![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Napędy optyczne CD Tematy poswięcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt CD-R/RW |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
|
![]() |
#1 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 02.11.2002
![]() |
Problem z Teac CD-W524E
Siemanko, mam pewien problem, mianowicie moja nagrywarka nagrywa z duza wieksza predkoscia niz powinna, strasznie slimaczy sie, plyty nagrywam szybciej przy predkosci 12x niz przy 24x. Co mam zrobic? Z gory dziekuje za pomoc. Pozdrawiam...
|
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 | |
WeldMaster
Data rejestracji: 16.08.2001
![]() |
Re: Problem z Teac CD-W524E
Cytat:
|
|
![]() |
![]() |
#3 |
Nowy na forum
![]() |
Problem z Teac CD-W524E
Hmm... to w koncu DMA ma byc wlaczone czy tez nie?
![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
WeldMaster
Data rejestracji: 16.08.2001
![]() |
DMA ma byc zaznaczone,a nagrywanie w locie polega na tym ,że w napedzie CDROM masz włożoną płytke np.z grą a w nagrywarce czystą płytke i nagrywasz bezpośrednio bez posrednictwa dysku HDD.
Uwaga .Nie czytać tego postu jeśli ma ktoś nagrywarke dłużej niż tydzien... |
![]() |
![]() |
#5 |
Nowy na forum
![]() |
Problem z Teac CD-W524E
DMA mam zaznaczone, chodzi o to ze bufor przy predkosci 24x caly czas waha sie a przy 8-12x jest przy 94-99% ehh... rozmawialem z innymi to im plyte z danymi przy mniejszej predkosci nagrywa w 5-6min a mi to zajmuje 15-17min przy 24x :/
|
![]() |
![]() |
#6 |
Stały bywalec ;)
Data rejestracji: 15.09.2002
![]() |
Napisz cos wiecej. Jaki masz procek, dysk, plyte. Jak jest podlaczana nagrywarka - master? (z cd romem czy z dyskiem na tasmie). Czy nagrywales roznymi programami? Jakimi? Masz aspi?
Onmagarol |
![]() |
![]() |
#7 |
Stary użytkownik
Zlotowicz
Data rejestracji: 09.06.2002
![]() ![]() ![]() ![]() |
Prawdopodobnie masz słaby sprzęt, bądź też nagrywasz płyty audio z mp3. (oczywiście przyczyna może być też inna)
|
![]() |
![]() |
#8 |
Nowy na forum
![]() |
Problem z Teac CD-W524E
Siemanko... Na samym poczatq dzieqje tym ktorzy mi pomagaja, a co do sprzetu to faktycznie jest on juz zdeka stary, a konkretniej mowiac, obecnie pracuje na: PIII 450Mhz, dysk 8.6gb, plyta glowna: BH6, probowalem roznych programow Nero, WinOnCd... czesto je aktualizuje, aspi prawdopodobnie mam, a nagrywarka podpieta jest pod cd-rom. Pozdrawiam...
|
![]() |
![]() |
#9 | |
Stały bywalec ;)
![]() |
Re: Problem z Teac CD-W524E
Cytat:
Hmm sprzet jest wystarczajacy (ja mam dop takiej nagrywarki AMD 350). To co opisales to zbyt szybkie oproznianie bufora przy nagrywaniu. Najczesciej powoduje to slaby procek (twoj wystarcza) lub zbyt malo ramu (czyzbys mial 64? lub mniej). Ewentualnie mozesz zdefragmentowac dysk i nagrac cos w 24x wlaczajac tylko programik do nagrywania wylaczywszy inne dzialajace w tle. No i nic nie robic w tym czasie. Sprawdz jeszcze aspii - sa na cdr.info programiki do sprawdzania chodz tu sadze ze wszystko jest ok. Jeszcze na sile mozna sie czepiac plyty - bo jesli jest na via to moze trzeba via 4in 1 zainstalowac. Najbardziej prawdopodobne wydaje mi sie iz to przez zbyt duza fragmentacje dysku i malo RAMu. Choc gdzies ktos pisal ze wymienil tasma na krotsza i mu w podobnym przpadku pomoglo no ale tu to sie nie znam ![]() Pozdrawiam Onmagarol |
|
![]() |
![]() |
#10 |
Nowy na forum
![]() |
Problem z Teac CD-W524E
Ramu mam 128, wiec to raczej trzeba przekreslic... a reszta sprawdze w niedlugim czasie
![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Nowy na forum
![]() |
Problem z Teac CD-W524E
ASPI mam w wersji 4.71
![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Stały bywalec ;)
![]() |
Heh no to ram i procek sa wystarczajace. Jak zdefragmentujesz przy nagrywaniu wlacz monitor wykorzystania procesora- tak zeby sie upewnic. Jeszcze jedno - jaki masz system na kompie i jaki bios w nagrywarce (to juz tak zebyc do czegos sie przyczepic)
![]() ![]() Onmagarol |
![]() |
![]() |
#14 |
Nowy na forum
![]() |
Problem z Teac CD-W524E
System: win98SE, wersja biosu nagrywarki 1.0D
|
![]() |
![]() |