Powrót   Forum CDRinfo.pl > Napędy optyczne i nagrywanie CD, DVD, Blu-ray, HD DVD > Napędy optyczne CD

Napędy optyczne CD Tematy poswięcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt CD-R/RW

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Dyskusja zamknięta

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 02.11.2002, 15:36   #1
nastik
Nowy na forum

Data rejestracji: 02.11.2002
nastik w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Problem z Teac CD-W524E

Siemanko, mam pewien problem, mianowicie moja nagrywarka nagrywa z duza wieksza predkoscia niz powinna, strasznie slimaczy sie, plyty nagrywam szybciej przy predkosci 12x niz przy 24x. Co mam zrobic? Z gory dziekuje za pomoc. Pozdrawiam...
nastik jest offline  

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 02.11.2002, 15:56   #2
lopus
WeldMaster

Data rejestracji: 16.08.2001
lopus niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Re: Problem z Teac CD-W524E

Cytat:
nastik napisa***322;(a)
Siemanko, mam pewien problem, mianowicie moja nagrywarka nagrywa z duza wieksza predkoscia niz powinna, strasznie slimaczy sie, plyty nagrywam szybciej przy predkosci 12x niz przy 24x. Co mam zrobic? Z gory dziekuje za pomoc. Pozdrawiam...
Zobacz czy masz włączone DMA,no i chyba nie nagrywasz w locie bo z reguły w locie nagrywa o wiele wolniej.
lopus jest offline  
Stary 02.11.2002, 22:33   #3
nastik
Nowy na forum

Problem z Teac CD-W524E

Hmm... to w koncu DMA ma byc wlaczone czy tez nie? Bo juz pogubilem sie a jak mam sprawdzic czy jest nagrywane w locie czy tez nie? Tak w ogole to dzieki lopus... pozostalym rowniez, pozdrawiam...
nastik jest offline  
Stary 02.11.2002, 22:39   #4
lopus
WeldMaster

Data rejestracji: 16.08.2001
lopus niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
DMA ma byc zaznaczone,a nagrywanie w locie polega na tym ,że w napedzie CDROM masz włożoną płytke np.z grą a w nagrywarce czystą płytke i nagrywasz bezpośrednio bez posrednictwa dysku HDD.
Uwaga .Nie czytać tego postu jeśli ma ktoś nagrywarke dłużej niż tydzien...
lopus jest offline  
Stary 03.11.2002, 00:18   #5
nastik
Nowy na forum

Problem z Teac CD-W524E

DMA mam zaznaczone, chodzi o to ze bufor przy predkosci 24x caly czas waha sie a przy 8-12x jest przy 94-99% ehh... rozmawialem z innymi to im plyte z danymi przy mniejszej predkosci nagrywa w 5-6min a mi to zajmuje 15-17min przy 24x :/
nastik jest offline  
Stary 03.11.2002, 15:36   #6
onmagarol
Stały bywalec ;)

Data rejestracji: 15.09.2002
onmagarol w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Napisz cos wiecej. Jaki masz procek, dysk, plyte. Jak jest podlaczana nagrywarka - master? (z cd romem czy z dyskiem na tasmie). Czy nagrywales roznymi programami? Jakimi? Masz aspi?

Onmagarol
onmagarol jest offline  
Stary 03.11.2002, 16:42   #7
SEBAW
Stary użytkownik
Zlotowicz

Data rejestracji: 09.06.2002
SEBAW jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>SEBAW jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>SEBAW jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>SEBAW jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>
Prawdopodobnie masz słaby sprzęt, bądź też nagrywasz płyty audio z mp3. (oczywiście przyczyna może być też inna)
SEBAW jest offline  
Stary 03.11.2002, 23:50   #8
nastik
Nowy na forum

Problem z Teac CD-W524E

Siemanko... Na samym poczatq dzieqje tym ktorzy mi pomagaja, a co do sprzetu to faktycznie jest on juz zdeka stary, a konkretniej mowiac, obecnie pracuje na: PIII 450Mhz, dysk 8.6gb, plyta glowna: BH6, probowalem roznych programow Nero, WinOnCd... czesto je aktualizuje, aspi prawdopodobnie mam, a nagrywarka podpieta jest pod cd-rom. Pozdrawiam...
nastik jest offline  
Stary 04.11.2002, 10:15   #9
onmagarol
Stały bywalec ;)

Re: Problem z Teac CD-W524E

Cytat:
nastik napisa***322;(a)
Siemanko... Na samym poczatq dzieqje tym ktorzy mi pomagaja, a co do sprzetu to faktycznie jest on juz zdeka stary, a konkretniej mowiac, obecnie pracuje na: PIII 450Mhz, dysk 8.6gb, plyta glowna: BH6, probowalem roznych programow Nero, WinOnCd... czesto je aktualizuje, aspi prawdopodobnie mam, a nagrywarka podpieta jest pod cd-rom. Pozdrawiam...

Hmm sprzet jest wystarczajacy (ja mam dop takiej nagrywarki AMD 350). To co opisales to zbyt szybkie oproznianie bufora przy nagrywaniu. Najczesciej powoduje to slaby procek (twoj wystarcza) lub zbyt malo ramu (czyzbys mial 64? lub mniej). Ewentualnie mozesz zdefragmentowac dysk i nagrac cos w 24x wlaczajac tylko programik do nagrywania wylaczywszy inne dzialajace w tle. No i nic nie robic w tym czasie.
Sprawdz jeszcze aspii - sa na cdr.info programiki do sprawdzania chodz tu sadze ze wszystko jest ok. Jeszcze na sile mozna sie czepiac plyty - bo jesli jest na via to moze trzeba via 4in 1 zainstalowac.

Najbardziej prawdopodobne wydaje mi sie iz to przez zbyt duza fragmentacje dysku i malo RAMu. Choc gdzies ktos pisal ze wymienil tasma na krotsza i mu w podobnym przpadku pomoglo no ale tu to sie nie znam

Pozdrawiam
Onmagarol
onmagarol jest offline  
Stary 04.11.2002, 12:59   #10
nastik
Nowy na forum

Problem z Teac CD-W524E

Ramu mam 128, wiec to raczej trzeba przekreslic... a reszta sprawdze w niedlugim czasie Dzieki...
nastik jest offline  
Stary 04.11.2002, 13:13   #11
nastik
Nowy na forum

Problem z Teac CD-W524E

ASPI mam w wersji 4.71 Ehh sam juz nie wiem, zrobie tego defragmenta i wtedy sie zobaczy...
nastik jest offline  
Stary 04.11.2002, 14:09   #12
grzeniu
XV1100

Data rejestracji: 19.02.2002
grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
Mozesz jeszcze zaladowac aspi 4.6 (te byly najpewniejsze) albo uzyj force aspi.
Stary 04.11.2002, 14:11   #13
onmagarol
Stały bywalec ;)

Heh no to ram i procek sa wystarczajace. Jak zdefragmentujesz przy nagrywaniu wlacz monitor wykorzystania procesora- tak zeby sie upewnic. Jeszcze jedno - jaki masz system na kompie i jaki bios w nagrywarce (to juz tak zebyc do czegos sie przyczepic)

Onmagarol
onmagarol jest offline  
Stary 04.11.2002, 22:28   #14
nastik
Nowy na forum

Problem z Teac CD-W524E

System: win98SE, wersja biosu nagrywarki 1.0D
nastik jest offline  
Dyskusja zamknięta

Twoje uprawnienia: