razem.... |
![]() |
![]() |
|
|