![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Napędy optyczne CD Tematy poswięcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt CD-R/RW |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
![]() |
#1 |
Gość
|
Problem z teac i dma w win ME
Mam problem, otoz przy wlaczaniu DMA przy nagrywarce teac cd-w516eb
(16/10/40) windows me nie wykrywa napedu. Jak mam wylaczony dma to dziala, ale strasznie system zwalnia (np myszka jakby traci czulosc). Czy wogole mozna w tej nagrywarce wlaczyc dma? Plyta rozpoznaje ja jako udma33. CDRW jest jako Primary master,CDROM jest jako secondary master, HDD jest jako SCSI. Przed reinstalacja systemu wszytko bylo ok. z gory thx za pomoc. Maciej |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
Stały bywalec ;)
Data rejestracji: 09.10.2001
![]() |
sprobuj dograc drivery do plyty typu via4in1 albo AMDdriverpack
(nie napisales nic blizej o sprzecie) |
![]() |
![]() |
#3 |
Gość
|
ok, sorki....
mam abit be6-2, PIII 550, 128mb, Matrox 450TV, cdrw jak wyzej, cdrom LG48x, hdd 40gb podlaczony do dodatkowego kontrolera na plycie (winda rozpoznaje jako scsi). Probowalem dograc drivery do plyty, najnowsze sciagniete z netu, ale nie byly potrzebne - windows ma w sobie wszytkie drivery. |
![]() |
#4 |
Gość
|
Jakem Adamus, please!!!!!!!!!!!!!!!!!! nie ten system (chociaż w niektórych przypadkach ..................) zmień system a twoje problemy się skończą. Nie ufaj microsoftowi (choć XP bez wodotrysków działa 2 miechy bez zwisu....................... dziwne no nie
![]() ![]() |
![]() |
#5 |
Gość
|
Czesc !
Mialem podobny problem w win98SE winowajca okazala sie karta muzyczna Sound Blaster Live! a wlasciwie emulacja sound blastera 16 pod windkiem Wystarczyla ja wylaczyc w menagerze urzadzen i wszystko bylo ok. System zaczal widziec Teaca 516 z wlaczonym dma bez problemu. Swoja droga Windows sux, Linux sux, kurde co ja wlasciwie robie przy komputerze. |
![]() |
#6 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 01.11.2001
![]() |
Po pierwsze masz kolego zle podlaczone swoje napedy. W instrukcji do plyty jest wyraznie napisane ze kontroler hpt nie sluzy do wspulpracy z napedami Atapi ! Prawidlowo powinno wygladac to tak: hpt dyski twarde, pierwszy kontroler udma na bx jako master nagrywarka, drugi kontroler na bx`sie cd lub dvd lub oba jesli posiadasz. Wszystkie nowsze wersje sterownikow do hpt nie obsluguja napedow atapi. Po wprowadzeniu zalecanych zmian wywal wszystkie dodatkowe karty zkompa (siec, muzyka, tunery itd.) i zobacz czy wszystko jest dobrze.
Powodzenia ! |
![]() |
![]() |
#7 |
Gość
|
Hello.....
Juz sie uporalem z tym problemem.... jak kolega wyzej mowil, byla to wina Sound Blastera. W moim przypadku wystarczylo zmienic slot pci, tak aby sb nie wspoldzielil przerwania z kontrolerem. ale i tak dzieki wszytkim za pomoc. pozdrawiam |
![]() |
|
|