![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Napędy optyczne CD Tematy poswięcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt CD-R/RW |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
|
![]() |
#1 |
Gość
|
Problem z Teac CD-W54E
Witam.
Mam nowa nagrywarke Teac'a (jak w temacie), ale mam problem z nagrywaniem plyt w programie Nero. Z poczatku niby wszystko dobrze dziala (poza tym ze pisze ze nagrywa z predkoscia 0x - ?), a pod sam koniec wyswietla komunikat np. taki "SCSI target error". A ostatnio pisalo po polsku (po tym jak wpadlem na pomysl zeby zainstalowac sterowniki do kontrolerow IDE - VIA - z CD od mojej plyty glownej) "blad magistrali SCSI lub IDE" Obecnie mam nagrywarke podlaczona do drugiego IDE jako master, CDROM razem z dyskiem do pierwszego IDE. Aha, po wystapieniu tego bledu dioda nagrywania caly czas sie swieci i trzeba resetowac kompa - wiadomo plyta do wyrzucenia. Prosze o pomoc. |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
The Dark Admin Rises
CDRinfo VIP
Data rejestracji: 05.12.2000
![]() |
nie wiem czy to ma jakies znaczenie ale jesli masz plyte via to przed instalacja czegokolwiek (oczywiscie poza systemem) powinno sie zainstalowac wszelkie sterowniki od plyty Moze wiec tu tkwi problem
Inna mozliwoscia jest to ze miales wczesniej juz nero tylko zainstalowane w innym miejscu lub uzyles roznych kodow - ja musialem przeinstalowac system bo nero nie chcial sie zainstalowac w innym miejscu tyle ode mnie nic innego nie przychodzi mi do glowy ![]() |
![]() |
![]() |
#3 | |
Gość
|
Cytat:
|
|
![]() |
#4 |
Gość
|
Ja rówież długo walczyłem z płytą VIA i nagrywarką IDE.
Przede wszytskim proponuję ci BIOS płyty głównej , po zainstalowaniu system zainstalowanie sterowników Via 4in1 4.25 lub 4.28 obydwa sprawdziłem i u mnie wszysto jest ok. Ja do nagrywarki TEAC'a używałem WinOnCD i byłem bardzo zadowlony , nie zepsułem praktycznie żadnej płyty. Dodatkowo uzywam Cashman i ustawień dla CDR , program ustawia czshe dysku , spraawdz jeszcz czy masz włączone DMA , czasami to powoduje poważne błędy . |
![]() |
#5 |
Gość
|
Miałem podobny problem z Teac CD-W512EB.
Odinstalowałem sprzęt, nowe ASPI, wróciłem do starych (jednego pliku standardowo nie ma ale lepiej mi tak chodzi ASPIENUM.VXD :-)) i jest OK. Juz nie ma problemów. |
![]() |
#6 |
Gość
|
Mam taki sam problem tyle ze z ABIT BE6
Po zainstalowaniu sterownikow do kontrolera RAID tez wyskakuja mi bledy o nisynchr. strumienia ide lub scsi Jedyny program ktory dziala to clonecd a dlaczego tylko on to niewiem Jak cos wykombinujesz to przeslij maila |
![]() |
|
|